1. Uluslararası Kış ve Dağ Turizmi Kongresi

Erzurum Valisi Azizoğlu, "Erzurum, Kars ve Erzincan'ı içine alan kış koridoru, sadece yaz tatili imkanı sunan bir ülke izlenimi uyandıran Türkiye için ciddi bir turizm ve tanıtım kazanımı olacaktır"
 

Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Arısoy,"Sadece deniz, kum ve güneşi amiral gemimizden çıkarıp 365 gün boyunca Türkiye'deki turizmi çeşitlendirmek istiyoruz. Bunların en önemli ayaklarından biri de kış turizmi"
 

Erzurum-Erzincan-Kars Kış Turizmi Koridoru Projesi Takım Lideri Comotti, "Kış turizmi açısından bölgede çok güzel bir potansiyelin olduğunu söyleyebiliriz ama tabii ki yatırımlara ihtiyacımız var"

Erzurum'da, ülkedeki kış turizminin geliştirilmesi hedefiyle Türkiye'nin yanı sıra 10 ülkeden turizmci, akademisyen ve firma temsilcilerinin katılımıyla yapılan "1. Uluslararası Kış ve Dağ Turizmi Kongresi" başladı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı öncülüğünde Palandöken Dağı'ndaki bir otelde düzenlenen ve ülkedeki kış turizminin geliştirilmesi amacıyla düzenlenen kongrenin açılışında katılımcılar tanıtım videosunu izledi.

Erzurum Valisi Seyfettin Azizoğlu, yaptığı konuşmada, Erzurum'un Roma döneminden Selçuklu'ya, Osmanlı'dan bugünkü Türkiye'ye kadar bir derbent, geçit ve kavşak noktası olduğunu söyledi.

Bu nedenle kış koridorunun açılışının Erzurum'da yapılmasının hem tarihi hem de sosyal kültürel anlamda önemli ve manidar olduğunu belirten Azizoğlu, "Anadolu coğrafyası için kavşak olarak nitelendirilen Erzurum, kış koridorunun tam ortasında durarak kendini bir kere daha ispatlamıştır." dedi.

Azizoğlu, kış turizminin önemine işaret ederek şöyle devam etti:

"Erzurum, bu coğrafyaya ait bütün güzelliklerin, tarihin ve doğal hayatın evrensel kodlarını tanımlamak anlamında başlangıç şehridir. Kış mevsimi şehrimiz için bu başlangıcın ve bu coğrafyaya dair özetin hazırlayıcısı gibidir. Uçsuz bucaksız bir beyazlığın önce örterek izlediği sonra dört bir yana yayılarak sunulduğu bu güzellik, Kars ve Erzincan'ı da içine alarak yeniden düzenlenmek üzere. Erzurum, Kars ve Erzincan'ı içine alan kış koridoru, sadece yaz tatili imkanı sunan bir ülke izlenimi uyandıran Türkiye için ciddi bir turizm ve tanıtım kazanımı olacaktır."

"Türkiye'de turizmi çeşitlendirmek istiyoruz"

Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Ömer Arısoy da yaklaşık 9 milyon avroluk kış turizm koridoru projesinin önemine dikkati çekerek "Sadece deniz, kum ve güneşi amiral gemimizden çıkarıp 365 gün boyunca Türkiye'deki turizmi çeşitlendirmek istiyoruz. Bunların en önemli ayaklarından biri de kış turizmi." dedi.

Arısoy, kış turizminin önemli bir ayağının bu kongre de icra edildiğini anlatarak şunları söyledi:

"Gençlik ve Spor Bakanlığımız ile envanter çalışmamız sürüyor. Bunun sonucunda buradaki çalışmayla 2023 Ulusal Kış Turizmi stratejisini ortaya çıkaracağız. Bu toplantının ona bir altlık oluşturmasını temenni ediyorum. Türkiye'de kış turizmi yatak sayısının 80 bin civarında olmasını hedefliyoruz. Kış turizmi biraz da iç turizme ait bir şey ve ülkede kayak kültürünün yaygınlaştırılması lazım. Bunun için Milli Eğitim, Kültür ve Turizm ile Gençlik ve Spor bakanlıklarımız, ajanslarımız ve yerel yönetimlerimizle topyekun çalışmaya girmemiz lazım. Elmas ve altınların üstünde yaşıyoruz ama yeterince bunu kullanamıyoruz. Bunun ortaya çıkarılması lazım."

 

Erzurum-Erzincan-Kars Kış Turizmi Koridoru Projesi Takım Lideri Francesco Comotti de kış turizm koridoru projesinin dağ ve kış turizmiyle ele alınan bir geliştirme projesi olduğunu söyledi.

Bu çerçevede pilot uygulama olmak üzere 3 destinasyon içerisinde yerel destinasyon yönetim organizasyonları ve bölgeyi kapsayacak bir destinasyon yönetim organizasyonu kurmak için yola çıktıklarını belirten Comotti, "Bizim şu anda karşılaştırma yaptığımız destinasyonlara baktığımızda bunların yüzyıllar önce bu işe başladığını görüyoruz. Biz onlardan feyiz almakla birlikte onların ürününü kopyalamak yerine kendi ürünümüze odaklanacağız." dedi.

"Türkiye'nin kış turizminde başarı şansı yüksek"

Comotti, Türkiye'nin önümüzdeki yıllarda kış turizminde başarı şansının yüksek olduğunu ifade ederek şunları kaydetti: 

"Hem yazın hem kışın buradaki faaliyetlerin geliştirilmesiyle iyi bir noktaya gelebileceğimizi düşünüyoruz. Kongremizde hem yerel hem de uluslararası anlamda bilgi alışverişi gerçekleştireceğiz. Şu anda çok önemli temsilcilerimiz var. Bu açıdan uluslararası düzeyde çok güzel bir bilgi değişimi olacağını düşünüyoruz. Kış turizmi açısından bölgede çok güzel bir potansiyelin olduğunu söyleyebiliriz ama tabii ki yatırımlara ihtiyacımız var, bu kongre onun için önemli fırsat sunacak. Bu yatırımlar sadece alt yapıya yönelik değil aynı zamanda kültüre ve organizasyona da yönelik olmalı. Bu çerçevede sadece bir telesiyej yapmak yerine bunun içerisindeki kültüre ve organizasyona da destek olmalıyız."

Kongreye, Erzincan Vali Yardımcısı Dede Musa Baştürk, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, AK Parti Erzurum Milletvekili Mustafa Ilıcalı, Kayak Federasyonu Başkanı Erol Yarar'ın yana sıra İtalya, Slovenya, Rusya, İran, İsviçre, Azerbaycan, Çin, Bulgaristan, Fransa, İspanya, ABD, Avusturya'dan turizmciler, akademisyenler ile firma temsilcileri katıldı.

Kongre, 3 gün boyunca devam edecek. 

Bakmadan Geçme