Ağbaba, ''Adalet İçin Cesaret''

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba İle Gündeme Dair Röportaj ....

Adalet için cesaretle yola çıkanların kurultayında, sözleri ve eylemleriyle ‘Cesur Yürek’ ismi verilen Veli Ağbaba 4. Kez Parti Meclisine seçildi. Veli Ağbaba, Malatya’dan arka arkaya dördüncü kez parti meclisine seçilerek bir ilke imza attı.
Ağbaba’yla Kurultayın hemen ardından meclisindeki makamında konuştuk. Ağbaba’nın bu çok özel açıklamalarını siz değerli okurlarımız için haber yaptık.

Hafta sonu partinizin 36. Olağan Kurultayı tamamlandı. Kurultay boyunca en fazla emek harcayan kişilerden biriydiniz. Delegelerin ve katılımcıların ilgi odağı kişilerden biriydiniz. Kurultay ile ilgili neler söyleyeceksiniz?
“Cumhuriyet Halk Partisi, Türkiye’ye demokrasiyi getiren partidir. Çok partili yaşama geçişin, demokrasinin ve cumhuriyet kazanımlarının mimarıdır. Bu nedenle CHP Kurultayları demokrasi tarihimizde çok önemli yer tutmaktadır.36. Kurultayımız da bu anlamda Türkiye’nin özlediği demokrasi kültürünü halkımıza bir kez daha göstermiştir. Halkımız demokrasinin, eşitliğin, özgür mücadelenin ve isteyen herkesin partinin en üst karar organına bile seçilmesinin ne demek olduğunu unutmuştu. CHP sayesinde bu unutulan değerleri hatırladılar. Türkiye, tek kelime ile yüzde 49,5 oy almış başbakanın azlettirilmesini, tehdit edilerek istifa eden belediye başkanlarının ağlamalarını, torbalara konulup genel merkezde sayılan temayül yoklamalarını gördükçe CHP’nin ve demokrasinin değerini çok daha iyi anlıyor.

Kurultay kamuoyunda çok ses getirdi. Hala da tartışılmaya devam ediyor. Bu partiniz açısından bir kazanım mıdır?
Kurultayımızı başarılı bir şekilde tamamladık. CHP’de hiçbir partide olmadığı kadar parti içi demokrasi hakim. Bunu da kurultayımızda sonuna kadar gördük. Genel Başkanımıza karşı aday olan arkadaşımız da özgürce konuştu, eleştirilerini ifade etti. CHP, diğer partiler gibi değildir. Sosyal demokrat bir parti olarak her görüşün özgürce dile getirilmesini önemsiyoruz. Bizim partimiz tek adaylı seçimlerin olduğu bir parti değildir. Keza Cumartesi günü yaşanan imza eksikliği olayında da Genel Başkanımız demokrasiden yana tavrını çok açıkça ortaya koydu ve mutlaka bir yarış olması gerektiğini ifade etti. Sonuçta da iki adayın demokratik bir ortamda seçime girdiği ve Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’nun güven tazeleyerek yeniden seçildiği bir kurultay oldu. Bundan sonra artık parti içi tartışmaları bir kenara bırakıp, Türkiye’nin içinde bulunduğu karanlığı aydınlığa dönüştürmek için çalışmaya daha büyük bir kararlılıkla devam etmemiz gerekiyor.

Delegelerden 541 oy alarak tekrar parti meclisine seçildiniz. Bu milletvekili seçildiğiniz 2011 den beri girdiğiniz 4’ncü Parti Meclisi seçimi ve dördünde de parti meclisine seçildiniz. Dört kez üst üste parti meclisine seçilmek sanırım Malatya siyasetinde de bir ilk. Sizi tebrik ediyoruz. Neler söyleyeceksiniz?
Kurultay’da delegelerimizin oyu ile tekrar Parti Meclisine seçilmiş olmaktan onur duyuyorum. Milletvekili seçildiğim günden itibaren insan hakları mücadelesinin, haksızlıklar ve hukuksuzluklara karşı mücadelenin tam ortasında yer aldım. Türkiye’de nerede bir haksızlığa uğrayan varsa onun yanında olmaya çalıştım. Delegelerimiz de bu mücadelemizi görmüş olacaklar ki milletvekili seçildikten sonra dördüncü kez parti meclisine seçilmemiz için oy
verdiler. Buradan bir kez daha tüm delegelerimize, destekleriyle mücadelemize katkı sunan Malatya İl Örgütümüze ve tüm partililerimize teşekkür ediyorum.

Cumhuriyet Halk Partisi, Türkiye’de en fazla çalışan, emek harcayan muhalefet partisi. Ama biz bu çalışmalarınızı yeterince göremiyoruz. Bunun sebebi nedir?
Türkiye’nin gelişmesi, büyümesi için, çağdaş dünyada yerini alması için, çocuklarımızın daha güzel bir ülkede yaşamaları için çok çaba harcıyoruz. Türkiye’nin en çalışkan Milletvekilleri, en birikimli milletvekilleri Cumhuriyet Halk Partisi’nde. 24 saat çalışan arkadaşlarımız var. Çok doğru, başarılı işler yapıyoruz. Halka dokunan, halkımızın tüm sorunlarına sahip çıkan çalışmalara imza atıyoruz. Bu ülkenin daha güzel yerlere gelmesi için mücadele ediyoruz. Ama sizin de söylediğiniz gibi bunu kamuoyuna anlatmak da sorun yaşıyoruz. Yaptığımız mücadelenin halkımıza aktarılması engelleniyor.

Kim engelliyor?
Biz sadece AKP Hükümeti ile değil, 16 yıllık devlete çöreklenmiş bir yapıyla uğraşıyoruz. Karşımızda bir parti devleti var. Karşımızda hem Cumhurbaşkanlığı sıfatını ve tüm yetkilerini kullanan hem de bir siyasi parti genel başkanı var. Karşımızda AKP İl –ilçe başkanı gibi çalışan kamu kurumlarının idarecileri, valileri, kaymakamlar var. Biz eğitimde, güvenlikte, sağlıkta, hukukta AKP’nin atadığı bürokratları ile mücadele ediyoruz. Ve maalesef verdiğimiz mücadeleyi halkımıza ulaştırmayan basın ile de mücadele ediyoruz. AKP’nin kalemşörleri haline gelen gazetecilerle, manşetlerini CHP’yi karalamaya ayıran gazetelerle, ekranlarını bizlere açmayan televizyonlarla uğraşıyoruz.
2019 sürecine nasıl hazırlanıyorsunuz? Referandumda ve ardından gerçekleştirilen Adalet Yürüyüşüyle kazanılan ivme devam edecek mi?

16 Nisan referandumu tecrübesi bizlere yol gösteriyor. Bu ülkede parlamenter demokrasiden, insan haklarından, özgürlükten yana milyonlar var. 16 Nisan’ın en önemli yanı, iktidarın yaratmak istediği tek adam düzenine karşı olan muhalif kesimlerin ortak payda etrafında birleşebilmesiydi. Bu ortak paydanın adı da Cumhuriyet ve demokrasidir. Türkiye’nin en az yarısı ülkemizin bir karanlığa sürüklendiğini ve buna karşı mücadelenin, farklılıklarımızda değil, ortak noktalarımızda birleşerek verilebileceğini gördü. CHP olarak amacımız bu birlikteliği 2019’a taşımak olacak. Çünkü 2019 seçimi, Türkiye’ye bir başkan seçmekten ziyade, demokrasinin ve Cumhuriyetin oylanacağı bir seçim olacak.
Tüm Türkiye’de verdiğiniz mücadelenin daha fazlasını Malatya için de veriyorsunuz. Deyim yerindeyse Malatya’nın meclisteki tek sesisiniz. Kürsüde siz varsınız. Basın toplantılarında siz varsınız. Sorunları gündeme getirmek için verilen soru önergelerinde siz varsınız.

Öyle olmak gerekmiyor mu? Bir milletvekili ayda yılda bir seçim bölgesine gider mi? Halkının kendisine ulaşacağı kanalları kapatır mı? Biz seçimlerde bir söz verdik. O dönem çok da konuşuldu. Dedik ki ‘Başın düşerse dara, Veli Ağbaba’yı ara’ Bazen Malatya’da dolaşırken 7’den 70’e her yaştan insanlar bu cümleyi kullanmaya devam ediyor. İşte bu kadar halkımıza yakınız. 7 yıldır oy versin/vermesin hangi Malatyalı arayıp ‘bir sorunum var’ demişse o sorunu çözmek için çaba gösterdim.
Geçtiğimiz yıl kayısı ve tütün üreticilerinin yaşadığı sorunlarını, hastaların çektiği çileleri, üreticilerin sulama sorunlarını, bitirilemeyen yatırımlar, esnafın sıkıntılarını, büyükşehir belediyesinden kaynaklı sorunları ve daha pek çok soruna ses veriyor, yetkililere iletiyorum. Çözümü için mücadele ediyorum. Bundan sonra da elimden geldiğince sorunların gündeme gelmesi ve çözümü için çaba göstereceğim.
Bir kez daha altını çizerek söylemek isterim ki, Malatya milletvekili olmaktan, Malatyalıları mecliste temsil etmekten her zaman onur duyuyorum. Bundan önce olduğu gibi bundan sonra da oy versin vermesin tüm Malatyalıların mecliste sesi, soluğu olmaya devam edeceğim.

Malatyaspor Süper Ligde kentimizi temsil ediyor. Sizin de taraftarlara zaman zaman destek olduğunuzu, deplasman maçlarına otobüsler tuttuğunuzu, her zaman takımın yanında olduğunuzu biliyoruz. Takımımızla ilgili neler söyleyeceksiniz?
Malatyaspor hepimizin ortak paydası. Geçmişten bu yana Malatyaspor’un haklarını savunma, uğradığı haksızlıkları dile getirme noktasında her zaman takımımızın yanında olduk. Malatya İnönü Stadında hep birlikte önce TFF 1. Lig ve Süper Lig’e çıkmanın mutluluğunu yaşadık. Malatyaspor siyaset üstü bir kurumdur. Biz de bu bilinçle her zaman takımımızın destekçisi olduk. Olmaya da devam edeceğiz. Bu sezon takımımız ilk kez süper lig de mücadele ediyor. Biz de her fırsat bulduğumuzda tribünlerden takımımıza destek veriyoruz. Takımımız Süper Lig’de ki ilk yılında çok başarılı bir performans ortaya koyuyor. Takımımızın Süper Lig’de olması bir anlamda şehrin de süper ligde olması anlamına geliyor. Bunu en iyi şekilde değerlendirip, sağlam bir alt yapıyla beraber Malatyalı çocuklarımızı yetiştirip profesyonel liglerde Mehmet Topal gibi Malatyalı gençlerin olmasını arzu ediyoruz” dedi.

Haber-Foto: Erdal ÖZTÜRK

Bakmadan Geçme