Ağbaba, 'Alevi Evlerinin İşaretlenmesi Provokasyondur'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Malatya Cemal Gürsel Mahallesi’nde Alevi evlerin işaretlenmesinin Alevilere yönelik yeni bir provokasyon olduğunu belirterek, “Malatya'yı karıştırmak isteyenlere müsaade etmeyeceğiz, hukuk önünde hesap soracağız.''dedi. Ağbaba, konuyla ilgili İçişleri Bakanı Soylu tarafından cevaplandırılmak üzere bir de soru önergesi verdi.

Malatya’nın Yeşilyurt İlçesi’nde Alevilerin yoğun olarak yaşadıkları Cemal Gürsel Mahallesi’nde gece 02 .00 sularında 13 evin sprey boya ile işaretlenmesi Malatya’da tedirginlik yarattı.Tunceli, Adıyaman, Doğanşehirli vatandaşların yaşadığı Gökalp ve Mercan Sokaklarındaki 13 evin kapılarına kırmızı boya ile  işaret konulmasının ardından, kentte geçmiş yıllarda yaşanılan provakatif eylemler tekrar gündeme geldi.

Konuyla ilgili bir değerlendirme yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, olayın Alevilere yönelik bitmek bilmeyen provasyonların son halkası olduğunu belirtti. Malatya’da daha önce de Alevilerin evlerinin işaretlendiğini hatırlatan Ağbaba,  Türkiye’nin dört bir yanında tahrik kokan bu tür olaylarla karşılaşıyoruz.Adıyaman’da, İstanbul Bahçelievler’de , Üsküdar’da Alevi vatandaşlarımızı tedirgin etmek isteyenler tarafından Alevilerin kapıları işaretlenmiş, ancak failler ortaya çıkarılmamıştı. Bu saldırıların son durağı Malatya, Cemal Gürsel Mahallesinde yaşandı” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, darbe girişiminin ardından Malatya Paşaköşkü Mahallesi'nde yaşanılan gelişmeleri de hatırlatan Ağbaba, “Alevi-Sünni arasında ayrım yapmak,kardeşi kardeşe düşürmek isteyenleri 15 Temmuz darbe girişiminin hemen ardından Cemal Gürsel Mahallesi’nin komşusu olan Paşaköşkü Mahallesinde de gördük. O gün halkımız sağduyulu davranarak bu kişilere geçit vermemiştir. Bugün de Cemal Gürsel Mahallesi’nde evlerin işaretlenmesinin ardından bu tür provokasyonlara geçit vermeyeceğimizin bilinmesini isterim” ifadelerini kullandı.

Ağbaba, “Gerek  Malatya Valimiz ve  Emniyet Müdürümüzle , gerek mahalle sakinlerimizle sürekli diyalog halinde olup, gelişmeleri yakından takip ediyoruz.İl örgütümüz mahallede gerekli incelemeleri yapıp, mahalle sakinleri ile görüşmeler gerçekleştiriyor.Olayın faillerinin bulunup hukuk önünde hesap verinceye kadar  mücadele edeceğiz.Cumhuriyet Halk Partisi olarak , Malatya’yı karıştırmak isteyenlere asla izin vermeyeceğiz” dedi.

Ağbaba, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından yanıtlanmak üzere konuyla ilgili TBMM Başkanlığı’na bir de soru önergesi verdi.

Ağbaba, önergede özetle Malatya’da yaşanılan gelişmelerden bahsederek, “Türkiye genelinde bugüne kadar Alavi vatandaşların evlerinin işaretlendiği kaç olay yaşanmıştır? Bu olayların tarihleri nedir? Hangi yerleşim yerlerinde gerçekleşmiştir? Bugüne kadar Alevi vatandaşlarının evlerini işaretleyen kişilerden kaçı yakalanmıştır? Bu kişilerden kaçı ceza almıştır? Malatya Cemal Gürsel Mahallesi’nde yaşanılan saldırının ardından hangi işlemler yapılmıştır?  Cemal Gürsel Mahallesi’nde evleri işaretlenen vatandaşların tamamının Alevi olması tesadüf müdür? Bölgede bir daha aynı saldırıların yaşanmaması için bir önlem alınması düşünülmekte midir?

Bakmadan Geçme