Ahilik Kutlamalarında Esnaf Yok

Ahilik teşkilat yapısı ve ruhundan uzaklaşıldığını dile getiren Attarlar Esnaf Odası Başkanı Sinan Cavlak,Ahilik Kutlamalarında Esnaf Yok

Ahilik teşkilat yapısı ve ruhundan uzaklaşıldığını dile getiren Attarlar Esnaf Odası Başkanı Sinan Cavlak, “Üstadımız Ahi Evran, Hacı Bektaşi Veli Hazretleri ile yaptığı istişareler sonucunda oluşturduğu yapının en temel amacı topraklarımızdaki gayri müslim ticari tekelini ortadan kaldırmak ve üretimi millileştirmekti. Bugün ise geldiğimiz noktada Ahi Evran’ın ilkelerini yerine getiremediğimiz ve yeniden ekonomimizi dış sermayeye kaptırdığımızı görmekteyiz. Bu kıskaçtan kurtulmanın yolu yeniden Ahi Evran ilkelerine dönmektir” dedi.
Ahilik Kutlamaları çerçevesinde gerçekleştirilen etkinliklerin amaca hizmet etmediğini ifade eden Başkan Sinan Cavlak, “On yıllarca İmam Hatip Okulları üzerinden kutuplaştırılan toplum, sonu Ahilikle neticelenecek bir sürecin başlangıcı olan meslek okullarını tırpanlayarak esnaf ve sanatkâr yetiştiremeyen bir ülke haline dönüşmemize sebep olmuştur. Küreselleşen dünyada ekonomik rekabet koşullarına ayak uydurmak ve rekabet edebilmenin yollarından biri olan mektepli esnaf ve sanatkârlık yok edilmiştir. Bugün geçmişte tırpanlanan meslek okulları yeniden hayata geçirilmeye çalışılsa da onları yetiştirecek eğitim ve öğretimciler yeterince kalmamıştır. Fabrika ayarlarımız Ahi Evran’dır. Yeniden fabrika ayarlarımıza dönmemiz gerekmektedir. Kutlamaları yapılan Ahi Evran Haftası bile amacına hizmet etmekten uzaktır. Ahi Evran bir öğreti olmalıdır. İçeriği doldurulmamış programlar ve esnafın sanatkârın dâhil olmadığı ahilik kutlamaları amacına ulaşamaz. Öğrencilerin dolgu malzemesi yapıldığı kutlamalar, protokolün kendini avutmasından başka bir şey değildir. Esnaf ahilik kutlamalarına ilgi göstermiyor demek ise geçersiz bir mazerettir. Esnaf kutlamalara ilgi göstermiyorsa yapılması gereken esnaftan yakınmak değil, program içeriklerini ve organizasyondaki eksiklikleri sorgulamaktır. TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, TESK Başkanı Bendevi Palandöken’in Malatya Ahilik Kutlamaları programına katılmış olması oldukça önemlidir. Bununla birlikte şehirdeki tüm protokol orada hazır bulunuyor. Lakin toplantıda esnaf değil, öğrenciler var. Elbette öğrencilerimizin her zaman başımız üstünde yeri var. Ama görüyorum ki oraya getirilen öğrenciler onlara verilen değerden dolayı değil, dolgu malzemesi olmaları için oraya getirilmişler. Ahilik Kutlamalarının içi boşaltılmış durumdadır. Ahilik Haftası, İl Kutlama Komitesi ve protokolün birbirini ağırlayıp methiyeler dizdiği bir konseptten çıkarılıp, protokolün esnafı ağırladığı bir düzleme oturtulmalıdır. Etkinlikler esnafa ahiliği öğretmekten, aşılamaktan uzağa düşmüştür. Malatya’da yapılan birçok kültürel, sanatsal etkinliklerde salonlar dolup taşabiliyorken, yılda bir defa kutlanan Ahilik Haftası programına protokol dışında kimsenin katılmaması üzücüdür ve sorgulanmalıdır. Birileri çıkıp 30 bin esnaf arkamda diyor. Madem 30 bin esnaf arkandaysa ahilik kutlamalarında neden arkanda 1 tane esnaf yok. Artık içi boş söylemleri bırakmak gerek. Esnafın temsilcisi esnafı arkasına değil yanına alır. Şehrin ekonomisine sanatına kültürüne yön verenlerin bakış açılarını değiştirmesi gerekir.”dedi.
Cavlak, “Hacı Bektaşi Veli Hazretlerinin fikri desteğiyle Ahi Evran Baş Ahimizin başlattığı kültürel sosyal ekonomik hamlelerle elde edilen toplumsal ve yerli kalkınmanın yeniden tesis edilmesi dileklerimle tüm esnaf ve sanatkarlarımızın Ahilik Haftasını kutlar bereketli bol ve helal kazançlar dilerim.” ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme