Arıcılıkta kurtuluş apiterapide

Arıcılıkta kurtuluş apiterapide

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Şahin:

"Arıcılarımızın işletme maliyetlerinin düşürülebilmesi için her işletmenin apiterapik ürün üretmesi gerekmektedir. Çünkü 12 liraya mal ettiğimiz balı 9-10 liraya yani zararına satıyoruz. Arıcılıkta kurtuluş reçetesi apiterapide"

Erzincan Valisi Arslantaş, "Bal bal demekle ağız tatlanmıyor, atalarımızın 'Kovanında arısı olanın kesesinde sarısı olur' veciz tabirinde olduğu gibi çalışmak gerekiyor"


Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin, "Arıcılarımızın işletme maliyetlerinin düşürülebilmesi için her işletmenin apiterapik ürün üretmesi gerekmektedir. Çünkü 12 liraya mal ettiğimiz balı 9-10 liraya yani zararına satıyoruz. Arıcılıkta kurtuluş reçetesi apiterapide." dedi.
Erzincan Valiliği, Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA), Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Erzincan İli Arı Yetiştiriciler Birliği iş birliğinde kentteki bir otelde, "Arı ürünleri üretimindeki kriterler ve bal dışında arı ürünlerinin önemi" konulu sempozyum düzenlendi.
Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin, sempozyumda yaptığı konuşmada, Türkiye'de doğru ve kaliteli balın üretilmesi konusunda her zaman arıcının işaret edildiğini söyledi.
Bal ve arı ürünlerinin iyileştirilmesi için çeşitli çalışmalar yapılması gerektiğini ifade eden Şahin, peteğin de hijyen içerisinde üretilip, aracıyı sunulması gerektiğini anlattı.
Arıcılıkta arı poleni, bal, arı sütü, balmumu ve arı zehri gibi bal arısı ürünlerinin terapatik kullanımı olan apiterapinin önemine işaret eden Şahin, "Arıcılarımızın işletme maliyetlerinin düşürülebilmesi için her işletmenin apiterapik ürün üretmesi gerekmektedir. Çünkü 12 liraya mal ettiğimiz balı 9-10 liraya yani zararına satıyoruz. Arıcılıkta kurtuluş reçetesi apiterapide." diye konuştu.
Şahin, arıcılıkta apiterapik ürünlere ilişkin projelere destek verilmesi gerektiğini ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Türkiye'de arı sütü, propolis ve arı zehri üretimi için projeler hazırlayıp Bakanlığımıza sunduk. Genç Çiftçi Projesi'ne bir yılda verilen parayı bize üç yılda verilse Türkiye'nin arı sütü, propolis ve arı zehri ihtiyacını kapatırız. Projemizde kadınlarımızı da eşleri ile projeye katıyoruz, istihdamsa burada, geri dönüşse burada. Arıcımıza verilen 30'ar bin liralık destek üretim hedefiyle verilmeli."

"Bal, bal demekle ağız tatlanmıyor"
Erzincan Valisi Ali Arslantaş, kentin, Türkiye bal üretiminin yüzde 1,5'ini karşıladığını, kentin kovan sayısında ise ülke ortalamasının üzerinde olduğunu söyledi.
Erzincan'da Orman Müdürlüğü ile 2 bin 500 dönüm alanda 10 ayrı bal ormanı oluşturduklarını ifade eden Arslantaş, "Arıcılık için bütün şartların bir araya geldiği görülüyor. Ancak bal bal demekle ağız tatlanmıyor, atalarımızın 'Kovanında arısı olanın kesesinde sarısı olur' veciz tabirinde olduğu gibi çalışmak gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.
Sempozyuma, Erzincan Belediye Başkan Yardımcısı Karabey Atıcı, KUDAKA Genel Sekreteri Prof. Dr. Osman Demirdöğen,  Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Murat Şahin ile arıcılar katıldı.

Bakmadan Geçme