Aydın, 'Modern sulama projelerini uygulamaya koyuyoruz'

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Mevlüt Aydın, son yıllarda modern sulama projeleri geliştirerek uygulamaya koyduklarını belirtti.

DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın, "Son yıllarda modern sulama projeleri geliştirerek uygulamaya koyuyoruz. Modern sulama ile tarımda sağlanan verim artışları, üretim deseninin çeşitlenmesi, çiftçi gelirlerinde doğrudan ve dolaylı artışa neden oluyor"
"Bu durum bir yandan kırsal kalkınmanın hedeflerinden olan yoksulluğun azaltılması amacına hizmet ediyor, bir taraftan da yaşam standardını yükselttiği için göçü önlüyor"

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Mevlüt Aydın, son yıllarda modern sulama projeleri geliştirerek uygulamaya koyduklarını belirtti.

DSİ Genel Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamaya göre, Mevlüt Aydın Malatya'da devam eden projeleri yerinde inceledi.

Yeşilvadi (Beylerderesi) Barajı ile Şahnahan sulama kanalına Karakaya Baraj Gölü'nden su takviyesi yapacak pompa istasyonu inşaatında ve iletim hattının yapılacağı alanlarda incelemelerde bulunan Aydın, yetkililerden bilgi aldı.

Aydın, incelemelerinin ardından yaptığı açıklamada, Malatya'da geçimini tarımla sağlayan vatandaşlar için sulamanın çok büyük önem taşıdığını belirtti.

Kentte baraj sayısının, alternatif su kaynaklarının ve sulama projelerinin her geçen gün arttırıldığını kaydeden Aydın, DSİ Genel Müdürlüğü olarak 2003 yılından bugüne kadar 8 baraj ve 1 göleti tamamladıklarının altını çizdi.

Aydın, 2003 yılından bugüne kadar 7 sulama tesisinin tamamlandığını ve toplamda 251 bin 420 dekar arazinin sulamaya açıldığını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Böylece çiftçilere yıllık 142 milyon lira zirai gelir artışı sağlanmıştır. 2003 yılından bugüne kadar tamamlanan 45 dere ıslahı ile 44 yerleşim yeri ve 2 bin 740 dekar arazi taşkınlardan korunmuştur. DSİ olarak son yıllarda modern sulama projelerini geliştirerek uygulamaya koyuyoruz. Modern sulama ile tarımda sağlanan verim artışları, üretim deseninin çeşitlenmesi, çiftçi gelirlerinde doğrudan ve dolaylı artışa neden oluyor. Bu durum bir yandan kırsal kalkınmanın hedeflerinden olan yoksulluğun azaltılması amacına hizmet ediyor, bir taraftan da yaşam standardını yükselttiği için göçü önlüyor."

Yeşilvadi Barajı'nın 43 metre yükseklikte ve 5 milyon metreküp su biriktirme hacmine sahip olduğunu aktaran Aydın, barajda depolanacak su ile 6 bin 220 dekar arazinin sulamasının sağlanacağını belirtti.

Aydın, barajın ülke ekonomisine yıllık 5 milyon 660 bin 200 lira katkı sağlamasını öngördüklerine dikkati çekti.

Karakaya Baraj Gölü'nden su takviyesi yapacak pompa istasyonunun fiziki gerçekleşme oranının yüzde 70 olduğunu açıklayan Aydın, "Elektrik işlerinin tamamlanmasıyla pompa istasyonu ile Battalgazi Şahnahan B-C kanallarının suladığı 40 bin dekar tarım arazisine su takviyesi yapılması sağlanacaktır. Bu projenin yapılmasında emeği geçenlere teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.

Aydın'a, DSİ Elazığ 9. Bölge Müdürü İlker Arslan eşlik etti.

Bakmadan Geçme