Bakan Tüfenkci, Türkiye-Katar İş Forumu'na Katıldı

Bakan Tüfenkci, Katar ile ticareti artırmak amacıyla "İki ülke arasındaki transit geçişleri kolaylaştıracak, Irak üzerinden transit geçişler sağlayacak bir mekanizma oluşturmak istiyoruz." dedi.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Katar Ticaret ve Sanayi Odası tarafından, Katar’ın başkenti Doha’da düzenlenen "Türkiye-Katar İş Forumu"na katıldı.

Bakan Tüfenkci burada yaptığı konuşmada, Katar'ın güvenlik, huzur ve istikrarını Türkiye'nin güven ve istikrarından ayrı görmediklerini, özellikle son yıllarda karşılıklı ortak siyasi iradeyle ilişkilerin mükemmel düzeye ulaştığını belirtti. 
Katar'a karşı geçen yıl bazı ülkelerin uyguladığı haksız, kanunsuz ambargo ve yalnızlaştırma girişimlerine Türkiye'nin ilk andan itibaren karşı çıktığını anımsatan Tüfenkci, Türkiye’nin Katar'ın ve halkının yanında durduğunu siyasi, ekonomik ve askeri destek gösterdiğini kaydetti.

İKİ ÜLKE TİCARETİ DAHA FAZLA OLMALI
Bakan Tüfenkci, iki ülke arasında 2015 yılında 784 milyon dolar düzeyinde bulunan ticaret hacminin, 2016 yılında 678 milyon dolara gerilese de 2017 yılının 11 ayı itibariyle 788 milyon dolara ulaştığına dikkati çekerek,şöyle devam etti.

"İki ülke dış ticaretinin bu seviyenin çok daha üzerinde olması gerektiğini düşünüyorum. Bu konuda da en büyük görev siz iş adamlarına düşmektedir. İki ülkenin siyasileri ve ilgili bakanlıkları olarak bizler sizlere bu konuda her türlü desteği vermeye hazırız. Türkiye, genç ve nitelikli iş gücü, büyük iç pazarı, disiplinli finans sektörü, gelişmiş altyapısı, rekabetçi özel sektörüyle bölgesinde ve dünyada önemli bir ekonomik aktör haline geldi. Türkiye 2011-2015 arasında ortalama yüzde 7,1 büyüdü. Üçüncü çeyrekteki büyüme rakamımız yüzde 11,1 olarak gerçekleşti. Ülkemiz, bu performansıyla tüm dünya ülkelerini geride bırakarak üçüncü çeyrekte en hızlı büyüyen ekonomi oldu. Tüm yatırımcılar şundan emin olsunlar; Türkiye rekabet kurallarının işlediği bir ülkedir. Kanunlarımız yatırımcılara kolaylık sağlayacak şekilde düzenleyici bir anlayışla uygulanmaktadır. Mal ve hizmetlerin bireyler ve kurumlar arasında herhangi bir engele tabi olmadan el değiştirebildiği serbest piyasa ekonomisine sahibiz."

TRANSİT GEÇİŞ SAĞLAYACAK MEKANİZMA KURACAĞIZ
Bakan Tüfenkci, ekonomide yapısal reformlara büyük önem verildiğini ifade ederek, büyük ölçekli enerji altyapı yatırımlarını da kapsayan çok önemli kalkınma projelerinin hayata geçirildiğini belirtti.
İki ülke ekonomilerinin birbirlerini tamamlayıcı nitelikte olduğuna dikkati çeken Bakan Tüfenkci, “Birçok alanda ortak yatırımlarla üçüncü ülke pazarlarına birlikte girilebiliriz. Türkiye, dünyanın ikinci büyük müteahhitlik sektörüne sahip, en büyük 250 müteahhitlik firması arasında 42 Türk şirketinin bulunuyor” diye konuştu.

Tüfenkci, Türkiye'nin Katar ile ilişkileri geliştirmek için gereken tüm adımları atmakta kararlı olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Özellikle iş adamlarımıza karşılıklı kolaylıkların sağlanması ve yatırımların teşvik edilmesi hususunda üzerimize düşeni yerine getirme iradesine sahip olduğumuzu bir kez daha vurgulamak istiyorum. Bütün imkanlardan istifadeyle ticaretimizi çeşitlendirmeli, katma değeri yüksek alanlara taşımalı ve artırmalıyız. Katar ile ticaretimizi artırmak amacıyla özellikle Irak ve İran üzerinden transiti kolaylaştırmaya yönelik çalışmalarımızı hızlandıracağız. İki ülke arasındaki transit geçişleri kolaylaştıracak, Irak üzerinden transit geçişler sağlayacak bir mekanizma oluşturmak istiyoruz."

Bakmadan Geçme