Bakanlık Liselere Girişte Cumhurbaşkanımızı Kandırdı

Cumhurbaşkanımız TEOG sisteminin kaldırılmasını isterken, vatandaşların mağdur olmamasını ve  öğrencilerin adreslerine yakın okula gitmesini hedeflemişti.

Cumhurbaşkanımız TEOG sisteminin kaldırılmasını isterken, vatandaşların mağdur olmamasını ve  öğrencilerin adreslerine yakın okula gitmesini hedeflemişti. Ancak bakanlık öyle bir kurnazlık yaptı ki yöntemi değiştirerek aynı sonucu vatandaşa yaşatıp cumhurbaşkanımızı kandırdı. TEOG’da olduğu gibi tercih sistemi getirerek velilere iş yükü ve stres, öğrencilere burukluk ve stres yaşatıp aynı şeyleri yaşattılar. TEOG’da yerleşemeyen öğrenci vardı, adresinden uzak okula yerleşen vardı LYS’de de var. Değişen isim oldu ama sonuç değişmedi. Milli Eğitim Bakanlığının yeni geliştirdiği LYS ile binlerce öğrenci örgün eğitim dışında kaldı, binlercesi adresleri dışındaki liselere yerleşerek servislere mahkûm oldu. Bir hükümet düşünün ki, kendi çıkardığı (4+4+4 )12 yıllık zorunlu eğitimi 2012/2013 öğretim yılı itibariyle uygulamaya koymasına rağmen beşinci eğitim öğretim yılında dahi zorunlu tuttuğu eğitime öğrencisini dışarıda bırakmaktadır. En kötüsü de bu bakanlığın sorunları bilmesine rağmen sorunları çözememesidir. Liselere girmeyi üniversitelere girmekten daha zor ve stresli hale getirmeyi başarmak da bakanlığın özel bir başarısıdır.
Demokrat Eğitimciler Sendikası olarak bakanlığa yaptığımız daha önceki önerilerimizi tekrarlıyoruz. Nitelikli liseler dışındaki liselere yerleşme tercihten çıkarılmalıdır. Liseler, ilkokul ve ortaokullarda olduğu gibi adres bölgeleriyle iliştirilmeli her öğrenci adresinin bağlı bulunduğu okula gidip geri gönderilmeden kayıt yapabilmelidir. Örgün eğitim dışına çıkmak isteyen öğrenciye kolaylık sağlanmalı 12 yıllık zorunlu eğitimini açık liselerde tamamlayabilmelidir. Meslek liselerini cazip hale getirmek için üniversiteye yerleşmede eğitim gördüğü bölüm için ek puan verilmeli, işçi  ve memur alımlarında meslek alanlarına göre öncelik tanınmalıdır. Lise çağındaki öğrencilerimizin bir kısmını çıraklık eğitimine yönlendirerek eğitimini orada tamamlaması sağlanmalıdır. Bu önerilerimiz uygulandığı taktirde liselere girişte yaşanan sorunlar gündemden düşecektir.
 Milli eğitim Bakanlığı yaptığı her icraatta hem öğretmenlere hem öğrencilere hem de vatandaşa yalan söyleyerek günü kurtarıyor. Kandırma kervanlarına son olarak da cumhurbaşkanımızı kattılar ya helal olsun.  Yeni bakanımızdan kandırmayan bir bakanlık beklentisi içindeyiz.  

Bakmadan Geçme