Başkan Tursun,Dünya Çiftçiler Günü Mesajı

Bilindiği gibi 1984 yılından beri aralarında Türkiye'nin de bulunduğu dünya ülkeleri bu günü Dünya Çiftçiler Günü olarak kutlamaktadır. 

Tarımın ve gıdanın dünyanın geleceği olduğu gerçeği her geçen gün daha iyi anlaşılmaktadır. 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü de bu nedenle her yıl daha da anlam kazanmaktadır.

Gıda üretiminin tarladan sofraya gelinceye kadar geçen aşamaları arasında en büyük emek çiftçilerimize aittir. Bu emek ve çabayla çiftçiler Türkiye ve dünya nüfusunun beslenmesindeki en önemli toplumsal yapıdır. Ancak dünyada tarımın ve çiftçinin önemi her geçen gün daha iyi anlaşılırken, ülkemizde maalesef ters bir durum yaşanmaktadır. Çiftçimizin nüfusu ortalama yılda 500 bin azalırken, çiftçilerimiz her geçen gün daha da borçlanmaktadır.

Çiftçilerimizin borcunun 2002 yılında 4 milyar lira iken bugün yaklaşık 100 milyara ulaştığı belirtiliyor. Yani çiftçi nüfusu azalıyor, yarım arazileri küçülüyor ama borcumuz katlanıyor.

Bu sürdürülebilir bir durum değildir. Seçim günü yaklaşırken siyasi partilerimizin tarımı ve çiftçilerimizi birinci gündem maddesi yapmalıdır. Partilerimizin milletvekili listelerinde çiftçi adayları görmek sorunlarımızın çözümü konusunda bize güven verecektir. Ayrıca bu siyasi partilerimizin tarım ve çiftçilerimiz konusunda ne kadar samimi olduklarının da göstergesi olacaktır.

Gıda güvenliği ve tarımın dünyanın geleceği olduğu gerçeğinin altını bir kez daha çizerek Dünya Çiftçiler Günü'nüzü kutlarım.

İlhan TURSUN
Malatya Organik Meyve Üreticileri Birliği Başkanı

Bakmadan Geçme