Bir İstanbul Distopyası

8. Malatya Uluslararası Film Festivali, film gösterimleri ve paralel etkinliklerle devam ediyor.

Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından, T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü ve Malatya Valiliği’nin katkılarıyla 9-15 Kasım 2018 tarihinde düzenlenen 8. Malatya Uluslararası Film Festivali, film gösterimleri ve paralel etkinliklerle devam ediyor.

Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması filmlerinden ‘Son Çıkış’ filminin festivaldeki ilk gösterimi MalatyaPark Avşar Sinemaları’nda gerçekleştirildi. Gösterimin ardından yönetmen Ramin Matin, görüntü yönetmeni Tayman Tekin, yapımcı ve ses tasarımcısı Oğuz Kaynak ve oyuncular Erdem Şenocak ile İpek Türktan Kaynak’ın katılımıyla bir söyleşi gerçekleştirildi. Söyleşinin moderatörlüğünü Rıza Oylum üstlendi.

‘Son Çıkış’, İstanbul’u etkisine alan inşaat firmalarından birinde mimar olarak çalışan Tahsin’in anlık bir karar alıp özgürlüğüne koşma çabasına odaklanıyor. Dünya prömiyerini Tokyo Film Festivali’nde yaptıktan sonra Boğaziçi Film Festivali’nde gösterilen ‘Son Çıkış’ ikinci Türkiye gösterimini Malatya’da gerçekleştiriyor.

Rıza Oylum’un çekimlerin ne kadar süre aldığı hakkındaki sorusunu yanıtlayan yönetmen Ramin Matin, çekimlerin 4 hafta sürdüğünü, çok mekân kullanmaları sebebiyle hızlı çalışmak zorunda kaldıklarını ifade etti.

Seyircilerden gelen bir soru üzerine söz alan filmin görüntü yönetmeni Tayman Tekin, filmin teknik dilini nasıl oluşturacaklarını yönetmenle uzun uzun tartıştıklarından bahsetti. Bilhassa ‘büyük şehirde kapalı alan hissiyatı yaratma’ konusunda çalıştıklarını ve bir distopya havası yaratmaya çalıştıklarını ifade etti. Tekin, bu hikâyenin İstanbul dışında başka bir şehirde de geçebilecek bir hikâye olduğuna inandıklarını söyledi.

Son olarak söz alan oyuncular Erdem Şenocak ve İpek Türktan Kaynak ise Ramin Matin’le çalışmaktan dolayı mutlu olduklarını dile getirdiler. Şenocak, çekimlerin kentsel dönüşüm alanlarında yapıldığını, hatta bir defasında tekrar çekmek istedikleri bir sahneyi o sırada inşaat makinelerinin yolu ortadan kaldırması nedeniyle çekemediklerini anlattı.

Bakmadan Geçme