Çalık: 'Hızlı ve etkin bir yönetim dönemi başladı'

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık, TBMM bahçesinde NTV televizyonunda canlı yayın programına katıldı.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık, “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemiyle birlikte hızlı ve etkin bir yönetimin görev alacağı ve kabine oluşumu, hükümet kurulmasıyla alakalı zamanın kaybedilmeyeceği bir sisteme 24 Haziranda milletimiz mührünü vurdu.” dedi.

“Etkin, hızlı izlenebilir ve denetlenebilir bir sistem”
Çalık, TBMM bahçesinde NTV televizyonunda katıldığı canlı yayın programında yaptığı açıklama da, “27. dönem çok büyük umutların olduğu bir dönem İnşallah. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemiyle birlikte hızlı ve etkin bir yönetimin görev alacağı ve kabine oluşumu, hükümet kurulmasıyla alakalı zamanın kaybedilmeyeceği bir sisteme 24 Haziranda milletimiz mührünü vurdu. Ve şimdi 24 Haziranda almış olduğumuz onayla birlikte Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçişi yaptık ve ilk grup toplantımızı yaptık. Ve özellikle Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminde, yeni sisteminde bütün Vatandaşlarımızın dikkatine sunmak istediğim hadise parlamenter sistemin yaşatmış olduğu aksaklıklar artık Türkiye’nin gündeminde yer almayacak. Parlamenter sistemde hatırlarsanız seçimler olduktan sonra cumhurbaşkanı en fazla oyu alan partilere görevlendirme yapardı. Ama maalesef bazı dönemler var ki parlamenter sistemin en arızalı dönemleridir. Sadece 1 milletvekiline bile hükümet kurma görevinin verildiği dönemler oldu. Şimdi ise hükümet 7 Haziran döneminde seçimler bitmiş ve yaklaşık 6 ay boyunca da hükümetin olmadığı bir Türkiye maalesef yaşanmıştı. Koalisyon görüşmeleri yapılan çalışmalar ve o dönemin bize yaşattığı sıkıntılardan sonra da ilk kez Türkiye Cumhuriyetinde seçim hükümeti kurulmuştu. Şimdi Türkiye’de ilk kez Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemiyle Sayın Cumhurbaşkanımız yeminini yapacak ve inşallah kabinemiz hemen kurulacak hiç hükümet arayışı işine girişilmeden milletimizin vermiş olduğu oylarla birlikte yüzde 53 oyla Cumhurbaşkanımız kabinesini kuracak ve kabinedeki bakan sayısını 16’ya düşürerek, 65 olan kurullarımızın sayısını da 9’a düşürerek ofislerimizi oluşturarak etkin, hızlı izlenebilir ve denetlenebilir bir sistemi Türkiye’mizin yönetimine İnşallah sunacağız.” diye konuştu.

“Sayın Binali Yıldırım verilen her görevi yaptı”
TBMM Başkanlığı için AK Parti’nin Son Başbakan Binali Yıldırım’ı aday göstermesi ile ilgili olarak Çalık, “Sayın Başbakanımız çok zorlu bir dönemde hem genel başkanlık yaptı hem de başbakanlık yaptı ve çok az insanın yapabileceği erdemli davranışları sergiledi. Ben bu vesileyle sayın cumhurbaşkanımızın görevlendirmesi ve delegelerimizin oylarıyla seçilen sayın genel başkanımızı, başbakanımızı ben şükranla ve teşekkürlerle anmak istiyorum. Çok zorlu bir dönemde bu görevi yaptı. Ve başbakanlığı devrederken de hepiniz bunu çok net hissettiniz hiçbir yüreğinde sıkıntı yaşamadan çok büyük bir erdemle, cesaretle, iradeyle iradesini ortaya koydu ve ‘Başbakanlık koltuğu gidiyor’ diyenlere ‘Evet biz koltuk peşinde değiliz biz millete hizmet peşindeyiz. En iyi hizmeti yapabilecek bir sisteme dönüştürüyoruz. Bunun için de benim üzerime ne düşüyorsa onu yapmaya hazırım’ dedi. Bu vesileyle sayın başbakanımızın bugüne kadar bakanlık döneminde bakın ulaştırma bakanlığı döneminde Sayın Cumhurbaşkanımızın başbakanlığı döneminde Binali Yıldırım’a Sayın Cumhurbaşkanımız o zaman İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı adaylığı söylediği zaman hiç tereddütsüz gitti. Ulaştırma bakanıydı ve İzmir’e belediye başkanı olarak arkasından cumhurbaşkanımıza başdanışmanlık yaptı ve arkasından yeniden milletvekili olup bakan olarak görev yaptı. Hangi makam ve hangi mevkiyi verirseniz Sayın Binali Yıldırım, Sayın Başbakanımız orda o görevi layıkıyla yaptı. Şimdi Meclis Başkanı olarak ismi geçiyor. Allah nasip ederse en güzel şekilde yapacağına olan inancımız tam.” diye konuştu

“Oy aldığımız kadar, neden oy alamadığımızı da sorgularız”
Seçim sonuçlarının değerlendirilmesi konusunda ise Çalık şu şekilde konuştu; “Biz 12 seçim geçirdik ve her seçimde, yüzde 70 oy aldığımız anlarda bile bir sonraki MKYK yönetim kurulu toplantısında partimizin en üst organının toplandığı günde ilk sorguladığımız aldığımız oy, aldığımız seçmen kadar neden oy alamadıklarımızı mutlaka muhasebesini ve müzakeresini yaparız. Bu AK Partinin kurumsal kimliğinin en önemli gereği ve göstergesidir. Her seçimde biz bunu yaparız. Mutlaka özellikle oy aldığımız kadar neden oy alamadığımızı da sorgularız. Hem bunu Türkiye geneli için, hem de iller nezdinde teşkilatlar nezdinde yerel yönetimler nezdinde yaparız. Bunu yaptığımız için millet 16 yıldan beri AK Parti oy vermeyen ya da oy kayıpları yaşanılan yerlerle ilgili tespitleri yapıp onların teşhisini yapıp tedavisini milletimize sunduğumuz için milletimiz bize güvenini yeniden her seçim sonrası tevdi ediyor, bize yeniden görevler veriyor. Şimdi 24 Haziran seçimlerinde de Cumhurbaşkanımızın almış olduğu oylarla, AK Partinin almış olduğu oylar bizim için çok önemli yeniden masaya bütün donelerimizi yatırmanın zamanı dediğimiz gündür. Hem yerelde illerimizde hem Türkiye’de nerede ne kadar oy aldık hepsini çok net tespit ettik.Cumhur ittifakıyla birlikte yaklaşık Meclisteki temsil oranımız yüzde 54. Ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemiyle birlikte katılım oranının yüzde 88.8 olduğu ve katılımcı demokrasi dediğimiz milletin meclise yansıyan görüntüsünün de yüzde 98, 99 oranlarında olduğu bir sistem içerisinde milletimizle ilk kez bir sistemi tanıştırdık ve bu süre içerisinde teşkilatlarımızın da, milletvekillerimizin de belediye başkanlarımızın da, parti yöneticilerimizin, genel merkez olarak bizlerin de eksik bıraktığı ve yapılması gereken işlemlerle ilgili mutlaka muhasebemizi bugüne kadar yaptık; bundan sonrada yapmaya devam edeceğiz. Milletimiz bilge kişiliği her seçimde gösterir. Kalabalığın bilgeliği diye tabir vardır. Ve toplumumuz, milletimiz bir kez daha bilgeliğini göstermiştir. Ve 24 Haziran’da tüm siyasi partilere mesajlarını vermiştir. AK Parti için de bizim için de mesajlarını vermiştir. Milletimizin bize verdiği karnede kırık olan notlarımızla ilgili gerekenleri inşallah yerine getireceğiz.”

Bir hücre yenilenmesi yapılır”
AK Parti’nin 18 Ağustos’a gerçekleşecek olan büyük kongresi ile ilgili olarak da konuşan Çalık şu ifadeleri kaydetti; “18 Ağustos 2018’de büyük kongremizi yapacağız. Büyük kongremizin son yapılma tarihi Eylül ayıdır.. Biz hiç son yapılma tarihinde yapmadık. Hep bir ay önce, 2 ay önce kongrelerimizi yaptık. Dolayısıyla bu bir erkene alıştan ziyade seçimden sonra rutin kongrenin yapılacağı tarihtir. Her alanda ve her birimde, teşkilatlarımızda, milletvekili listelerimizde, yerel yönetimlerimizde olduğu gibi MKYK’mız da da, MYK’mız da da mutlaka değişiklikler olacaktır. Bunlar olağandır. Bir hücre yenilenmesi yapılır. Yeni arkadaşlarımızla tecrübenin harmanlandığı bir parti yönetimi mutlaka teşekkül eder. Bu görevi kuruluşundan beri yapan çok kıymetli arkadaşlarımız vardı, yola beraber çıktığımız insanlar vardı, yolda bizimle birlikte olanlar vardı, ama yolda beraber olduğumuz yola çıktığımız insanlar içerisinden bize ihanet etmeyen ve partimizle yollarını ayırmayan herkesle inşallah büyük kongremizde de bir kez daha kapsayıcı bir şekilde bir araya geleceğiz. Ve değişimin her alanda olduğu gibi Merkez Karar’da da hissedileceğini düşünüyorum.”

“Bütün milletimizin yansıdığı bir parlamento oldu”
Çalık, TBMM’nin neredeyse 7 partinin temsil edildiği bir parlamento haline geldiğini belirterek, “Milli ve yerli yatırımlarımızı yaparak ülkemizi büyütmeye, ülkemizi güçlendirmeye devam edeceğiz. Türkiye Büyük Millet Meclisi de yeni yapısıyla şu anda yaklaşık 7 tane partinin temsilinin olduğu bir parlamento haline geldi. Sıfır barajının uygulandığı bir sistemle şu an AK Parti’den Büyük Birlik Partisi’ne kadar 7 tane partinin temsilcisinin olduğu bir parlamento. İnşallah bütün milletimizin yansıdığı bir parlamento olduğunu düşünüyorum. Ben milletimiz için, ülkemiz için, gözü bizde olan bütün mazlum coğrafyalar için hayırlı olmasını temenni ediyorum.” dedi.

Bakmadan Geçme