DAP'tan şeker pancarı üreticilerine posa paketleme makinesi

DAP Bölge Kalkınma İdaresince sağlanan destekle alınan 4 makine, Ağrı, Erzurum, Malatya ve Muş'ta kullanılmaya başlandı

Şeker pancarı posasının paketlenmesinde kullanılmak üzere DAP Bölge Kalkınma İdaresince sağlanan destekle alınan 4 makine, Ağrı, Erzurum, Malatya ve Muş'ta kullanılmaya başlandı

DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Demir, "Makinelerle bu yıl Ağrı'da 5 bin ton, Malatya'da 10 bin ton, Erzurum'da 7 bin ton ve Muş'ta 7 bin ton olmak üzere, toplam 29 bin ton pancar posasının işlenerek balya yapılması planlanmaktadır"

Şeker pancarı posasının paketlenmesinde kullanılmak üzere Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkınma İdaresinin sağladığı finansmanla alınan 4 makine, Ağrı, Erzurum, Malatya ve Muş'ta hizmete girdi.

DAP Bölge Kalkınma İdaresinden yapılan yazılı açıklamada, tarım ve hayvancılığın yoğun şekilde yapıldığı Doğu Anadolu Bölgesi’nde verimliliği artırmak ve üreticilerin daha fazla kazanmasını sağlamak amacıyla makineleşmeye sağlanan desteğin artarak sürdüğü belirtildi.

Bu çerçevede alınan 4 posa (küspe) paketleme makinesinin Ağrı, Erzurum, Malatya ve Muş’ta hizmete girdiği ifade edilerek, söz konusu makinelerle çevre illerin kaba yem açığının giderilmesinin hedeflendiği kaydedildi.

Açıklamada değerlendirmelerine yer verilen DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Adnan Demir, şeker pancarının işlenmesi sonucu ortaya çıkan küspenin, üreticilerce açık alanda muhafaza edilmeye çalışılması nedeniyle bozulduğunu bildirdi.

Pancar posasının, enerji bakımından zengin, sulu, selüloz içeriği nedeniyle kaba yemler içinde değerlendirilen bir şeker sanayi yan ürünü olduğunu belirten Demir, şunları kaydetti:

"Pancar işleme kampanya döneminde pancar üreticilerine, teslim ettikleri firesiz pancarın yüzde 20’sine kadar bedelsiz yaş pancar posası verilmektedir. Pancar küspesi hayvan üreticilerinin en çok rağbet ettiği yem çeşididir. Üreticimiz aldığı küspeyi kapalı yerde muhafaza edemediği için ya avlusunun bir kenarına ya da harmanına döküyor. Bu küspe 2 ay içinde bozuluyor, besin değerini yitiriyor, ayrıca çevreye kötü kokular yayıyor. Bozulmayla posanın besin değeri düşüyor, hayvan sağlığını da olumsuz yönde etkiliyor.

Pancar posasının yem kalitesinin yüksek tutulabilmesi ve uzun süre saklanabilmesi için posanın sıkıştırılarak hava almayacak şekilde paketlenmesi, silaj haline getirilmesi gerekiyor. Bu nedenle Ağrı, Erzurum, Malatya ve Muş'taki şeker fabrikalarına birer posa paketleme makinesi alarak hizmete sokulmasını sağladık. Bu sayede paketlenen küspe en az bir yıl saklanabiliyor. Üstelik besin değerini hiç kaybetmiyor."

Demir, makinelerin posaları bir ton ağırlığında yuvarlak balya haline getirdiğine, saatte 55-60 ton pancar posasını paketleyebildiğine dikkati çekerek, "Makinelerle bu yıl Ağrı'da 5 bin ton, Malatya'da 10 bin ton, Erzurum'da 7 bin ton ve Muş'ta 7 bin ton olmak üzere toplam 29 bin ton pancar posasının işlenerek balya yapılması planlanmaktadır." ifadesini kullandı.

Bakmadan Geçme