Diz ağrısı ve tedavi yöntemleri

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Ayşegül Başar, 'Diz ağrısı eklemlerde en sık karşılaşılan ağrı türüdür

Çünkü dizlerimiz hayatımız boyunca en çok kullandığımız eklemlerimizden biridir. Bu nedenle dizde oluşan kronik ağrılar ciddiye alınmalı ve arkasındaki sebep mutlaka öğrenilmelidir” dedi.
Diz ağrısının yeri ve şiddeti, sorunun neden kaynaklandığına bağlı olarak değiştiğini ifade eden VM Medical Park Samsun Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Kliniğinden Uzm. Dr. Ayşegül Başar, “Dizlere bindirdiğiniz aşırı yük sonucunda diz kapağınızın kıkırdağında zaman içerisinde yumuşama oluşur. Bu yumuşamadan dolayı sinir uçlarınız korumasız hale gelir ve bu da diz önünde ağrı hissetmenize sebep olur. Dizinizde oluşan bu ağrı daha önce oluşmuş bir hasarın da habercisi olabileceğinden dikkate alınmalı ve mutlaka bir hekime danışılmalıdır. Özellikle ters hareketler bilinçsiz egzersizler, dizdeki yapısal bozukluklar diz ağrısına neden olabilecek sebeplerdir ve bunlara dikkat edilmelidir” diye konuştu. 

“Vücudumuz bizi uyarır”
Başar şöyle devam etti: “Ağrılar bizi vücudumuzda bir şeylerin yolunda gitmediğine dair uyarır. Çoğu kez bu uyarının kaynağının ne olduğunu biliriz. Örneğin düşme ya da çarpma gibi nedenlerden dolayı diz ağrısı çekiyorsak, ağrının nedeni bizim için bellidir. Sebebi bilinsin bilinmesin, dinmeyen ve günlük hayatı aksatan diz ağrıları için doktora başvurmak en doğru karar olacaktır. Eğer, dizinize ağırlık veremiyorsanız, dizinizde belirgin bir şişlik varsa, dizinizi bükmekte ya da düz hale getirmekte zorluk çekiyorsanız, gözle görülür bir şekil bozukluğu varsa veya diziniz tutmadığı için düşüyorsanız muhakkak doktorunuza başvurmalısınız” ifadelerini kullandı.

“Erken tanı önemli”
Romatizmal hastalıklardan, enfeksiyonlara, kıkırdak erimelerinden, gut hastalığına, kaza ve çarpmalardan, kalça hastalıklarına kadar birçok farklı durumda diz ağrılarının ortaya çıktığını belirten Uzm. Dr. Ayşegül Başar, "Erken tanı ve tedavi birçok hastalıkta önemli. Diz hastalıklarının erken tanısında önce şikayetlerinin tespit edilmesi, sonra da tedavisi gerekir. Günümüzde sağlık teknolojilerinin gelişmesiyle yeni tedavi alternatifleri uygulanmaktadır” diye konuştu.

Bakmadan Geçme