Elazığ'da 4 bin 755 aile evde bakım yardımı alıyor

Elazığ'da 4 bin 755 kişiye 10 ayda 38 milyon 785 bin 571 lira ödeme yapıldı.

Elazığ Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Suat Kenç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2006 yılında başlamış olan uygulamanın yardıma muhtaç olan aileleri rahatlattığını söyledi.

Evde bakım ücreti almak için bazı kıriterlerin olduğunu belirten Kenç, şöyle devam etti:

"Bunlardan birincisi, tam teşekküllü bir hastaneden alınmış olması gereken ağır engelli olduğunu belirten bir sağlık kurulu yazısı. Bu yazıda engel oranının yüzde elli üzerinde olduğu ve ağır engelli kısmında da evet olarak belirtilmesi gerekmektedir. Ailede kişi başına düşen gelirin asgari tutarın 3’te 2’si olan 847.17 lirayı geçmemesi, engelli ve engelliye bakacak olanın aynı evde kalması ve engelliye bakan kişinin hiçbir işte çalışmaması gerekiyor."

Engelli ve yaşlıların yaşamının zor olduğunu vurgulayan Kenç, maddi ve manevi desteğe daha çok ihtiyaç duyduklarını vurguladı.

Kenç, engelli vatandaşların yaşamını kolaylaştırmak için 2828 Sayılı Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Kanunu'nun Ek 7. Maddesi gereğince, bakıma muhtaç derecede özürlü vatandaşlara "Evde Bakım" maaşının verildiğini ifade etti.

Elazığ'da, 4 bin 755 engelli aileye aylık ödenen paranın 3.8 milyon civarında olduğunu anlatan Kenç, şunları kaydetti:

"Engelli dışında yaşlılar, kimsesizler, dul kadınlar ve doğum yardımlarıyla ödenen rakamlar ile birlikte bakanlığımız tarafından 2017 yılın ilk 10 ayında toplamda 48 milyon 834 bin 415 lira  yardım yapılmıştır. Elazığ’da da 2007- 2017 yılları arasında toplamda 299 milyon 557 bin TL Evde bakım maaşı verilmişti."

Kenç, evde bakım maaşı alan bakıcıların yeterli bilgiye sahip olması gerektiklerini kişilerin "bir şey olmaz" düşüncesine kapılmaları halinde maaşlarının kesileceğini ve aldıkları maaşlarıda geri ödemek zorunda kalacaklarını sözlerine ekledi.

Bakmadan Geçme