Erzincan'da ahilik paneli düzenlendi

Erzincan'da Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Esnaf ve Sanatkarlar Genel Müdürlüğü tarafından Ahilik Haftası etkinlikleri kapsamında panel düzenlendi. 

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Prof. Dr. Erdoğan Büyükkasap Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen panelde konuşan Vali Ali Arslantaş, ahilik kültürünün toplumun yarasına parmak basan, ona çözüm üreten bir kültür olduğunu söyledi. 

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İsmail Yücel ise ahiliğin bir yaşam biçimi olduğunu ifade etti.

Yücel, "Ahilik bir yaşama kültürüdür. Kültür nedir? Kaliteli, iyi yaşama disiplinidir. Dolayısıyla ahiliği toplumda bir yaşama disiplini haline getirmek için gayret ediyoruz." dedi.

Esnaf ve Sanatkarlar Genel Müdürü Necmettin Erkan da ahiliğin saygıyı, hak ve hukuka riayet etmeyi, saygılı ve güler yüzlü olmayı temel ilke edindiğini anlattı. 

Erkan, şunları kaydetti:

"Bugün hep birlikte başarılı olmak için çabaladığımız, kaliteli mal ve hizmet üretimi, haksız ticari uygulamaların engellenmesi, dürüst rekabet, tüketici haklarının korunması, mesleki dayanışma ve yardımlaşma, adil paylaşım ve gelir dağılımı, sosyal adalet, toplumun refahının artması gibi değerler 13. yüzyıldan itibaren ahilerin ve ahilik teşkilatının yaşama biçimi olmuştur. Ahilik kültürünü tarihte ecdadımızın yaşadığı bir zenginlikten ibaret görmek büyük bir yanılgıdır. Bir milletin bekası, kendi kültürünü doğru yaşamasına, yansıtmasına ve bir miras olarak gelecek nesillere başarı ile aktarmasına bağlıdır." 

Erkan, ahilik kültürünün yaşatılması için Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından yıl boyunca paneller düzenlemeyi, akademisyenlerle gençlerin ahiliği konuşmasını hedeflediklerini belirterek, "Bakanlığımız bir medeniyet projesi olarak ahilik kültürünü tanıtmayı ve yaşatmayı, ahilik değerlerini insanlığın temel değerlerinden biri olarak gelecek nesillere aktarmayı hedeflemektedir. Bu amaçla Ahilik Haftası içerisinde Bakanlığımız koordinasyonunda her yıl Kırşehir merkez olmak üzere 81 ilimizde birçok etkinlik yapılmaktadır." değerlendirmesinde bulundu. 

Konuşmaların ardından Prof. Dr. Murat Nişancı moderatörlüğünde Prof. Dr. Mustafa Alıcı ve Dr. Öğr. Üyesi Kemal Taşcı, konuşmalar yaptı.

Panele, Cumhuriyet Başsavcısı Abdullah Akın Çiçek, Erzincan Belediye Başkan Vekili Ferhat Yıldız, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Adnan Özel, öğrenciler ve davetliler katıldı. 

Bakmadan Geçme