Evelik çorbası

Doğu Anadolu'nun yüksek kesimlerde yetişen ve C vitamini bakımından zengin bir ot olan evelik bitkisinin yaprakları kurutularak yapılan evelik çorbası, kışın yöredeki sofralara lezzet katıyor.

Bölgenin yöresel mutfağı en zengin illerinden olan Kars'ın yaylalarında yetişen evelik otu, kışın tüketilmek üzere mayıs ve haziran aylarında toplanıyor.

Güneşte kurutulup bir süre dinlendirilen evelik, depolarda saklanıp sonbahar ve kış mevsimlerinde çorba yapılarak tüketiliyor.

Yörede özellikle kışın rağbet gören çorba, evelik otunun yanı sıra pirinç, bulgur, yeşil mercimek, un, tereyağı, kavrulmuş erişte ve tadımlık sarımsak ile karıştırılıp pişirilerek servis ediliyor.

"Kars'ın kış çorbası" olarak da bilinen evelik çorbasının, kış soğuklarına ve hastalıklara karşı bağışıklık sistemini güçlendiriyor.

Ardahan Üniversitesi (ARÜ) Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Yrd. Doç. Dr. Zehra Tuğba Murathan AA muhabirine yaptığı açıklamada, evelik çorbasının Doğu Anadolu Bölgesinde sıklıkla yapılan bir çorba olduğunu ifade ederek, "Bahar ve yaz aylarında yetişen taze evelikler toplanarak kurutulur ve kış boyunca çorbası yapılır. Çorbası dışında sarması da yapılan evelik otu rumex cinsi içerisinde sınıflandırılmaktadır. Halk arasında bitki labada, efelik, evelek, develik gibi isimlerle de adlandırılmaktadır." dedi.

Murathan, sözlerine şöyle devam etti:

"Bitkinin taze yapraklarından hazırlanan ekstraktlarda yaptığımız analizler sonucunda C vitamini, fenolik madde, flavanoid madde gibi antioksidan özelliklere sahip biyoaktif bileşenlerin yüksek miktarlarda olduğu belirlenmiştir. Bitkinin çiçek, kök ve yapraklarının ağrı, egzama, sindirim problemleri, soğuk algınlığı, romatizma, hemoroid, grip, ateşli hastalıklar gibi rahatsızlıkların tedavisinde kullanıldığı belirlenmiştir. Aynı zamanda bitkinin laksatif ve kan temizleyici olduğu da tespit edilmiştir."

Kentte restoran işletmeciliği yapan Salih Bayşu da yöredeki yaylalarda yetişen evelik otunun ekşimsi bir tadı olduğunu söyledi.

Evelik otunu yaz ayında kendilerinin topladığını anlatan Bayşu, "Evelik otu bu bölgede yetişiyor ve çok şifalı bir ottur. Bu ottan yapılan evelik çorbası, soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonlara iyi geldiği için genellikle kışın tüketiliyor." diye konuştu. 

Nasıl yapılır

Bayşu, çorbanın tarifini de şöyle anlattı:

"Tencerede önce tereyağını eritip ardından soğanları atıyoruz. Soğanı kavurduktan sonra bir miktar salça koyuyoruz salça ile soğan yoğunlaştıktan sonra unumuzu ilave ediyoruz ve yaklaşık 2 dakika kavuruyoruz. Bu arada da yarma bulguru ekliyoruz. Karışımın açılması için bir miktarda soğuk su döküp kısa süre sonra sıcak su ilave ederek baharatlar ile rendelediğimiz sarımsakları ekliyoruz. Son olarak  evelik otunu ilave edip sürekli karıştırarak 5 dakika pişiriyoruz."

Bakmadan Geçme