Gürer, ''Buzağı ölümleri önlense Türkiye'de et sorunu kalmaz''

CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer besicilerin sorunlarını dinledi. Son bir ay içinde 5 buzağısı ölen besici İbrahim Gülümser’in hayvancılık tesisini gezen Ömer Fethi Gürer, ülke genelinde buzağı ölümlerinin ciddi bir sorun haline geldiğini söyledi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, besicilerin en önemli sorununun, bir türlü önlenemeyen buzağı ölümleri olduğunu belirterek; “Bu sorunun çözülmesi halinde Türkiye’de et sorunu biter” dedi. 
Büyükbaş hayvan yetiştiriciliği yapan İbrahim Gülümser, bir ay içinde 5 buzağısının öldüğünü belirterek, “Bugün bir buzağının piyasa fiyatı 2 bin lira. Biz sadece ilaca buzağı fiyatının 4’te 1biri oranında fiyat ödüyoruz ama yine de ölümlerin önüne geçemiyoruz” şeklinde konuştu.

Ölen buzağıların üzerinde otopsi yapıldığını ifade eden İbrahim Gülümser, “Yüzeysel olarak yapılan otopsiden bir sonuç alınamadı. Geçmiş yıllarda da aynı sorunu yaşadık. Konya’ya ölen buzağının iç organlarını gönderdik, araştırdılar ve hiçbir hastalık tespit edemediklerini bildirdiler. Veteriner tavsiyesiyle torbası 500 liraya ilaç aldık ancak ölümlerin önüne bir türlü geçemedik” diye konuştu.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer de  buzağı ölümlerinin besicilerin en önemli sorunlarından biri olduğunu belirtti. Buzağı ölümlerinin engellenebilmesi halinde Türkiye’de et sorununun da sonlanacağını ifade eden Ömer Fethi Gürer, “Besiciler buzağı ölümlerini engellemek için buzağı fiyatının 4’te biri fiyatına ilaç alıyor ama sorunu çözemiyor. Yapılan tahlil ve analizlerden de bir sonuç çıkmıyor.  TİGEM kamu kuruluşu, orada da buzağı ölümleri ciddi sorun. Kontrollü hayvanda dahi ölümler var. Bu soruna acil ve kalıcı çözüm üretilmesi gerekiyor” dedi.

Öncedeki dönemlerde ineğe teşvik verildiğini, şimdi ise teşviklerin buzağıya yönelik olduğunu vurgulayan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Buzağı ölünce destek de verilmiyor. Yetkililerin, hayvancılığın sorunlarının çözüldüğüne yönelik açıklamalarının gerçekle alakası yok. Türkiye’de buzağı ölümleri engellenemiyor. Sırbistan gibi bir ülkeden et ithal ediyoruz. Kaynağı belirsiz ete vatandaşımız mahkûm kalıyor. Besici kaç kez veteriner getirmesine rağmen buzağı ölümlerini engelleyemediği gibi sorunun neyden kaynaklandığını da tespit edilemiyor. Hayvancılığın sorununu çözdük demekle sorun çözülmüş olmuyor. Sayın bakan bu işleri çözmek istiyorsa gelecek, tarlada, çiftlikte, alanda, besicilerle, hayvan sahipleriyle görüşecek. Çünkü bürokratların anlattığından farklı bir dünya var burada” şeklinde konuştu.

Fakıbaba Ölümleri Engelemek İçin Çalışma Yaptıklarını Söyledi, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer Buzağı ölümleri ile ilgili Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eşref Fakıbaba'ya yönelttiği soruya Bakan Fakıbaba, “Ülkemizde genel olarak, buzağılarda ölümlere, bakteriyel, viral ve paraziter etkenler sebep olmakla birlikte, mineral madde eksikliği, rasyon dengesizliği, olumsuz barınak koşulları ve hijyen yetersizliği gibi nedenler olmaktadır. Bakanlığımızca, buzağı ölümlerini engellemek amacıyla yetiştiricilerin bilgilendirilmesi ve farkındalıklarının sağlanması amacıyla 2016 yılında başlatılan ve 2017 yılında da sürdürülen eğitim çalışmalarının, etkinliğinin artırılması ve yoğunlaştırılması kapsamında, Veteriner Kontrol Enstitü Müdürlükleri ile İl Müdürlüklerimiz, buzağı sağlığının korunmasının temel prensipleri konusunda, yetiştiricilere eğitimler verilmekte olup, poster ve el broşürü gibi eğitici materyaller dağıtılmaktadır” dedi

Gürer Bu çalışmalardan öte buzağı ölümünü engelleyebilecek bir sonuca ulaşılması gerektiğini ifade ederek: “Yavru danalar ölürse ne besici kazanır, ne et sorunu çözülür. Sorun önemle ele alınmalıdır" dedi.

Bakmadan Geçme