Gürer 'Mevsimlik  tarım işçilerin koşulları iyileştirilmeli'

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, gezici mevsimlik işçilerinin yaşadığı sorunları, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına yönelttiği soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı.

Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine yanıt veren Bakan Jülide Sarıeroğlu, belirlenen pilot illerde, mevsimlik içlere geçici yaşam alanlarının oluşturulması için çalışma başlatıldığını açıkladı.

CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, gezici mevsimlik işçilerin sayılarının açıklanmasına istediği önergesinde, “Barınma sorunları ve sosyal ihtiyaçlarının karşılanması adına kurumlardan destek sağlanmakta mıdır? Mevsimlik işçilerin çalışma süreleri ile tarafınızca yapılan bir çalışma ve denetim var mıdır?” şeklinde sorular yöneltti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, 2010 yılında yayımlanan Başbakanlık genelgesi kapsamında "Mevsimlik Gezici Tarım İşçilerinin Çalışma ve Sosyal Hayatlarının İyileştirilmesi Projesi’nin (METİP)"yürütüldüğünü açıkladı. Proje kapsamında; mevsimlik tarım işçilerinin barınma, alt yapı tesisi, eğitim, sağlık ve diğer konulara ilişkin mevcut durumlarının iyileştirilmesinin sağlandığını kaydeden Bakan Sarıeroğlu, “Söz konusu proje, 2017/6 sayılı "Mevsimlik Tarım İşçileri" konulu Başbakanlık Genelgesinin 19.04.2017 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanmasıyla birlikte tekrar hayata geçirilmiştir. Bakanlığımızca bu kapsamda çalışmalar yürütülmektedir” dedi.

PİLOT İLLER

Bakan Jülide Sarıeroğlu, “Genelge hükümleri çerçevesinde eylem planı gönderen iller arasından Adana, Ankara, Bursa, Eskişehir, Konya, Manisa, Ordu, Giresun ve Düzce pilot il olarak seçilmiş ve ödenek aktarım onayı alınmış olup, geçici yerleşim alanlarının oluşturulmasına ilişkin çalışmalar valilikler tarafından başlatılmıştır” açıklamasında bulundu.

ÇOCUKLARIN EĞİTİMİ 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, gezici tarım işçilerinin çok zor koşullarda hayat mücadelesini sürdürdüklerini belirtti. Mevsimlik tarım işçilerinin yaşam alanlarının başta hijyen ve sağlık konusu olmak üzere tamamen olumsuzlukları barındırdığını anlatan Ömer Fethi Gürer, “Ekmek parası için memleketlerinden kilometrelerce uzaklara gitmek zorunda kalan gezici mevsimlik tarım işçileri sağlıklı olmayan koşullarda barınmaktadır. Ayrıca mevsimlik işçilerin çocuklarının eğitimleri de ciddi bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Mevsimlik işçilerin belli bir yaşa gelen çocukları eğitimlerini devam etmek yerine aileleriyle birlikte tarım işi yapmaktadır. Mevsimlik işçilerin barınma koşulları başta olmak üzere çocuklarının eğitimlerine devam etmelerinin sağlanması için gerekli adımlar atılmalıdır” dedi.

ÇALIŞMA KOŞULLARI DENETLENMELİ 

Sosyal ihtiyaçları karşılanamayan mevsimlik tarım işçilerinin çalışma koşullarının ağırlığına da dikkat çeken CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bu konuna yapılan denetimlerin sıklaştırılıp, belirlenen olumsuzluklara karşı gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini de  ifade etti ve yazılı metinler, iyi niyetli açıklamalar sorunu çözmüyor, alanda gerçekler farklı, Geçici barınma merkezleri inşa ediliyor düzenleniyor mevsimlik tarım işçisi bir yıl sonra o bölgeye geldiğinde tahrip olmuş yerlerden yararlanamıyor, yine çadırına mahkûm kalıyor. Barınma alanları bir yıl boyu korunup kontrol altında tutulmalıdır. Su elektirik eğitim beslenme taşıma çalışma koşulları düzenlenmelidir. Kayıt altına alınmalıdır. Bakan kaç tarım işçisi var ona yanıt vermemesi verilerin yeterli olmadığının göstergesidir“ dedi.

Bakmadan Geçme