Haluk Piyes 'Minder Söyleşileri'nin Konuğu Oldu

8. Malatya Uluslararası Film Festivali, film gösterimleri ve paralel etkinliklerle devam ediyor.

Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından, T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü ve Malatya Valiliği’nin katkılarıyla 9-15 Kasım 2018 tarihinde düzenlenen 8. Malatya Uluslararası Film Festivali, film gösterimleri ve paralel etkinliklerle devam ediyor.

Bugün festivalin yan etkinliklerinden ‘Minder Söyleşileri’ çerçevesinde oyuncu ve yönetmen Haluk Piyes ile bir söyleşi gerçekleştirildi. MalatyaPark’ta düzenlenen söyleşinin moderatörlüğünü oyuncu Efe Erdal üstlendi. Malatyalılar söyleşiye büyük bir ilgi göstererek söyleşi alanını hınca hınç doldurdular.

Sevenleriyle buluşma ve uzun uzun sohbet etme şansı bulan Piyes, bilhassa toplumsal sorunlara değindi. Gençleri topluma faydalı birer birey olma yolunda teşvik etti. Kendi yaşamından ve kariyerinden sık sık örnekler veren başarılı oyuncu Malatya’nın kariyerinde önemli bir yeri olduğunu ve Türkiye’deki ilk projesi olan ‘O da Beni Seviyor’ filminin burada çekildiğini ifade etti. Piyes, sözlerine Malatya’yı çok gelişmiş bulduğunu belirterek devam etti.

‘Başka insanlara faydalı ol’

Aslen Almanya, Köln doğumlu olan, eğitimini de orada ve ABD’de alan Piyes, Almanya günlerinden başlayarak hayatını uzun uzun anlattı. Hayat felsefesini ‘Ne iş yaparsan yap, başka insanlara faydalı ol’ şeklinde özetledi. Almanya’da gurbetçilerin çok büyük sorunları olduğunu ve çocukların ciddi aile sorunları yaşadığından söz etti. Dolayısıyla çocukların hayatında kötülükler olduğunu ve orada bulunduğu dönemden itibaren arkadaşlarıma nasıl faydalı olurum düşüncesiyle hareket ettiğini belirtti.

Piyes, Köln Üniversitesi’nde hukuk okumaya başladığını, ancak sonrasında sosyal faaliyetlere yöneldiğini, madde bağımlılığıyla ilgili çalışmalar yaptığını anlattı. ‘Seven, sevdiğine sahip çıkar’ düşüncesiyle hareket ettiğini söyleyen oyuncu, ‘Bizim en büyük aşımız sevgidir, bilhassa anne babalarımıza seni seviyorum demeyi ihmal etmemeliyiz’ şeklinde konuştu.

‘Ben köprü olayım, siz üzerime basın geçin’

Sanatçının en büyük görevinin topluma faydalı işler üretmek olduğunu ifade eden Piyes, piyasadaki bazı işleri şu sözlerle eleştirdi:

‘Sanatın topluma faydalı olması gerekiyor. Sanatçının açılımı da o toplumdaki problemleri, sıkıntıları projekte eden, anlatan, perdeye taşıyan insandır. Bizim devirde bu biraz azaldı. Küfürler, orasını burasını kaşıyan tiplemeler... Bunlarla sizlerin paralarını çalıyorlar. Bizde de suç var. Hepimiz onlara gülüyoruz ve prim yaptırıyoruz.’

Toplumda hal ve hareketlerimize dikkat etmemiz gerektiğinden söz eden Piyes sırf bu yüzden pek çok dizi ve film projesini reddettiğini ifade etti. ‘Bugüne kadar milyonlarca dolar reddetmişim. Ben de isterim annemi pamuklara sarayım, yatlarda dolaştırayım. Allah’tan annem diyor ki, ‘Yavrum iyi ki o paraları yemedin, haram para bunlar’’ ifadelerini kullanan Piyes’in şu sözleri seyirciler tarafından alkışlarla karşılandı:

‘Mükemmel bir insan değilim ama toplumsal konularda tavizim sıfır. Ben köprü olayım, siz üzerime basın geçin, problem değil ama doğru yolda gidin.’

‘Ruhumuzun en büyük gıdası sevgi’

Bu yüzden kendi filmlerini yapmak durumunda kaldığından söz eden Piyes, bu durumdan memnun olduğunu, filmlerinde aile içi şiddet ve madde bağımlılığı gibi önemli toplumsal meselelere değindiğinden bahsetti. Piyes, sözlerini şöyle sürdürdü:

‘Ruhumuzun en büyük gıdası sevgi. Bizim aramızda bunu saçmamız lazım. Dünyanın en büyük zenginliği sevgidir. Günün sonunda iş ailede bitiyor. Çocuğun ailede gördüğü sevgiyi taklit etmesi lazım. Gülü bilmeyen bir çocuğa birisi her şeyi gül olarak satabilir. Ama gülü koklamış bir insanı kandıramazsınız.’

Aileleri çocuklarını iyi yetiştirmeleri konusunda teşvik eden Piyes, örnek bireyler olmayı öğütlediği sözlerini şöyle sürdürdü:

‘İş bizde bitiyor. Önerebileceğim tek şey, kendinizi donatın, doğruları uygulayarak gösterin. Zaten sonrasında fazla bir şey yapmanıza gerek kalmayacak. Onlar size sarılacaklar. Çünkü insanlar ışığa yakın olmak isterler. Siz ışık olun, parlayın. Çünkü karanlık sadece ışıkla yok olur.’

Piyes’in yıllar sonra babasını arayıp ona seni seviyorum dediği anısı duygusal anlar yaşanmasına neden oldu. Piyes, kendi yaralarımızı bulmak ve onları onarmakla yükümlü olduğumuzu söyledi ve ‘Yaram yok derseniz kan kaybından ölürsünüz’ şeklinde konuştu.

Bir saati aşkın bir sürede Picasso’dan Muhammed Ali’ye, online bağımlılıklardan toplumdaki ayrımcılığa kadar çok farklı konularla süren sohbet Piyes’in dinleyicilerin sorularını yanıtlamasıyla son buldu. Başarılı oyuncu bir kitap yazmayı düşündüğünü de sözlerine ekledi.

Etkinlik sonunda MalatyaPark yönetimi tarafından Piyes’e kayısı hediye edildi. Piyes, sevenleriyle selfie çektirmeyi de ihmal etmedi.

Bakmadan Geçme