Harput'un fethinin 933. yıl dönümü

UNESCO Dünya Geçici Miras Listesi'inde bulunan Elazığ'ın tarihi Harput Mahallesi'nin fethi ve İslamlaşmasının 933. yıl dönümü çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Elazığ Belediyesi ve Harput-Der tarafından düzenlenen program kapsamında Balakgazi tesisleri önünde bir araya gelen vatandaşlar, mehteran eşliğinde Sara Hatun Meydanı'na kadar yürüdü. Yürüyüş sonunda Kur'an-ı Kerim okundu.

Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, burada yaptığı konuşmada fethedildikten sonra Harput'un medeniyeti ile tüm dünyaya ışık saçtığını söyledi.

Harput'un 4 bin yıllık geçmişinin olduğunu anlatan Yanılmaz, "Harput, 4 bin yıllık kadim medeniyeti içinde önce Hurrilere akabinde Hititlere, Urartulara, Romalılara, Sasanilere, Bizanslılara, Abbasilere, Çubuk Oğullarına, Artuk Oğullarına, Selçuklulara, Dulkadir Oğullarına, Akkoyunlulara ve Osmanlılara ev sahipliği yapmış önemli bir kenttir." dedi.

Harput'un yeniden canlanması için gerekli çalışmaları yaptıklarını belirten Yanılmaz, restorasyon, kazı ve imar çalışmalarını yapılacağını ve Harput'un yeme, içme ve mezarlıklar şehri olmayacağını kaydetti.

Yanılmaz, şunları söyledi:

"Değişik dinlerin, ırkların, mezheplerin, inanışların, süzülerek geldiği bir Harput'u konuşuyoruz. Harput, edebiyat, şiiri, musikisi, kültürü, sanatı, eğitimi ve hizmetleri ile dünyada nadir bulunan illerden biri olmuş. Tarih boyunca merkez olma özelliğini hep korumuş. Korurken de hem ülkemizde hem de dünyada tanınan ilim adamları ve sanatçıların yetişmesine vesile olmuş. Harput, binlerce yıla meydan okuyan ve efsanelere göre sütten inşa edildiği anlatılagelen kalesi, Sara Hatun Camisi, eğri minaresi ile dünyadaki bütün eğri olarak inşa edilmiş kulelere meydan okuyan Ulu Camisi ile çok önemli bir merkezdir."

Program konser, Fetih duasının okunması ve pilav ikramının ardından son buldu.

Bakmadan Geçme