Kalp sağlığınız yayla tatiline hazır mı?

Acıbadem Adana Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Alpay Turan Sezgin, sıcak yaz günlerinde yaylaya giden vatandaşları uyararak, 'Oksijen seviyesinin kalp hızını artırma, nefes darlığı, çabuk yorulma gibi olası etkileri nedeniyle yaylaya...

Acıbadem Adana Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Alpay Turan Sezgin, sıcak yaz günlerinde yaylaya giden vatandaşları uyararak, “Oksijen seviyesinin kalp hızını artırma, nefes darlığı, çabuk yorulma gibi olası etkileri nedeniyle yaylaya çıkmadan önce ve çıktıktan sonra mutlaka hekim kontrolü gerekmektedir” diye konuştu.

Yaz aylarında özellikle güney bölgelerde çok ciddi sıcaklar yaşanması, nem oranı düşük ve çok daha serin olan yayla turizmini gündeme getiriyor. Özellikle Akdeniz, Ege, Karadeniz, İç Anadolu ve kısmen de Doğu Anadolu bölgelerimizde daha sık tercih edilen yayla turizmi daha düşük sıcaklarda konforlu bir tatil sunuyor. Ancak yüksek rakımlı yerlerde kalp ritmi normalden daha hızlı olduğu için hekim kontrolünün önemi ortaya çıkıyor.

“140 milyon insan deniz seviyesinin 2500 metre üstünde”

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Acıbadem Adana Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Alpay Turan Sezgin, yaz aylarında imkanı olanlar için dağ, orman ya da yaylalar gibi yüksek rakımlı yerler dinlenmek için güzel bir alternatif oluşturduğunu belirtti. Sezgin, “Bol temiz hava ile nemin ve sıcaklık seviyesinin düşük olması nedeniyle özellikle kalp hastaları için yaylalar doğru bir tercih oluyor. Ülkemizde geleneksel kültürün bir parçasını da oluşturan yayla turizmi nedeniyle her yıl yüzlerce kişi kendini 1500-3500 metre aralığındaki yaylalara atıyor. Aslında sadece ülkemizde değil dünyada da binlerce kişi yaşamlarını yükseklerde geçirmeyi tercih ediyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre 140 milyon insan deniz seviyesinin 2500 metre üstünde bir rakımda hayatlarını sürdürüyor” diye konuştu.

“Gerekli önlemler alınmalı”

Prof. Dr. Sezgin, diyabet hastaları için yaylarının güvenli ve ideal yaşam yerleri olduğunu kaydederek, “Kontrol altında olan hastalarda yaylalar, genel sağlıkları üzerindeki faydası nedeniyle önerdiğimiz yaşam alanları. Bununla birlikte özellikle kontrolsüz kalp hastalarında akciğer ödemi ve tansiyon yükselmesi gibi problemler yaşanabileceği için gerekli önlemlerin alınması önem taşıyor” dedi.

“Sağlık kontrollerini ihmal etmeyin” Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Alpay Turan Sezgin, memeli canlıların metabolizmalarında bulunan ve oksijen seviyesini saptayan mekanizmaların oksijen azlığında önlem aldığını ifade ederek, “Oksijen basıncının azalmasına bağlı olarak da insanlarda kan basıncı artıyor, adrenalin ve kortizon salgılanıyor, kalp ritmi de değişiyor. Kronik koroner arter hastalığı, sistemik hipertansiyonu, kalp yetmezliği ve diyabeti olan hastaların yayla tatili öncesi ve sonrası sağlık kontrollerini ihmal etmemeleri gerek” ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme