Kara buğday ıslah projesi

Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü koordinatörü Güneş: 

"Şu an kara buğdayla ilgili ürünler ülkemize ithalat yoluyla giriyor. Piyasada bulguru ve unu raflarda en az 10 lira. Biz Enstitü olarak ülkemize yetecek kadar tohum üretiyoruz. Çiftçilerimiz rahatlıkla tohumunu satın alarak üretebilirler"

Un ve bulguru çölyak hastaları tarafından tüketilen kara buğdayın üretim alanının genişletilmesi için çalışma yürütülüyor.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsünce yürütülen kara buğday ıslah projesinin koordinatörü Ahmet Güneş, yaptığı açıklamada, Enstitü olarak 2006 yılından bu proje üzerinde çalıştıklarını belirtti. 
Kara buğday üretimi ve tüketiminde hızlı bir artış olduğuna işaret eden Güneş, bitkinin kara buğday diye adlandırılmasının buğdayla kullanım alanlarının aynı olmasından kaynaklandığını bildirdi.
Bitkinin şu anda en fazla Çin, Rusya, Ukrayna ve Kazakistan üretildiğini belirten Güneş, "Çölyak hastalarının gluten diyeti yapmaları gerekiyor. Şu an, kara buğdayla ilgili ürünler ülkemize ithalat yoluyla giriyor. Piyasada bulguru ve unu raflarda en az 10 lira. Biz Enstitü olarak ülkemize yetecek kadar tohum üretiyoruz. Çiftçilerimiz rahatlıkla tohumunu satın alarak üretebilirler. Ekiminde ve hasadında buğdayda kullanılan mibzer ve biçerleri rahatlıkla kullanabiliyoruz. Dekara 5-6 kilogram tohum kullanıyoruz." ifadesini kullandı.
Kara buğdayın sulu alanlarda ikinci ürün olarak da ekilebileceğine dikkati çeken Güneş, bitkinin 90-100 günlük ömrünün 50-60 gününün çiçekli geçtiğini, bunun arıcılık açısından önemli olduğunu belirtti.
Kara buğdaydan un ve bulgurun yanı sıra çay yapılabileceğini ifade eden Güneş, şunları kaydetti:
"Dünyada kalp ve damar açıcı olarak kullanılıyor. Ülkemizde yaygın bir kullanımı yok, kara buğdayın tükettiğimiz tüm unlu mamüllere girmesi konusunda düşüncemiz var. Çünkü ülkemizde kalp damar ve bağırsak rahatsızlığı neredeyse nüfusumuzun yüzde 50'sini içermekte. Kara buğday katkılı ürünlerle bunun azaltılacağı sağlık açısından da önemli kazanımların elde edileceğini düşünüyoruz. Ürünü ülkemizin her tarafında rahatlıkla yetiştirebiliriz." 
Ürünün artıklarından da doğal boya elde ettiklerini belirten Güneş, "Sap ve samanları sarı boya yapımında da hayvan beslemede de kullanılabilir. Türkiye'de şu anda kara buğdayın bir borsası yok ama yurt dışındaki borsalarda ham ürünün fiyatı 0,6 dolar, işlenmiş üründe 1,2 dolar civarında. Türkiye'de çiftiler şu anda 3-4 lira arasında satıyor. Tohumlar sertifikalandırıldığı zaman bu rakamlar 10-15 liraya kadar çıkıyor." ifadesini kullandı.

Bakmadan Geçme