Kömür işçisi ailelerin çocukları okula kazandırıldı

Malatya'nın Arguvan ilçesine gelen ailelerin eğitimlerini yarıda bırakmak zorunda kalan çocukları, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün girişimiyle yeniden okullu oldu.

İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Şube Müdürü Yay, "Yeter ki çocuklarımız okusun, her türlü destek verilecektir"
Diyarbakır'dan gelen mevsimlik işçi Tekin, "Eskiden mevsimlik işçiler kendi kaderlerine terk edilmişti. Artık o eski devlet yok. Şimdi devlet bizi bulabiliyor. Sağ olsun o da Cumhurbaşkanımız sayesinde oldu"
Malatya'nın Arguvan ilçesine, Diyarbakır, Mardin gibi kentlerden mangal kömürü üretiminde çalışmak için gelen ailelerin eğitimlerini yarıda bırakmak zorunda kalan çocukları, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün girişimiyle yeniden okula kazandırıldı.
Kimi ailesini kimi de sevdiklerini memleketlerinde bırakarak çalışmak için yollara düşen kömür işçileri, Arguvan ilçesinin Eymir Mahallesi'ne yaklaşık 5 kilometre uzaktaki bir dağın sırtına kurdukları çadırda ekmek mücadelesi veriyor.
Günün ilk ışıklarıyla mesailerine başlayan kömür işçilerinin çocukları da anne ve babalarının bu zorlu yaşam mücadelesine tanıklık ediyor. Mevsimlik işçilerin okul çağındaki çocukları ise ekmek parası kazanmak için Malatya'ya gelen anne ve babalarının yanında eğitimlerinden geri kalıyor.
Arguvan İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri, bu aileleri ziyaretleri sırasında eğitim çağındaki 6 çocuğun okula gitmediğini tespit etti. Bunun üzerine harekete geçen yetkililer, ailelerle görüşerek çocukların okullarına devam etmeleri halinde her türlü desteğin verileceğini anlattı.
Aileleri ikna edilen çocuklar, ilçe merkezindeki Cumhuriyet Ortaokulu ile Atatürk İlkokulu'na kaydedildi. Bu sayede çocuklar, yeniden okullu olmanın mutluluğu yaşadı. 

Öğrenciler için servis tahsis edildi 
Arguvan İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Hasan Yay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocukların okula taşınması için servis tahsis ettiklerini belirtti.
Servisin sabah çocukları çadırlarından alarak okula getireceğini, ders bittiğinde de tekrar çadırlarına bırakacağını dile getiren Yay, "Ayrıca okulda öğle yemekleri de verilecek. Çocuklara kıyafet gibi çeşitli yardımlarda da bulunacağız. Yeter ki çocuklarımız okusun, her türlü destek verilecektir." dedi.

"İşte devlet budur"
Diyarbakır'dan gelen mevsimlik işçilerinden Fahrettin Tekin ise toplam 70 kişilik 7 ailenin çadırda kaldıklarını ve yevmiyeyle zor şartlar altında mangal kömürü üretiminde çalıştıklarını söyledi.
Saban erken saatlerde işe başladıklarını, mangal kömürü yapmak için meşe kestiklerini anlatan Gezmez, şöyle konuştu:
"Ateş karşısında dumana aldırış etmeden ekmek parası kazanmaya çalışıyoruz. Sağ olsun İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri bizleri ziyaret ederek çocuklarımızın okula kayıtlarını yaptırdı. Ayrıca çocuklarımızın servisle okula götürülüp getirmeleri sağlandı. İşte devlet budur. Eskiden mevsimlik işçiler kendi kaderlerine terk edilmişti. Artık o eski devlet yok. Şimdi devlet bizi bulabiliyor. Sağ olsun o da Cumhurbaşkanımız sayesinde oldu." 
Diyarbakır'dan gelen Zeynel Tekin ise toz, duman ve ise aldırış etmeden gece gündüz çalıştıklarına işaret ederek desteklerinden dolayı yetkililere teşekkür etti.

Bakmadan Geçme