Köylülerin zorlu 'orcik' mesaisi 

Köylülerin zorlu 'orcik' mesaisi 

Elazığ'ın yöresel lezzetleri arasında yer alan ve "orcik" adı verilen cevizli sucuk, köylülerin günler süren emeğiyle damakları tatlandırıyor 

Üretici Emül, "Orcik kolay yapılmıyor, sıkılıyor, kaynatılıyor, mayalanıyor. Zor olmayan şeyin kıymeti yoktur zaten, lezzeti onun zorluğunu ortadan kaldırıyor"

Elazığ'ın yöresel lezzetleri arasında yer alan "orcik" adı verilen cevizli sucuk, köylülerin günler süren emeğiyle damakları tatlandırıyor. 

Kentte bağ bozumuyla beraber başlayan orcik yapımı, hava koşullarının uygun olması durumunda sonbahar mevsiminin sonuna kadar devam ederken, üreticiler aldıkları siparişleri yetiştirmek için zorlu bir mesai harcıyor. 

Yaklaşık 50 çeşit üzümün yetiştiği kentte üzüm şırasından yapılan ve bulamaç olarak adlandırılan karışım ile ipe geçirilen ceviz tanelerinin batırılmasıyla elde edilen orcik, köylerde üretiliyor.

Kendine özgü lezzetiyle halkın vazgeçemediği lezzetler arasında yer alan orcik, hediyelik ürün olarak farklı illere gönderilmesi ve yapılan tanıtımlar sayesinde Türkiye genelinde talep gören ürünler arasında yer alıyor. 

"Orcik, çok sağlıklı, enerji veriyor"

Kentin tarihi Harput yöresindeki Emirler mahallesinde orcik üretimi yapan 74 yaşındaki Niyazi Emül, AA muhabirine yaptığı açıklamada, eskiden köylerde yapılan orcikin daha çok evlerde tüketildiğini ya da eşe dosta hediye olarak gönderildiğini belirterek, zaman içerisinde talebinin artmasıyla köylülerin geçim kaynağı haline geldiğini vurguladı.

Emül, "Orcik, Elazığımızın öz ve öz malıdır. Harputumuzun sofrasına orcik, pestil, pekmez buna benzer şeyler girmedi mi o sofrayı kimse sofra olarak kabul etmez. Misafirlere en kıymetli ikramımız orciktir. Orcik, çok sağlıklı, enerji veriyor." diye konuştu.

Orcik kolay yapılmıyor

Kış aylarında çayla birlikte çerez olarak tüketilen orcikin son yıllarda artan taleple imalathanelerde de üretilir hale geldiğini anlatan Emül, orcikin yapımının zahmetli ve sabır gerektiren bir iş olduğunu kaydetti.

Orcik yapımı için bağlardan özenle toplanan üzümlerin "salk" adı verilen havuzlarda ezilerek şırasının alındığını, kazanlarda kaynatıldıktan sonra, yöreye has toprakla mayalandırıldığını ifade eden Emül, mayalanan şıranın süzülerek tekrar kaynatıldığını, buğday unu ilave edilerek, bulamaç haline getirildiğini belirtti.

Bulamacın ipe geçirilmiş cevizlerin batırılarak güneşte kurutulmaya bırakıldığını ve bu işlemin 3 kez tekrarlandığını bildiren Emül, "Orcik kolay yapılmıyor, sıkılıyor, kaynatılıyor, mayalanıyor. Zor olmayın şeyin kıymeti yoktur, zaten lezzeti onun zorluğunu ortadan kaldırıyor." dedi.

"Siparişlere yetişemiyoruz"

Mahalle sakinlerinden Naim Emül ise köylüler olarak bağ bozumu sezonunda binbir emekle hazırladıkları orcik, pestil, pekmez gibi yöresel ürünleri satarak, ekmek paralarını kazandıklarını aktardı.

Müşteri sayısının giderek arttığını vurgulayan Emül, şunları söyledi:

"Yöremizde herkes evinde orcik yapıyor. Yaptığımız orcikleri Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa gibi büyükşehirlere gönderiyoruz. Orada orciği bilmeyenler, alıp tadanlar çok beğeniyorlar ve tekrar bizden istiyorlar. Yılda 400-500 kilogram ancak yapabiliyorum." 

Üreticilerden Ahmet Tuncer de imal ettikleri  orciklerin Türkiye'nin dört bir yanından talep gördüğü gibi gurbetçiler aracılığıyla Almanya, İngiltere ve Hollanda gibi Avrupa ülkelerine de gönderildiğini kaydetti.

Bakmadan Geçme