Melahat Kızıl: 'Kazalarında ölen kişilerin pek çoğu uygun ilk yardım alamadıkları için kaybediliyor'

Kurban Bayramı tatilinin 10 güne uzatılmasının ardından trafik yoğunluğunun artacağına dikkat çeken Melahat Kızıl, sürücüleri ilk yardım ve trafik kurallarına uymaları konusunda uyardı. Kızıl, 'Bozuk yollar, sürücü ve sürüş ihmalleri,...

Kurban Bayramı tatilinin 10 güne uzatılmasının ardından trafik yoğunluğunun artacağına dikkat çeken Melahat Kızıl, sürücüleri ilk yardım ve trafik kurallarına uymaları konusunda uyardı. Kızıl, “Bozuk yollar, sürücü ve sürüş ihmalleri, uykusuzluk, alkol alımı, kask takmama, hız yapma, yayaların dikkatsizliği gibi nedenlerle oluşan trafik kazalarında ölen kişilerin pek çoğu ilk 5 dakika içinde uygun tıbbi yardım ve ilk yardım alamadıkları için kaybediliyor” dedi.

Bayram tatillerinde sürücülerin bir yerden diğerine yetişme telaşına düştüklerini belirten İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Sağlık Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Melahat Kızıl, kazaların dikkat çekici boyutlara ulaştığını, ilk müdahalenin hızla yapılmasının yaralıların hayatta kalma şansını arttırdığını ifade etti. Kızıl, bozuk yollar, sürücü ve sürüş ihmalleri, uykusuzluk, alkol alımı, kask takmama, hız yapma, yayaların dikkatsizliği gibi nedenlerle oluşan trafik kazalarında ölen kişilerin pek çoğunun ilk 5 dakika içinde uygun tıbbi yardım ve ilk yardım alamadıkları için kaybedildiğini vurguladı.

Hayati uyarılar

İlk yardımın yapılıp 112’nin aranmasının hayati önem taşıdığına işaret eden Kızıl, “Bunun yanı sıra, bilinçsizce ya da yanlış uygulamalara dayalı yapılan ilk yardımlar, ne yazık ki kişilerin ölümüne ya da sakat kalmasına neden oluyor. Herhangi bir yaralanma veya kanama için kendinizi kontrol edin. El kol ve bacaklarınızı hareket ettirerek, hareketsizliği kontrol ediniz. Baş ağrısı, baş dönmesi gibi belirtileriniz varsa başkalarına yardımcı olmak için yeterince uygun olmayabilirsiniz” diye konuştu.

Kaç kişinin yaralandığı, ne tür bir yaralanma olduğunun kontrol edilmesini isteyen Kızıl, şunları söyledi:“Kazayı yaşayan kişilerin baş, boyun, kollar bacaklar, karında herhangi bir kanama olup olmadığını, nefes alıp almadıklarını kontrol edin. ‘İyi misin?’ diye sorun cevap verirse, solunum problemi çok önemli değildir. Yaralının bilinci açıksa korkup panik yapabilir, bağırabilir. Sakinleşmesi sağlamalı. Daha sonra adını sorun? Yanıt vermiyorsa şiddetli bir kafa travması olasılığı vardır. Kişinin nefes alıp almadığını kontrol edin ve hemen 112’yi arayın” şeklinde konuştu.

Bakmadan Geçme