Mevsimlik tarım işçileri için METİP Projesi tekrar hayata geçirildi

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, zor koşullarda ekmek mücadelesi veren mevsimlik tarım işçilerinin sorunlarını, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına yönelttiği iki ayrı soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı.
Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesine yanıt veren Bakan Jülide Sarıeroğlu, Mevsimlik Gezici Tarım İşçilerinin Çalışma ve Sosyal Hayatlarının İyileştirilmesi Projesi’nin (METİP)" yürütüldüğünü açıkladı.
CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, iki ayrı önergesinde mevsimlik tarım işçilerinin sorunlarına detaylı bir şekilde dikkat çekti. Gürer, önergelerinde şu soruların yanıtlanmasını istedi:

HANGİ İLLERDE GEÇİCİ YERLEŞİM ALANLARI YAPILACAK?
“Valiliklerce mevsimlik tarım işçilerinin yoğun olarak çalıştığı yerlerde eğitim ve sosyal faaliyetleri ile işçilerin temel ihtiyaçlarını giderebilecekleri ortak kullanım alanları olan, iklim şartlarına uyumlu, emniyetli, ekonomik, estetik ve fonksiyonel, prefabrike, betonarme ya da çelik iskeletli, yeterli büyüklükte bir bina ile elektrik, su ve kanalizasyon alt ve üst yapısı bulunan geçici yerleşim alanları hangi illerde kaç adet yapılmıştır? Kaç kişi yararlanmıştır?

MOBİL SAĞLIK EKİBİ HİZMET VERİYOR MU?
2016 ve 2017 yıllarında İl Halk Sağlığı Müdürlüklerince mevsimlik tarım işçileri ve ailelerinin kanser taramaları ile bulaşıcı ve salgın hastalıklara karşı düzenli sağlık taramaları, aşılamaları, gebe, bebek ve çocukların izlemleri yaptırılacak, üreme ve kadın sağlığı hizmetleri, çevre sağlığı hizmetleri ve sağlık okuryazarlığı faaliyetleri periyodik olarak yürütülecek denmişti. Bu hizmetlerin ve hizmetlere erişimin kolaylaştırılması amacıyla kaç mobil sağlık ekibi oluşturulup, kaç kişiye hizmet verilmiştir? Hangi illerde bu çalışmalar yapılmıştır?

ÇOCUKLARA EĞİTİM MERKEZİ KURULDU MU?
Hangi illerde mevsimlik tarım işçiliğinin yoğun olduğu bölgelerde yeterli sayıda sağlık personelinin istihdamı sağlanmıştır? 2016 ve 2017 yıllarında geçici yerleşim alanlarında eğitim ve sosyal faaliyetler için oluşturulan kaç bina vardır? Çocuklar için eğitim merkezi olarak kullanılan kaç merkez oluşturulmuş kaç kişi yararlanmıştır?

EĞİTİM OLANAKLARINDAN KAÇ ÇOCUK YARARLANDI
Ayrıca özel eğitim ihtiyacı bulunan çocuklar rehberlik Araştırma merkezi müdürlükleri tarafından verilen eğitim olanağından kaç kişi yararlandırılmıştır?

KREŞ VE BAKIM EVİ ÇALIŞMASI VAR MI?
Mevsimlik tarım işçileri için yerleşim alanları yakınında ortak çamaşırhane ve mutfaklar kurulmasına yönelik çalışma yapılması düşünülmekte midir? Mevsimlik tarım işçisi ailelerin küçük çocukları için kreş ve bakımevlerinin kurulmasına yönelik bir çalışmanız var mıdır?

TARIM İŞÇİSİ KADINLAR İÇİN ANALIK SİGORTASINDAN KAÇ KİŞİ YARARLANIYOR?
Mevsimlik tarım  işçisi kadınların analık sigortasından yararlanmasının sağlanması yönünde bir çalışma yapılacak mıdır? Mevsimlik kadın tarım işçilerinin genel olarak, sosyal sigortadan ve analık sigortası hakkından yararlanması için yapılan çalışmalar var mıdır?”
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in sorularına yanıt veren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu bakanlıkları tarafından 2010 yılında Başbakanlık Genelgesi Kapsamında; "Mevsimlik Gezici Tarım İşçilerinin Çalışma ve Sosyal Hayatlarının İyileştirilmesi Projesi (METİP)" yürütüldüğünü açıkladı.

38 İLDE 65 PROJE
Proje kapsamında; 38 il valiliğince hazırlanan, 65 projeye gönderilen ödenekle mevsimlik tarım işçilerinin barınma, alt yapı tesisi, eğitim, sağlık ve diğer konulara ilişkin mevcut durumlarının iyileştirilmesinin sağlandığını belirten Bakan Sarıeroğlu, “Söz konusu proje, 2017/6 sayılı "Mevsimlik Tarım İşçileri" konulu Başbakanlık Genelgesinin 19.04.2017 tarihli Resmi Gazete ‘de yayınlanmasıyla birlikte tekrar hayata geçirilmiştir. Bakanlığımızca bu kapsamda çalışmalar yürütülmektedir. Genelge hükümleri çerçevesinde eylem planı gönderen iller arasından Adana, Ankara, Bursa, Eskişehir, Konya, Manisa, Ordu, Giresun ve Düzce pilot il olarak seçilmiş ve ödenek aktarım onayı alınmış olup, geçici yerleşim alanlarının oluşturulmasına ilişkin çalışmalar valilikler tarafından başlatılmıştır” dedi. 
Bakan Sarıeroğlu, Tarım işlerinde hizmet akdiyle çalışanların sigortalılığının 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunun Ek 5 inci maddesinde düzenlendiğini sözlerine ekledi.

Bakmadan Geçme