Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın

Vali Aydın Baruş'un başkanlığında 'Trafikte Yaya Önceliği Bilincinin Oluşturulması'  ile ilgili toplantı yapıldı.

Valilik 2 Nolu Toplantı Salonunda düzenlenen toplantıda Vali Aydın Baruş yaptığı konuşmada; “Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın” sloganıyla İçişleri Bakanlığı tarafından oluşturulan “Yaya Öncelikli Trafik” ve “Trafikte Yaya Önceliği Bilincinin Oluşturulması”  kampanyası kapsamında Malatya’da yapılması planlanan etkinlikleri ile ilgili değerlendirmeleri yapmak, 2019 yılında yayaların trafikteki önceliği konusunda kamuoyunda sağlam bir kanaat oluşturmak amacıyla neler yapabileceğimizi bu toplantıda konuşacağız.
 
Trafikte bazı kuralların yerleşmesi konunun üzerinde ne kadar dikkatle, hassasiyetle durulduğuna ve konunun kamuoyu nezdinde ne kadar tekrar edildiğiyle çok yakından alakası var. Önceki deneyimlerimizde biz bunu emniyet kemeri uygulamasında, cep telefonu uygulamasında bariz bir şekilde müşahede ettik. Sürücülerin emniyet kemeri kullanım alışkanlığı çok azdı, cep telefonu kullanma oranı yüksekti. İçişleri Bakanlığımızın talimatları doğrultusunda konunun üzerinde hassasiyetle durulması kontrol ve uygulamalar neticesinde de sürücülerde emniyet kemeri kullanım oranı Türkiye genelinde %80 oranlarına kadar yükseldi. Tabi bunun sürücü ve yolcularda bir alışkanlık olarak yerleşmesi çok önemli. Trafikte can güvenliği öncelikli konumuz. Kazaların önüne geçmek için, trafikte meydana gelen kazalarda can kaybını, yaralanmayı azaltmak için Türkiye genelinde bu denetimlere ağırlık vermek gerektiği noktasında bir kanaat oluştu. Diğer taraftan özellikle yayaların yol kullanımında, karşıdan karşıya geçişlerinde de üzücü kazalarla karşı karşıya geliyoruz. Bu noktada da önemli can kayıpları yaşıyoruz. Bundaki en önemli kusurlarımızdan veya eksikliklerimizden birisi maalesef gerek sürücülerde gerekse yayalarda trafik geçişlerini kullanma alışkanlığının aynı emniyet kemerinde olduğu gibi yer etmemiş olmasıdır. Denetimleri arttırdığımız takdirde, yol işaretlemelerini hassasiyetle uyguladığımız takdirde yayalara yönelik kazalarında azalacağını düşünüyorum. Bu kapsamda İçişleri Bakanlığı 2019 yılında  “Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın” sloganıyla bu projeyi başlattı. Bu proje kapsamında ilimizde yapabileceğimiz çok güzel önemli çalışmalar var. Bunun içinde 6 Şubat günü Türkiye genelinde yapılacak uygulamayla kamuoyu nezdinde trafikte önceliğin yayalara ait olduğu vurgusu yapılacak. Çünkü yollar, kaldırımlar öncelikle insanlar için var. Öncelik bu geçitleri kullanan insanların, öncelik taşıtların değil. Bu gün artık şehirleşme ile birlikte yerleşim yerlerinin gelişmesi neticesinde, insan nüfusunun da artması neticesinde yayaların trafikteki hareketleri büyük önem kazandı. İlimizde de özellikle trafik ışığı olmayan yaya geçitlerinde, okul önlerindeki okul geçitlerinde üzücü kazalarla karşılaşıyoruz. Bunların önüne geçmek içinde hem İçişleri Bakanlığımızın talimatları hem de uygulamada gördüğünüz eksiklikler konusunda sizlerin ortaya koyacağı görüşler çerçevesinde bu toplantıda bazı kararları alacağız ve bunların uygulamasını 2019 yılı içerisinde gerçekleştireceğiz” dedi. 
Toplantıya; İlçe Kaymakamları, İl Jandarma Komutanı J. Albay Necmi İnce, İl Emniyet Müdürü Dr. Ömer Urhal, Büyük Şehir Belediyesi Sekreter Yardımcısı Haydar Şahin ve ilgili personeller katıldı. 

Bakmadan Geçme