Pala, bayram tatili öncesi sürücüleri uyardı

Taksi Sahipleri Derneği Başkanı Mustafa Pala, Kurban Bayramı tatili öncesinde sürücüleri uyardı. 'Anneler ağlamasın' diyen Pala, 'Türkiye genelinde son 7 yılda 13 Ramazan ve Kurban Bayramı tatillerinde kazalarda bin 353 kişi yaşamını...

Taksi Sahipleri Derneği Başkanı Mustafa Pala, Kurban Bayramı tatili öncesinde sürücüleri uyardı. "Anneler ağlamasın" diyen Pala, “Türkiye genelinde son 7 yılda 13 Ramazan ve Kurban Bayramı tatillerinde kazalarda bin 353 kişi yaşamını yitirdi, 35 bin 968 kişi de yaralandı. Yorgun ve uykusuz yola çıkılmaması gerekiyor. Her zamankinden daha dikkatli araç kullanmak gerekiyor” dedi.

Her yıl Ramazan ve Kurban Bayramları kazalarının nedenleri incelediğinde, sürücü kaynaklı kazaların büyük bir oranı oluşturduğu görülüyor. En büyük fazla nedenleri arasında hız ihlali, hatalı sollama, yakın takip, yorgunluk, çalışma ve dinlenme süresi ihlali ile sürücülerin sabırsız davranışlarının olduğu belirlendi. Bakanlar Kurulu kararıyla bayram tatillerinin 9 güne uzadığı zaman dilimlerinde yollardaki yoğunluk daha da arttığı için kaza, ölüm ve yaralanma sayısı da otomatik olarak artış gösteriyor. Türkiye genelindeki istatistikler incelendiğinde bayram tatillerinde büyük can ve mal kayıpları ortaya çıkıyor. Bu rakamlara göre 7 yılda yaşanan toplam 13 Ramazan ve Kurban bayramı tatilindeki kazalarda bin 353 kişi yaşamını yitirdi, 35 bin 968 kişi de yaralandı.

"Kurallara uyalım"

Sevinç ve mutlulukla karşılanan bayramların acılara dönüştüğünü vurgulayan Taksi Sahipleri Derneği Başkanı Mustafa Pala, “Kazaya neden olan kusurlar içinde sürücü kusurları yüzde 88,6 ile ilk sırada. Bir an önce sevdiklerine kavuşmak isteyenler acele ediyor. Bir yandan hava koşulları, bir yandan yorgunluk ve kurallara uymamak ölümlü çok sayıda kazaya neden oluyor. Bu güzel ve anlamlı günlerde gözyaşı ve acı yaşanmaması için trafik kurallarına uygun hareket edilmesi gerekiyor. Sürücü, yaya ve yolcuların trafik sistemi içinde dikkatli, duyarlı ve kurallara uygun davranmaları önem kazanıyor” diye konuştu.

Sıcak hava trafik güvenliği için risk oluşturuyor

Sıcak hava sürücülerin uyuklamasına, dikkat dağınıklığına, reflekslerde yavaşlamalara ve reaksiyon zamanlarının uzamasına neden oluyor. Sıcak hava araç motorunu ve lastiklerini de etkiliyor. Özellikle sıcak havalarda aracın lastik basınç değerlerine ve yük ağırlığına dikkat edilmemesi lastiklerin aniden yarılıp patlamasına yol açabiliyor. Yine aşırı sıcaklarda asfalt eriyerek kayganlaşmakta ve kazaya neden oluyor.

Telefon ile konuşmak büyük risk

Direksiyonda cep telefonu ile konuşmak büyük risk oluşturuyor. Özellikle sürücüler telefon ile konuşurken daha fazla hata yapıyor, tehlikeleri göremiyor ya da farkına varamıyor. Sürücüler bu yüzden önlem almakta geç kalabiliyor. Yapılan bir araştırmaya göre, bu gecikme çevresel koşullara, aracın hızına ve sürücünün yaşına bağlı olarak 0,6 saniyeden 0,9 saniyeye kadar artıyor. Bu durum 60 kilometre hızla giden bir otomobil sürücüsünün frene basması durumunda durma mesafesinin 15 metre daha artması anlamına geliyor. Aynı araştırmaya göre cep telefonu ile konuşan bir sürücü çevresindeki tehlikeli durumların bazılarını hiç fark etmiyor.

Sürücüler nelere dikkat etmeli?

-Sürücüler yola çıkmadan önce uyumalı ve dinlenmeli,

-Yola çıkmadan önce yağlı ve ağır yemek yememeli,

-Giyilen giysiler hafif ve rahat olmalı,

-Uyutucu ve refleks azaltıcı ilaç alınmamalı,

-Öndeki araçla takip mesafesini uzun tutmalı,

-Ani durma, manevra yapma ve şerit değiştirme hareketleri yapmamalı,-Aşırı sıcaklarda asfalt yüzeyinde oluşan asfalt terlemesi nedeniyle kaygan hale gelen yol kesimlerinde hızlarını azaltmalı ve ani manevralardan kaçınmalı.

Bakmadan Geçme