Paris'te göç krizi zirvesi

Fransa'nın başkenti Paris'te, Avrupa ve Afrikalı lideriyle katılımıyla, göç krizi zirvesi gerçekleştirildi.

Fransa’nın başkenti Paris’te, Avrupa ve Afrikalı lideriyle katılımıyla, göç krizi zirvesi gerçekleştirildi.

Fransa’nın başkenti Paris’te, Avrupa ve Afrikalı lideriyle katılımıyla, göç krizi zirvesi gerçekleştirildi. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un ev sahipliğini yaptığı zirveye, Almanya Şansölyesi Angela Merkel, İtalya Hükümet Lideri Paolo Gentiloni, İspanya Başbakanı Mariano Rajoy ve Avrupa Diplomasi Lideri Federica Mogherin

Afrika’dan göçmenlerin transit ülkeleri olan Çad’ın Cumhurbaşkanı İdriss Deby İtno, Nijer Cumhurbaşkanı Mahamadou İssoufou ve Libya Hükümet Lideri Faiez Al-Sarraj katıldı. Zirvede, Afrika ülkelerine yapılan yardımların güçlendirilmesi Avrupa’ya yapılan yasa dışı göçlerin kontrolünün sağlanması görüşüldü.

MacronÇad ve Nijer’in sınırlarını güçlendirerek Libya’ya geçişleri engellemeyi hedeflediğini açıkladı. Cumhurbaşkanı danışmanları tarafından yapılan açıklamada tehlikeli yollardan geçerek Avrupa’ya ulaşmayı hedefleyenleri vazgeçirmek üzere Afrika’da göç kaynağı ülkelere iltica hakkı taleplerinin değerlendirileceği merkezler açılacağı öğrenildi.

Bu proje ile yasa dışı göçü, insan kaçakçılarını ve insani dramları engellemeyi amaçlayan Elysee Sarayı’ndan, "Proje desteği için Avrupa’nın yardımına ihtiyacımız var" açıklaması yapıldı.

Ayrıca insani yardım derneklerinin bu projelere tedirgin yaklaştığı öğrenilirken ilgili derneklerden "Avrupa kendi sınırlarını ileri taşıyor" açıklaması yapıldı.

Yabancı hakları savunan ve ayrımcılıkla mücadele eden dernek Cimade’nin temsilcisi Eva Ottavy, "İnsani yardım adı altında insanların Avrupa’ya gelişi engellenmeye çalışılıyor" dedi. Öte yandan, Avrupa tarafından Çad, Nijer ve Libya’ya yapılan yardımlar ile yasa dışı göçü engellemeyi hedefleyen Avrupa ülkeleri 2015 yılında 1.8 milyar avro destek vermişti. Ancak 2014 yılından bu yana yaklaşık 14 bin kişi açık sularda hayatını kaybetti.

Bakmadan Geçme