Tarım Gıda Ve Hayvancılık Fuarı Açıldı

Kahramanmaraş Valiliği, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi ve diğer ilgili kurumların işbirliği ile 4. Kahramanmaraş Tarım Gıda ve Hayvancılık Fuarı açıldı.

Kahramanmaraş Fuar Merkezi’nde açılışı yapılan ve 4 Kasım 2018 tarihine kadar açık kalacak olan fuar saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı.
Açılış konuşmalarında kürsüye ilk olarak Kahramanmaraş Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanvekili Şahin Balcıoğlu, TİGEM adına İhsan Emiralioğlu birer konuşma yaptılar.
Daha sonra kürsüye gelen Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, yaptığı konuşmada, istiklal mücadelesinde öncü rolü üstlenen Kahramanmaraş’ın istikbal mücadelesinde de aynı rolü üstlendiğini söyledi.
Başkan Erkoç yaptığı konuşmada: “ Tarım fuarı, tarım üreticilerinin ve tarımsal üretimin desteklendiği bir fuardır ve bu fuarın Kahramanmaraş gibi bereketli topraklarda yapılıyor olması çok önemlidir. 
Anadolu’daki birçok şehir gibi Kahramanmaraş için de tarım vazgeçilmez bir ekonomik faktördür. Bunda şehrimizin verimli topraklar üzerinde bulunmasının payı büyük. Öyle ki Kahramanmaraş, tahıldan, sebze ve meyveye dek birçok tarım ürününü yetiştirebilme avantajına sahip. Yani Kahramanmaraş’ımız adeta Cennet’ten bir köşe.
Kahramanmaraş’ımızın coğrafyasında iklim şartlarına bağlı olarak burada hemen hemen yetişmeyen bir bitki, ürün yok gibi. Yeşilova’dan başlayıp, Engizek Dağları’na kadar yükselen bir topografyamız var. Narenciye’den tutun, pamuk, mısır, zeytin, ceviz, ayçiçeği gibi endüstri bitkilerine varıncaya kadar çok önemli bir aktör Kahramanmaraş. Büyük bir potansiyeli de içinde barındırmakta.
Tarım bir kültürdür aslında. Yani bir anda öğrenilen, bir anda yapılabilen bir meziyet değildir. Tarım gelenekseldir. Kahramanmaraş’ta da tarihin derinliklerinden gelen bir zenginliğimizdir, zanaatkârlığımızdır aslında. Kahramanmaraşlı çiftçilere baktığımızda; zeytin fidesine veya ceviz fidesine en iyi şekilde evladı gibi bakan, onların dilinden en iyi şekilde anlayan insanlardır. İşte bunlar da dededen babaya, babadan oğla geçen bir meziyet bir beceridir. Bundan dolayı da Kahramanmaraş tarım üretiminde çok önemli bir potansiyele sahip. Zaten Kahramanmaraş’ın topografyası, coğrafyası, iklimi buna uygun.
Biz de Büyükşehir Belediyesi olarak bunu daha da nasıl geliştiririz gayreti içindeyiz.
Ben bir makine mühendisiyim. Türkiye, sanayide, Endüstri4’te ve yapay zekada elbette önde olmalı, bunlardan geri kalmamalı ama tarımda da en önde olmak zorunda. 80 milyon insanımız var ve çok ta coğrafik bir avantajımız var. Hem Avrupa’ya hem de Ortadoğu’ya temin yönünde ve ülkemizin jeopolitik yeri de çok önemli ve bundan dolayı da bir avantajı var. Bizler şehirlerimizi tarımsal üretimde kalkındırdığımızda, bu anlamda şehir ekonomilerini güçlendirdiğimizde, Türkiye’mizin geleceğini inşa etmiş olacağız. Sadece ailelerin, tarımla uğraşan insanların veya şehirlerin değil bu ülkemizin geleceği açısından çok önemli.
Bundan dolayı biz göreve geldiğimizden beri bu konuda gayret ediyoruz. Biz istiyoruz ki Türkiye’nin ceviz ithalatındaki açığını Kahramanmaraş tamamlasın istiyoruz. Bertiz Vadisi, Çağlayancerit Vadisi ve Elbistan bölgesinde yapılan ve yapılacak olan çalışmalarla Türkiye ceviz ithal eden değil, ceviz ihraç eden bir ülke haline gelsin istiyoruz. Ceviz ormanları olsun istiyoruz. Bu konuda da bütün gayret ve çabayı destek olarak göstermekteyiz.
Kahramanmaraş zeytinin anavatanı. Bu bölge zeytin genleri içinde en eskileri barındırmakta yani zeytinin ilk bittiği yerlerden birisi olarak sayılmakta.
Biz de Büyükşehir Belediyesi olarak bu yılla birlikte 550 bin Zeytin fidesi dağıtıyoruz çiftçimize. Hamdolsun hükümetimiz de kırsalda bu ürünleri işleyecek tesisler yapmakta. Bizim amacımız zeytin üretiminde 5-6. Sırada bulunan Kahramanmaraş’ı ilk sıraya getirmek. Hem Kahramanmaraşlı ailelerin bütçesine destek olsun, hem de zeytin yağı olarak ihraç ederek ülke ekonomisine katkıda bulunalım.
Ceviz konusunda da Sayın Valimiz ve Doğaka ile birlikte Çağlayancerit’e bir tesis yapmaktayız. Göksun’a elmacılıkta destek vererek Türkiye’nin en modern, atmosferik kontrollü soğuk hava deposunu yapıyoruz. Yaklaşık 3 bin ton kapasiteli belki biraz küçük ama mevcutlar arasında örneklerinden bir tanesi bu. Oradaki çiftçilerimiz zorda kalmasınlar elmalarını satmak zorunda kalmasınlar diye yapıyoruz.
Kahramanmaraş zengin ve verimli toprakları ile üreten bir alan ama üretilenlerin nihai ürünlere çevrildiği bir yer değil. Bu konuda da Gıda Organize Sanayi Bölgesi için çalışmalara başladık. Hükümetimizin ve Sayın Valimizin de desteği ile Türkoğlu bölgesinde Türkiye’nin en büyük Gıda Organize Sanayi bölgesini kuruyoruz. Burada neler olacak? Dondurma fabrikaları, biber fabrikaları, tarhana, yoğurt fabrikaları, peynir fabrikaları, makarna fabrikaları ve bulgur fabrikaları gibi tarımsal alanda üretim yapabilecek tüm tesisler orada olacak. Aynı zamanda Amik Ovası ve Çukurova’ya çok yakın ve çok yoğun üretim olan bir bölgede olacak.
Elbistan Bölgemiz hayvancılıkta belli bir noktaya gelmiş, biz de orada Hayvancılık Organize Sanayi Bölgesi yapıyoruz. Hükümetimizin ve sayın valimizin desteği ile 4 bin 200 dönüm ve 90 bin büyük baş hayvan kapasiteli olacak. Elbistan zaten belli bir potansiyele sahip ama bu osb ile de Türkiye’nin en önde gelen bölgelerinden birisi haline gelecek. Aynı zamanda entegre tesisler için de müracaatlar gelmeye başladı. Şehir ekonomisi açısından bu çok önemli. 
Şehirler yerelden planlandığında daha çok başarılı olunmakta. İnşallah orayı da çok hızlı bir şekilde vatandaşlarımıza dağıtımını yapacağız.
Kılılı’da da küçük bir sanayi sitesi yapıyoruz. Orada da biber ve baharat üreticilerinin palazlama yeri olacak. Şehirdeki küçük biber üreticilerimiz için yapıyoruz. Orada 100 dönümle başladık, ilerleyen zamanlarda daha da büyüteceğiz. Orası palazlama evresi olacak. Kırsal kalkına ve Tarımsal desteklerle oraya konuşlanacak işletmelerimiz daha da büyüyecekler.
Ben inanıyorum, Kahramanmaraş yakın zamanda Türk tarımında söz sahibi olduğu en önemli aktörlerden biri haline gelecek” diye konuştu.
Açılış konuşmalarında son olarak söz alan Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan’ın konuşmasının ardından açılış kurdelesi kesilerek fuar stantları gezildi.

Bakmadan Geçme