Van'da 'Laparaskopik Parsiyel Nefrektomi' ameliyatı

Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde (EAH) ilk defa Laparaskopik Parsiyel Nefrektomi (kapalı yöntemle böbrekteki kanser dokusunun alınması) ameliyatı gerçekleştirildi.Van EAH'de ilk defa böbreğin tamamına dokunmadan sadece kanserli doku...

Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde (EAH) ilk defa Laparaskopik Parsiyel Nefrektomi (kapalı yöntemle böbrekteki kanser dokusunun alınması) ameliyatı gerçekleştirildi.

Van EAH’de ilk defa böbreğin tamamına dokunmadan sadece kanserli doku kapalı ameliyatla çıkarıldı. Konuyla ilgili açıklamada bulunan üroloji uzmanları Operatör Dr. Ahmet Şahan, Operatör Dr. Abdullah Gül ve Operatör Dr. Kasım Ertaş, bunun Van’da ilk olduğunu söylediler. Operatör Dr. Ahmet Şahan, böbrek kisti nedeniyle takip edilen 72 yaşındaki Zahide Cidan isimli hastanın sol böbreğinde 3 santimetre çapında içinde malign karakterde tutulum gösteren kistik kitle tespit edildiğini belirterek, “Zahide Hanım, böbrek kisti nedeniyle bizde takipliydi. Bilinen hipertansiyon ve şeker hastalığı olan ve ameliyat açısından anestezinin yüksek riskli olarak değerlendirildiği hastamızın sol böbreğindeki malign karakterdeki kitlenin çıkarılması gerekiyordu. Yaklaşık 3 santimetre çapındaki malign karakterdeki tümörü laparaskopik olarak çıkarttık” dedi.

İlk defa hastanede laparaskopik parsiyel nefrektomi ameliyatını gerçekleştirdiklerini ifade eden Şahan, “Bu ameliyat, özellikli bir ameliyat ve büyük merkezlerde yapılabilecek bir ameliyattır. Bu ameliyatta amaçlanan tümörün çıkarılması, hastanın bir an önce sağlığına kavuşması ve böbrek fonksiyonlarının korunmasıdır. Biz bu üçünü de gerçekleştirdik. Hasta iki günde taburcu oldu. İkinci günün akşamında yemesi, içmesi, yürümesi normale dönüştü. Bu ameliyat Van’da ilk kez gerçekleştiriliyor” ifadelerini kullandı.Operatör Dr. Kasım Ertaş ise, ekip olarak böbrekteki kanserli dokuyu aldıklarını ve böbreğin asli vazifesini koruyarak cerrahi işlem yaptıklarını vurgulayarak, “Kapalı ameliyatlar, açık ameliyatlara göre avantajlı. Çünkü hastanın ameliyat sonrası ağrısı düşük, kanama riski daha azdır. Laparoskopik yöntemle kanserli doku tamamen çıkarıldı, böbrek normal olan kısmı korundu ve hastanın erken dönemde normal hayatına dönmesi sağlandı. Bundan sonra hastalar laparoskopik girişimler ve kanser ameliyatları için büyük merkezlere gitmek zorunda kalmayacak. Ankara, İstanbul gibi yerlerde ancak yapılabilen bu işlem, artık rahatlıkla Van’da da yapılabilmektedir” şeklinde konuştu.

Bakmadan Geçme