Yanlış biletilen bıçak hayvana acı çektiriyor

Sivaslı bıçak ustası İsmail Gölebatmaz yanlış biletilen bıçağın hayvana acı çektirdiğini, bu yüzden hayvanın ayağa kalktığını belirterek, bu durumun insanların da yaralanmasına neden olduğunu söyledi.Kurban Bayramı'na sayılı...

Sivaslı bıçak ustası İsmail Gölebatmaz yanlış biletilen bıçağın hayvana acı çektirdiğini, bu yüzden hayvanın ayağa kalktığını belirterek, bu durumun insanların da yaralanmasına neden olduğunu söyledi.

Kurban Bayramı’na sayılı günler kala bıçakçılarda bayram yoğunluğu yaşanıyor. Kurban kesmek isteyen vatandaşların kimi el yapımı bıçak almayı tercih ederken kimi vatandaşlar da ellerinde bulunan bıçakları biletiyor. Sivas’ta Eski Sanayi’de 35 yıldır Sivas Bıçağı yapan İsmail Gölebatmaz vatandaşlara kurban bıçağı alırken dikkat etmeleri konusunda uyarılarda bulunarak, "Vatandaşlar kurban bıçağı alırken el yapımı bıçak alsın. El yapımı bıçağın her aşaması elden geçer. Yani her şey on numara oluyor. Günümüzde baskıydı, presti bıçak yapıyorlar. Bıçak alırken en çok dikkat edeceğimiz husus mümkün mertebe bıçağın el yapımı olmasıdır. Ağzının açık olmasıdır. Onları da nereden anlayacağız genelde şahıs dışarıda yaptırıyor. Sivas’ın bıçağı kalitelidir. Ama vatandaşlar dışarıda yaptırıyor getiriyorlar. Sivas bıçağı diye satıyorlar. Bıçağın üzerinde kaşe basmış gibi yazılar olmalıdır. Birde bıçağı yapan ustanın adı ve şehrin ismi de bıçağın üzerinde olmalıdır. Özellikle vatandaşlarımız internette ve televizyonlarda el yapımı adı altında bıçak satıyorlar. Ve fiyatını da çok ucuz söylüyorlar. El yapımı o kadar ucuza mal olmaz. Biz duyuyoruz üzülüyoruz. Vatandaşlarımız dikkatli olsun" dedi.

"Yanlış biletilen bıçak hayvana zarar veriyor"Yanlış biletilen bıçağın hayvana zarar verdiğini anlatan Gölebatmaz, "Kurban bayramlarında meydanlara çıkıp ’biz bıçak biliyoruz’ diyorlar. Halbuki bırakın bıçak bilemeyi sanattan haberleri yoktur. Bileyleyim derken hem bıçağı bozuyorlar hem de bıçağı köreltiyorlar. Kurban Bayramı’ndaki hastaneye gelen vatandaşların birçoğunun hastaneye gelmesi bıçağın kesmemesinden kaynaklanıyor. Yanlış biletiyorlar. Hayvanı keserken mutlaka hayvanın canı acıyor ve boğazı kesilmiyor. Hayvan canlı olarak ayağa kalkıyor.Tabi hayvan ayağa kalkarken de hayvanı kesen vatandaş bıçağı kendine vuruyor, takıyor. Ama bıçağı keskin olmuş olsa hayvana bir kez vuracak ikinciyi bile vurmayacak. Adamlar Çin’de bıçak yaptırıp gelip buraya Sivas bıçağı deyip satıyorlar. Halbuki bıçakla alakası yok. Biz onların ağzını açtığımız halde yine kesmiyor" diye konuştu.

Bakmadan Geçme