Yeni Kurulacak Sanayi İçin Bakanlıktan Onay…

Sivas'ta şehir içerisinde kalan küçük sanayi sitelerinin şehir dışına çıkarılması için Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından onay çıktı.

Sivas'ta şehir içerisinde kalan küçük sanayi sitelerinin şehir dışına çıkarılması için Sivas Belediyesi öncülüğünde Ticaret ve Sanayi Odası ile Esnaf ve Sanatkârlar Odasının da desteğiyle yürütülen çalışmalara Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından onay çıktı.
 
Resmî Gazetede, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yerleşim alanı içeresinde kalan Sanayi Siteleri ile Sanayi işletmelerinin dönüşüm ve gelişim projelerinin kredilendirilmesi hakkında çıkan yönetmelik üzerine, Seyfebeli Sanayi Sitesi ve Toplu İşyerleri Kooperatifi tarafından basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya Belediye Başkanı Sami Aydın, Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Beşir Köksal, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Yıldırım katıldı.

Kooperatif adına konuşan Belediye Başkanı Sami Aydın, “Seyfebeli Sanayi Sitesi için üç yıldır çalışma gerçekleştiriyoruz. Hem mevcut organize sanayi ile entegre olacak hem de şehir dışında bulunacak 7 milyon metrekarelik bir alan. Biz bu çalışmayı yürütürken Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı şehir içinde bulunan sanayilerin şehir dışına çıkarılması için bir çalışma başlattı. Bu konuda bizlerde çeşitli teşvik programları sundu. Bu kapsamda ilk etapta yaklaşık 10 il başvuru da bulundu ama ilk başvuruyu resmi olarak Sivas gerçekleştirdi.” dedi.

Bütün altyapı çalışmalarının tamamlandığını vurgulayan Başkan Aydın, “Yönetmeliğin resmi gazetede yayınlanmasını bekliyorduk. Yönetmelik 15.02.2018 itibarıyla yayınlandı. Kapsam konusunda bu yönetmelik yerleşim alanı içerisinde kalan sanayi sitelerinin planlı sanayi alanlarına taşınması projelerin başvurularının yapılması ve bakanlıkça değerlendirilmesi, sanayi sitelerinin kuruluş yerinin uygunluğu, uygun görülen projelerin yatırım programına alınması, uygulama projelerinin ve keşiflerinin kredilendirmeye esas olmak üzere uygun görülmesi, ihalelerin yapılması, yapım işinin denetlenmesi, kredinin kullandırılması ve geri ödemesine yönelik işlemler ile sanayi sitelerinin dönüşüm ve gelişim projeleri ile ilgili diğer hususlara ilişkin usul ve esasları kapsar ibaresi yer alıyor.” ifadesini kullandı.

Başkan Aydın ilgili maddeyi okuyarak kredilendirilebilecek harcama unsurları hakkında da bilgiler verdi. 

Aydın, Sanayi sitesi gelişim alanıyla ilgili olarak; “Arsa ve arsa mülkiyetinin edinilmesi masrafları, yani kamulaştırma masraflarına destek verilmesi, Altyapı tesisleri yapım işi, Üstyapı yapım işi, İdari ve sosyal tesisler yapım işi, Okul, sağlık Ocağı ve Spor alanları gibi Mimarlık ve mühendislik hizmetleri ilave olarak taşınma masraflarının karşılanması da kredilendirilebilecek.” dedi.

KREDİ AVANTAJI SAĞLANACAK
Başkan Aydın, “Burada kullanılan kredi enflasyonun yüzde onlarda olduğu faizlerinin yüzde 20'lere ulaştığı bu süreçte Yüzde bir ile kredi kullanılacak. Bu da çok büyük bir avantaj, biz böyle bir avantajın şehrimize katkı sunacağı kanaatindeyiz. Esnaflarımızın bunu fırsata çevireceği kanaatindeyiz. Bütün projelerimiz hazır zaten resmi müracaatımızı yapmıştık. Kamulaştırmayla ilgili ödenek taleplerimizi ileteceğiz ve en kısa zamanda resmi olarak inşaat aşamasına gideceğiz.” şeklinde konuştu.

“Bu kredilendirmeden faydalanan ve faydalanamayan esnaflarımız var.” diyen Başkan Aydın, “Biz istiyoruz ki bu avantajlardan daha çok vatandaşlarımız faydalansın, bununla ilgili yönetmelikte belirtilen hükümler var. Bu alanların riskli alanda olması gerekiyor, şehir içerisinde kalması gerekiyor. Sivas'ta Eski Sanayi, Atasanayi, Yüzüncüyıl Sanayi Siteleri bu kapsama direkt giriyor. 4 Eylül Sanayi de istenirse girebiliyor. Toptancılar ve ticaret merkezlerini de hırdavatçılar, demir ticareti yapanlar, inşaat malzemesi satanları da bu alanla entegre olacak şekilde planladık. Yani 7 milyon metrekare alanı her meslek grubu aynı sitede olacak şekilde planladık. Eğer biz bunları karma şekilde planlasaydık modern bir küçük sanayi sitesi elde edemeyecektik biz farklı ülkelerdeki örnekleri de inceleyerek en iyisini kurmak istiyoruz. Bakanlığımızın böyle bir fırsat sunması bu işi hızlandıracak ve esnaflarımıza yük getirmeden yeni modern tüm ihtiyaçlarını karşılayan iş yerlerine kavuşmalarını sağlayacak. Sivas bu konuda örnek olacak. Sayın Bakanımıza bazı öneriler sunmuştuk bu konularda da Sivas'ın pilot olarak bu yenilikleri uygulamak istiyoruz.” ifadesini kullandı.  

TİCARET HACMİ ARTACAK
“Biz bu projeyi çok önemsiyoruz.” diyen Başkan Aydın, “Bu proje hayata geçtiğinde esnafımızın ticaret hacmi artacaktır. Bu proje esnaflarımızın çağa ayak uydurmasını sağlayacak her alanda rekabet edebileceği bir yapı halinde üretime ve istihdama katkı sağlayacak bir çalışma. Bu projede Sivas Belediyesi, Ticaret ve Sanayi Odası, Esnaf Odaları Birliği, Valilik ve Bakanlık var böyle bir projede vatandaşlarımızda yer alsın ve projeyi sahiplensin.” dedi.

KİRACILAR DA FAYDALANACAK
Son olarak Başkan Aydın, Bu projeden faydalananlar Esnaf Odası ve Ticaret Odamıza kayıtlı olanlar olacak. Öte yandan kiracılarda bu projeden faydalanacak. Bu projeyle ilgilenen vatandaşlarımızın ilgili alanlara bir an önce başvurularını yapmaları gerekir.” dedi.

Bakmadan Geçme