Yüksekova'da aspir yağı üretimi

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde, ilk kez bu yıl ekimi yapılan aspirden yağ üretimine başlandı.

İlçedeki çiftçiler için yeni gelir kaynağı yaratmak amacıyla Yüksekova Ziraat Odası ile AK Parti Kocaeli Milletvekili Zeki Aygün tarafından hazırlanan proje kapsamında ekilen aspirin işlenmesi için İpekyolu Caddesi üzerinde fabrika kuruldu.

Bu yıl ekim yapan çiftçilerden satın alınarak fabrikaya getirilen aspirden, gerekli işlemler yapıldıktan sonra yağ elde edildi. 

Yüksekova Ziraat Odası Başkanı Adnan Onay, gazetecilere yaptığı açıklamada, ilçedeki çiftçileri, ülkenin yağ açığını kapatmak ve memlekete katma değer yaratmak amacıyla aspir üretmeye yönlendirdiklerini söyledi. 

Çiftçilerin ilk olmasına rağmen aspire rağbet gösterdiğini aktaran Onay, "Ekim ve hasat işlerini yaptık ve fabrikamızı kurduk. Şu anda belki dünyada eşine rastlanmayacak şekilde organik yağ elde ediyoruz. Tarlalarımıza bugüne kadar daha hiç gübre atılmamış. Organik yağ elde ediyoruz. İnşallah çiftçimize faydamız dokunur, memleketin yağ açığı da gücümüz kadar azalmış olur." dedi.

Alınan makinelerin yerli ve gıda kodeksine uygun olduğunu anlatan Onay, hiçbir kimyasal madde kullanmadan yağ ürettiklerini dile getirdi.

Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Endüstri Bitkileri Anabilim Dalı ve Türkiye Aspir Derneği Başkanı Prof. Dr. Fikret Akınerdem ve Milletvekili Aygün'ün tavsiyeleri sayesinde aspirle tanıştıklarını belirten Onay, şunları kaydetti:

"Aspir yağı, üretilen yerlerde sağlık malzemesi olarak kullanılır. Bu dünyanın en kaliteli yemeklik yağıdır. Çiftçilere alım garantisi verdiğimiz için fabrikayı kurduk. Talep de şuan iyi. Bizi birçok yerden arıyorlar. Bu yağ 200 derece sıcaklığa dayanıklıdır. Dolayısıyla daha kullanışlıdır. Biz de evde yemekte kullanıyoruz."

Günlük yağ üretim kapasitesinin yaklaşık 300 litre olduğunu bildiren Onay, desteklerinden dolayı Akınerdem, Aygün ve Hakkari Valisi Cüneyit Orhan Toprak'a teşekkür etti. 

Bakmadan Geçme