1. Su Kayıplarının Kontrolü Çalıştayı

İki gün süren çalıştayın sonuç bildirgesi açıklandı

Malatya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürlüğünün ev sahipliği yaptığı Türkiye Belediyeler Birliği ve Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğünce düzenlenen "1. Su Kayıpları Kontrolü" Çalıştayı'nın sonuç bildirgesi açıklandı.

MASKİ'den yapılan yazılı açıklamaya göre, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğünce yapılan incelemeler sonucunda, Türkiye'de su kayıp kaçak oranının yüzde 50'nin üzerinde olduğu tespit edildi. Bunun üzerine ülkenin su temini altyapısını yenileyip yeni işletme teknikleri kullanarak su kayıp kaçaklarını yüzde 10'un altına düşürülmesi için çalışmalara başlandı.

Kentte iki gün süren çalıştayın ardından ortaya çıkan sonuçlar, Su Yönetimi Genel Müdürlüğünce açıklandı.

Çalıştayın bildirgesinde, Yerel Yönetimler Bakanlığı kurularak kontrolün daha iyi sağlanması, İSKİ Kanunu ve Yönetmeliği güncellenerek Su Kanal İdarelerinin yeniden yapılandırılması, Su Kanalizasyon İdareleri bünyesinde Su Kayıp ve Kaçakları Kontrol Dairesi kurulması, yağmur suyu drenajı yatırım ve işletme hizmetlerinin yasal düzenleme ile su kanal idarelerine verilmesi, indirimli su tariflerinden faydalanmalarını önlemek için zengin tatil sitelerinin köy statüsünden çıkarılması gerektiği belirtildi. 

Çalıştayda küçük il ve ilçe belediyelerinin altyapı teknik elemanı, ekipmanı gibi konularda envanter çıkarılması, altyapı yatırım ile işletme sorunlarını çözmek için sağlıklı bir yönetim altyapısı kurulması ve finans kaynağı oluşturulması istendi.

Bakmadan Geçme