22 ülke Akademisyeninden Kayısı Araştırma Ziyaret

17. Uluslararası Kayısı Islahı ve Kültürü Sempozyumu Katılımcıları Kayısı Araştırma Enstitüsünü Ziyaret Ettiler.

17. Uluslararası Kayısı Islahı ve Kültürü Sempozyumu Katılımcıları Kayısı Araştırma Enstitüsünü Ziyaret Ettiler.

6-10 Temmuz 2019 tarihlerinde gerçekleştirilen 17. Uluslararası Kayısı Islahı ve Kültürü Sempozyumu'na katılmak üzere Malatya’ya 22 ülkeden yaklaşık yüz akademisyen katıldı.

 Kayısı genetik kaynakları parsellerinde bulunan farklı kayısı genotiplerine ait meyvelerin sergilendiği standımızı gezen ziyaretçilere kayısı çeşitlerimiz hakkında bilgiler verildi. Daha sonra kayısı üretim parselimizde makineli hasat ile kayısı hasadı uygulamalı olarak gösterildi. TÜBİTAK 1007 kapsamında desteklenmiş olan kayısı kükürtleme ve kurutma entegre sisteminde, hasat edilen kayısıların yıkama, gruplandırma, kükürtleme, kurutma ve ambalajlama işlemleri uygulamalı olarak gösterildi.

Kayısı ve diğer meyve türlerine katma değer kazandırmak için Enstitüsü bünyesinde bulunan Ürün Geliştirme Laboratuvarı ziyaret edildi. Kayısı çekirdeği kahvesi, kayısı çekirdeği sütü, kayısı marmelatı, kayısı sirkesi, kayısı pekmezi, kayısı turşusu ve diğer işlenmiş kayısı ürünleri sergilendi ve ziyaretçilere ikram edildi. Enstitüsü bünyesinde bulunan kayısı ve dut genetik kaynakları parselleri bulunan, çeşitler hakkında bilgiler verildi.

Sempozyum koordinatörü Prof. Dr. Daniele Bassı Enstitü ziyaretinden sonra yaptığı konuşmasında modern kayısı hasadı, kurutma ve kükürtleme tesisi, ürün geliştirme laboratuvarı ve genetik kaynak parsellerinde yaptıkları incelemelerin çok faydalı olduğunu ve Enstitü ziyaretinden çok memnun kaldıklarını ifade etti.

17. Uluslararası Kayısı Islahı ve Kültürü Sempozyumu flamasının imzalanmasının ardından ziyaretçiler Kayısı Araştırma Enstitüsünden ayrıldılar.

Bakmadan Geçme