Ağbaba'dan Kuzey Çevreyolu Eleştirisi

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, '2019 da bitirileceği açıklanan Kuzey Çevreyolu için 2020 Eylül ayında 'Acele Kamulaştırma' kararı çıkarılması büyük başarı' dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, “2019 da bitirileceği açıklanan Kuzey Çevreyolu için 2020 Eylül ayında ‘Acele Kamulaştırma’ kararı çıkarılması büyük başarı” dedi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Malatya Kuzey Çevre Yolu güzergâhı üzerinde bulunan çok sayıda taşınmaz ve üzerindeki müştemilatın Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından acele kamulaştırılması için resmi gazetede yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.
BÜYÜK BAŞARI!
28 Mayıs 2017 tarihinde Akçadağ yol ayrımında düzenlenen Kuzey Çevre Yolu’nun temel atma töreninde konuşan Dönemin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’ın karayolları genel müdürü ve müteahhit firma yetkilisini de kürsüye çağırarak Kuzey Çevre Yolu’nun normal şartlarda 10 Mart 2020’de bitirileceğini ancak Malatyalıların uzun yıllar beklediklerini bu nedenle bitim tarihinin erkene alınarak  2019 Ağustos ayı olmasını istediğini, genel müdür ve firma yetkilisinden yeni tarihin sözünü aldığını hatırlatan Ağbaba, “Temel atılırken 2019 Ağustosunda bitirileceği ilan edilen Kuzey Çevreyolu için 2020 Eylül ayında Cumhurbaşkanı imzasıyla ‘acele kamulaştırma’ kararı çıkarılması büyük başarı” ifadelerini kullandı.
HANİ KAMULAŞTIRMADA SORUN YOKTU?
Çevreyolu’nun 2019 Ağustos ayında bitirilmemesi üzerine AKP’li siyasilerin yine farklı tarihlerle vatandaşın önüne çıktığını kaydeden CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, “Sonunda 31 Aralık 2021’e karar kıldılar. Yapımı 15 ay sürecek denilen çevreyolu için 30 ay uzatma aldılar. Madem yolu 15 ayda bitiremeyeceksiniz neden şov yapıyorsunuz? Şimdi de acele kamulaştırma müjdesi veriyorlar. Oysa ki dönemin Karayolları 8. Bölge Müdürü, 2019 Yılı Ocak ayında gerçekleştirilen İl Koordinasyon Kurulu toplantısında yaptığı konuşmada; “Toplulaştırma yoluyla Kuzey Çevreyolu’nun büyük bir kısmının kamulaştırması çözüldü. Şu an itibariyle çalışmalarımızda kamulaştırma anlamıyla bir engel yok. Eş zamanlı olarak kamulaştırma çalışmalarımız devam edecek” ifadelerini kullandığını belirten Ağbaba, “2019 Ocak ayında 'kamulaştırmada sorun yok' denilirken,2020 Eylül ayında kamulaştırmanın konuşuluyor olması üzücü” dedi.
ACELE KAMULAŞTIRMA HAK İHLALİDİR
Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Acele Kamulaştırma kararlarının vatandaşları mağdur edeceğini kaydeden Ağbaba, yasalar “Yurt savunması ihtiyacına veya aceleliğine Cumhurbaşkanınca karar alınacak hallerde veya özel kanunlarla öngörülen olağanüstü durumlarda acele kamulaştırma ile taşınmazlara el konulabilmektedir’ diyor. Oysa karşımızda Kuzey çevreyolu için  böyle bir durum yok. 18 yıllık AKP iktidarları boyunca konuşulan, yıllarca konunun uzmanları tarafından zeminin çürük ve gevşek olduğu, tarım arazilerinin yoğun olduğu, şehrin gelişimi için yanlış olduğu uyarılarına rağmen inatla yapımına karar kılınan ve nihayetinde 3 yıl önce temelleri atılan Kuzey Çevreyolu'nda kamulaştırmanın bu uzun süreçte tamamlanamayıp, ‘acele kamulaştırmaya’ ihtiyaç duyulması ayrı bir garabettir” ifadelerini kullandı.
KAÇ KM YOL YAPILDI?
Ağbaba, projenin başladığı tarihten bugüne kadar, kamulaştırılan alan miktarının, yapılan kamulaştırma için vatandaşa ödenen miktarın,kaç km yol yapıldığının, yol üzerinde yapılması gereken altgeçit,köprü ve kavşaklardan kaçının bitirildiğinin kamuoyuna açıklanmasını istedi.

Bülten

Bakmadan Geçme