Başkan Akgün'ün, 'Berat Kandili' Mesajı

EKG Derneği Başkanı Metin AKGÜN, 'Berat Kandili' Nedeniyle bir Mesaj Yayımladı.

EKG Derneği Başkanı Metin AKGÜN, “Berat Kandili” Nedeniyle bir Mesaj Yayımladı.

Ramazan ayına iyice yaklaştığımız mübarek günlerdeyiz. Bu mana ve bereket dolu aylar içinde bulunan müstesna gecelerden “Beraat Gecesini” idrak edeceğiz…

Berat Kandili, Şaban ayının onbeşinci gecesine rastlar. Buna göre 19 Haziran Cuma gününü Cumartesi gününe bağlayan gece Berat gecesidir. Şimdiden bütün İslam alemine ve insanlığa mübarek olsun.

Bazı alimlerimiz, Duhan Suresinin ilk ayetlerinde anlatılan ve içinde Kur’an-ı Kerim’in indirildiği bildirilen mübarek gecedir.

Bu mübarek gece, Kur’an’da; “Hâ, mîm. O apaçık Kitab’a andolsun ki biz onu gerçekten mübarek bir gecede indirdik. Çünkü biz onunla insanları uyarmaktayız. O gecede her hikmetli iş tarafımızdan bir emirle ayrılır” Duhan Suresi 2,3,4. Ayetler.

Peygamber Efendimiz (as), bu gecenin özelliklerini Hz. Aişe (ra) validemize anlatırken;

“Bu gece Şaban ayının onbeşinci gecesidir. Allah Teâlâ bu gecede Benü Kelb kabilesinin koyunlarının tüyleri sayısınca insanları Cehennem’den kurtarır. Ancak kendisine şirk koşanların, Müslümanlara karşı kin ve düşmanlık besleyenlerin, akrabaları ile münasebeti kesenlerin, gururlu ve kibirlilerin, ana-babasına asî olanların ve içki içmeye devam edenlerin yüzüne bakmaz.”(Buhârî, et-Tergîb ve’t-Terhib, II, 118). Nasihati, bugün için de bizlere yapıldığının farkıondalığı içerisinde idrak etmek gerek…

Bu idrak ediş sürecinde, yine Resulullah’ın “Şaban ayının yarısı (Beraet gecesi) gelince: gecesini namazla, gündüzünü oruçla geçiriniz. Cenab-ı Allah o gece güneşin batmasıyla dünya göğüne iner ve şöyle der: Benden af dileyen yok mu; onu affedeyim. Rızık isteyen yok mu; rızık vereyim. Şifâ dileyen yok mu; şifâ vereyim.” “Allah Teâlâ Şaban’ın onbeşinci gecesi (Berât gecesi) tecelli eder ve ana-babaya asi olanlarla Allah’a ortak koşanlar dışında bütün kullarını bağışlar.”(İbn Mace, İkametü’s-Salât, 191; Tirmizî, Savm, 38) tavsiyelerine uymak suretiyle; borçtan, suç ve cezadan kurtularak bağışlanma imkanını değerlendirmek gerek…

Böyle feyizli ve bereketli gecelerde bir taraftan Yüce Rabbimize dua edip affımızı istemeli, diğer taraftan da anne ve babamızın hayır dualarını almaya, akraba, komşu ve arkadaşlarımızın gönüllerini kazanmaya ve aramızdaki insanî ilişkileri daha da güçlendirmeye çalışmalıyız.

Ayrıca, aramızda dargınlık bulunan kardeşlerimizle, bu mübarek gecenin aydınlığında barışalım, düşünce ve meşrep farklılığı gözetmeden onlarla kucaklaşalım ve kırılan gönülleri onarmaya gayret edelim.

Hiç şüphe yok ki bu gayretler, Allah’ın rızasına ermemize vesile olacağı gibi, birlik ve beraberliğin pekişmesine de önemli katkılar sağlayacağına dikkat çekerken, şahsım ve Eğitimde Kaliteyi Geliştirme Derneği yönetim kurulu adına “Berat Kandili”mizi tebrik eder, sağlıkla daha nice güzel günlere erişmemizi, Yüce Allah’tan (c.c.)  niyaz ederim.       

Bakmadan Geçme