Çalık Malatya Hayvancılık İhtisas OSB'nin altyapı projesi onaylandı

AK Parti Merkez Karar Yönetim Kurulu Üyesi ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık, Malatya'nın Yazıhan ilçesinde kurulacak Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesinin altyapı projesinin 7 Nisan 2022 tarihinde onaylandığını ve altyapı işlerinin yaklaşık ihale bedelinin 60 milyon lira olduğunu söyledi.

AK Parti Merkez Karar Yönetim Kurulu Üyesi ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık, Malatya’nın Yazıhan ilçesinde kurulacak Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesinin altyapı projesinin 7 Nisan 2022 tarihinde onaylandığını ve altyapı işlerinin yaklaşık ihale bedelinin 60 milyon lira olduğunu söyledi.

Milletvekili Çalık, Malatya Ticaret Borsasını ziyaret etti. Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan ziyarette yaptığı konuşmada, “Malatya bu bölgenin yükselen değeri konumundadır. Gerçekten tarımda ve tarımsal hizmetlerde çok ciddi mesafe almış ve bu bölgenin en önemli şehirlerinden bir tanesi olma yolunda hızla ilerliyor. ‘Dünya Kuru Kayısı Başkenti’ olması ve kuru kayısı ihracatında hem ülke ekonomisine hem de Malatya ekonomisine sağladığı katkı ve değeri hepimiz biliyoruz. Artık Malatya’da sadece kuru kayısı ihracatını ön plana çıkartarak devam ederken, bir taraftan da özellikle hayvancılıkta çok önemli bir eşiğin arifesindeyiz” ifadelerini kullandı. Özcan, Malatya’da bir yandan kuru kayısı lisanslı depoculuğu hayata geçirirken, diğer taraftan da Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) müdahale alımları kararıyla 2021 yılı kuru kayısı ihracatını çok önemli rakamlarla kapattıklarını belirtti. Bir taraftan ihracat rakamlarını korurken, diğer yandan ihracat gelirlerindeki önemli artışın yaşandığını dile getiren Özcan, “2022’nin ilk çeyreğinde 18-19 bin ton kuru kayısı ihracatıyla beraber 20 milyon dolara yakın ihracat geliri elde etmiş olduk” dedi. 

“MALATYA’YA 20 YILDA 39 MİLYAR LİRALIK YATIRIM YAPTIK”

AK Parti Merkez Karar Yönetim Kurulu Üyesi ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık ise tarımın Malatya, Türkiye ve Dünya için çok önemli bir alan olduğunu dikkat çekerek, “Ekonomimizin omurgası. Malatya ilimiz tarıma dayalı ekonomisini güçlendirmeye çalışan bir il ve tarımdaki ihracat rakamlarımız Malatya’nın sanayisi gibi ekonomiye çok ciddi katkıda bulunuyor. Hedefimizi koyduk, bir milyar dolarlık başta kayısı ihracatı olmak üzere ürettiğimizi ürünleri ihraç etmek isteriz. Bugüne kadar Malatya’da 39 milyar liranın üzerinde yatırım yaptık. Tarım Bakanlığında toplam 6 milyarlık yatırımı Malatyalı hemşerilerimizle buluşturduk” diye konuştu. 

“2022 yılı Mart ayında 7 bin 325 ton kuru kayısı ihracatı gerçekleştirilirken buna karşılık 36 milyon 464 bin dolar gelir elde edildi” bilgisini veren Çalık, konuşmasını şöyle sürdürdü: 
“2022 yılı ilk çeyreğinde ise 18 bin 499 ton kuru kayısı ihracatı gerçekleştirilirken buna karşılık 91 milyon 291 bin dolar gelir elde edildi. 2021-2022 yılı sezonunun sekiz ayında Çin’e 3 bin 792 ton kuru kayısı ihracatı gerçekleştirilirken buna karşılık 10 milyon 902 bin dolar gelir elde edildi. Çin’e pazarımız daha yeni açıldı. Yeni ihracat kapıları bulmamız lazım. 2021-2022 yılı sezonunun sekiz ayında ise 64 bin 853 ton kuru kayısı ihracatı gerçekleştirilirken buna karşılık 287 milyon 924 bin dolar gelir elde edildi. Kayısımızın fiyatı konusunda üreticilerimizin talebi, ürünümüz para etmiyordu. 2020 yılında 10 ila 12 TL bandında giden kayısı TMO’nun kayısı alımı ile birlikte 21 TL’den 50 TL’ye kadar fiyatları arttı. Bu sene fiyatların daha çok üreticiye yansıyacağını umuyoruz. TMO’nun kayısıyı alacak söylemi bile üreticilerin psikolojik olarak alın terlerinin kıymetlenmesine vesile oluyor.”

Milletvekili Çalık, 2002’den buyana tarım ve hayvancılığa önemli desteklerin verildiğini belirterek, “Arıcılıktan balıkçılığa, tarla üretiminden meyve üretimine, küçükbaştan büyükbaşa, mazot, yem desteğine kadar bakanlığımız üreticilerle buluşturdu. Boztepe barajımızın sulamaya başlaması çok önemli. Malatya’da 50’ye yakın sulama projemiz devam etmekte. Lisanslı depoculuğun kurulmasını çok önemli görüyoruz. İkinci lisanslı depo kuruluyor. Üretici için çok önemli” dedi. 

2 BİN KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLAYACAK

Çalık, Malatya’nın Yazıhan ilçesinde kurulacak Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesinin altyapı projesinin 7 Nisan 2022 tarihinde onaylandığını ve altyapı işlerinin yaklaşık ihale bedelinin 60 milyon lira olduğunu belirterek, “Tarım ve Orman Bakanlığımız tarafından yatırım programına alınan Malatya Tarıma Dayalı İhtisas (Besi) OSB Yazıhan ilçemizin Mısırdere Mahallesi sınırları içerisinde toplamda 3 bin 200 dekarlık alan üzerinde kurulacaktır. İki etap halinde toplamda 98 işletme ve yaklaşık 16 bin 650 büyükbaş hayvan kapasiteli olacak OSB'de et entegresinden yem üretim fabrikasına kadar birçok işletme yer alacak. Tam donanımlı, kendi kendine yetebilen, yenilenebilir ve sıfır atık prensibi ile çevreye duyarlı bir tarım ve sanayi entegrasyon uyumlu olacak ve burada 2 bin kişiye yakın istihdam sağlanacak, örgütlü, sağlıklı, kaliteli ve rekabetçi üretim ortamı oluşturulacak. Altyapı projesi 7 Nisan 2022 tarihinde onaylandı. Altyapının ihale bedeli yaklaşık 60 milyon TL olup İhale çalışmaları devam etmektedir. Tarım ve Orman Bakanlığımız tarafından bu yıl için altyapı işlerinde kullanılmak üzere 8 milyon 821 bin TL ödenek desteği yapılmıştır. Tarım ve Orman Bakanlığımız tarafından yatırım programına alınan Yazıhan ilçemizde 900 dekar alana Topraksız Sera Organize Sanayi Bölgesi de kurulacak. 15 işletme tarafından 800 kişi istihdam edilecek” dedi.

MALATYA’MIZA YENİ BİR PROJE HAZIRLIYORUZ

Malatya için yeniden bir projeyi hayata geçirmek istediklerini dile getiren Çalık, “Balıkçılık konusunda Malatya Tarım il müdürlüğümüze bir çalışma yaptırdık. Çalışmayı takip edeceğiz. Tarım Dayalı Su Ürünleri Yetiştiriciliği Organize Sanayi Bölgesinin kurulmasını istiyoruz. Recai Kutan Barajının olduğu yerde 12 ay boyunca faaliyet gösterilecek. Suyun üstünde bir OSB’nin kurulması Türkiye’de bir ilk olabilir. Bu konudaki talebimizi ilettik. Yeni bir sektör alan açmamız adına, Balıkçılık OSB’yi yapabilirsek, başarabilirsek çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bu konuda da çalışmalarımızı yakın takiplerimizi yapacağız” dedi.

Bülten

Bakmadan Geçme