Canbay Şehircilikle ilgili sunum gerçekleştirdi

Saadet Partisi Malatya İl Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda da İnşaat Mühendisi olan Mustafa Canbay, Dünya Şehircilik Günü dolayısıyla Partisinin İl Başkanlığında bir sunum gerçekleştirdi.

Saadet Partisi Malatya İl Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda da İnşaat Mühendisi olan Mustafa Canbay, Dünya Şehircilik Günü dolayısıyla Partisinin İl Başkanlığında bir sunum gerçekleştirdi. Mustafa Canbay, Osmanlıda şehircilik anlayışı, şehirlerin oluşumu ve günümüzdeki mimari ile ilgili açıklamalarında şunları söyledi.

Kültürümüzde şehir kavramı
Şehir büyük bir iktisadi ve içtimai birliğin merkezidir.  Her şeyden önce,  her sosyal tabakadan, milletten ve inançtan kişilerin aidiyet duygusuyla bir arada yaşadığı bir yerleşim birimidir. Diyen Mustafa Canbay “ Dolayısıyla yurttaşlığın temel prensiplerinden olan bir arada yaşama arzusu ve becerisi, Batılı çağdaşlarından bile daha gelişkindir. İslam dininin yapısal özelliklerinden biri olan hoşgörü, bu kültürün yarattığı şehirlere de damgasını vurmuş ve Müslüman ile gayrimüslimin bir arada yaşayabildiği bir platform oluşmuştur.” Diyen  Mustafa Canbay, bu noktada Osmanlı şehrinin ulu cami, kale ve çarşı etrafında kümelendiği görülür. Camiler bu manzara içinde daha fazla ön plana çıkmaktadır. Yakın zamana kadar var olan komşuluk ilişkilerinin şehirlerin betona gömülmesiyle kaybolduğunu, şehirleşmenin kentleşmeye dönüştüğünü ve bize ait olan değerlerin yavaş yavaş kaybolduğunu  belirterek Bu duyguların kaybolmaması için bir çaba gayret içinde olmamız gerektiği açıklmasında bulundu.

Bakmadan Geçme