Ege İnci'nin Yazar Hüsnü Sönmezer İle Röportajı

Ege İnci'nin Yazar Hüsnü Sönmezer İle Röportajı

Ege İnci’nin Yazar Hüsnü Sönmezer İle Röportajı

 
1.Kısaca kendinizi anlatır mısınız?

===HÜSNÜ SÖNMEZER==

ÖZ GEÇMİŞ

Manisa/Turgutlu doğumludur. Turgutlu Namık Kemal İlkokulu’nu, Turgutlu Endüstri Meslek Lisesi’ni, Ankara TCDD Meslek Lisesi’ni bitirdikten sonra YD. SB Öğretmen olarak Sivas Zara Şerefiyenin Kızık Köyünde iki sene, ayrıca askerlik sonu Manisa Demirci Armağan Köyünde bir sene ilkokul öğretmenliği yapmıştır. 

Ankara Gazi Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Mobilya Dekorasyon ve İçmimarı Bölümünü bitirerek Endüstri Meslek Liselerinde öğretmenlik ve yöneticilik yapmıştır.

27 yıllık öğretmenlik hizmetinden sonra emekliye ayrılarak serbest İçmimar olarak çalışmaya başlamıştır. Pek çok Mobilya Fabrikasının Teknik Kuruluşlarını ve Koordinasyonunu yapmış ve pek çok otel, motel, ev, işyeri, villa, inşaat ve dekorasyonları yaparak meslek hayatına devam etmiştir. 

Şuanda emekli olarak İzmir’de yaşamaktadır.

“BİR BÜYÜK KENTTİ DÜŞLERİNDEKİ”  “AL SEVDANI GÖNLÜMDEN”  "İÇİMDEKİLER" “ŞEHLA HÜZÜNLER” ismi ile ŞİİR kitapları ve "ÇAKIŞMA" " KARŞILAŞMA" “BİRKAÇ BAŞKA KADIN”  isimli yayınlanmış ÖYKÜ ve ROMAN kitapları mevcuttur.

2.Ne kadar zamandır yazıyorsunuz?

1962-1963 Ders yılında Öğretmenlik hayatıma SİVAS İlimizin Zara kazasına bağlı Şerefiye nahiyesinin KIZIK köyünde YD. SB. Öğretmen olarak başladım.

Köy hayatını hiç bilmiyordum. Hatta Anadolu’muzun köylerini ve Anadolu’muzun insanlarını hiç tanımıyordum. Gerçi Turgutlu’daki Okul arkadaşlarımla bazı günler bisiklete binip yakın köylere gidip orada yol kenarında bulunan kahvelerde çay içerdik ama köy yaşamı hakkında hiçbir bilgim yoktu. Anca gözlemlediğim kadarı ile köylülerimizin tarımla uğraştıklarını biliyordum. Zaten bizde Turgutlu da tarımla uğraşıyorduk. Bağlarımız Tarlalarımız vardı bizde tarımla uğraşıyorduk. Ama bizim batıda tarım daha verimli topraklarda yapılırdı. KIZIK köyüne gittiğimde gördüm ki Anadolu topraklarında tarım daha farklı idi. Ayrıca insanlarımız ihmal edilmişler yolları yok elektrikleri yok. Arazilerini ancak öküzlerle işleyebiliyorlardı.

Birde burada köylülerle sık sık ilişkiye girmeye özen gösterdim ve onların anlattıklarını kafamda yorumlayarak kendi gördükleri mide bunlara katıp kısa öyküler yazmaya başladım.

Birkaç ay sonra VARLIK mecmuasına abone oldum. Her hafta dergi ile birlikte kitap siparişi de veriyordum ve gelen kitapları akşamları hafta sonları özümleyerek okuyordum. Bütün klasikleri okudum. Bizim yerli yazarlarımızın bütün kitaplarını oradaki iki sene süresince okudum her hafta beş kitap geliyordu ben onları geceleri ve gündüzleri okuldan baş kaldığım zamanlarda okuyordum. Böylece içimde toplumsal bir fikir gelişti ve Anadolu insanımızın yaşamını öykülendirmek istedim ilk olarak 1962 yılının eylül ayında başladığım ilk öykümü ocak ayı başında bitirdim ama pek beğenmedim. Öylece kenara koyup yenilerini yazmaya başladım. Sonradan bunları yeniden gözden geçirip düzenleyerek yayına hazır hale getirdim.

Yazım hayatına başlamam böyle oldu. Yani 1962 den beri gerek şiir gerekse öykü ve roman yazıyorum.

3. Yazmanızda en büyük etken nedir?

Yazmamın en büyük nedeni halkıma karşı çok duyarlı olmam. Ülkemin insanını çok sevmemdir. Ayrıca insanımıza bir şeyleri vermek görevimiz olmalı diye düşünmekteyim. Öykü ve romanda esas düşüncem budur genellikle toplumsal öykü ve romanlar yazmaktayım.
Şiir yazmaya gelince onun ayrı bir yeriş var bende. Sevgiyi coşkuyu yüreğimde sık hisseden bir yapım var. Bu yüzden sevgi şiirleri yazarak başladım yine o yıllarda. Tabi şiirin yeri çok ayrı şiirde duygular ön planda oluyor. O yıllarda daha çok serbest şiirler yazmak ön düşüncemizdi. Daha çok da serbest şiir yazan değerli büyüklerimizden sanırım feyz alıyorduk. Öylece serbest olarak şiir yazmaya başladım daha 196o lı yıllarda. İnsan köyde öğretmenlik yapınca zamanı çok oluyor. Onun için ilk öğretmenlik yaptığım Kızık köyünün bende pek çok anısı vardır ve hep özlerim orada geçirdiğim günlerimi ve çok severim o sıcakkanlı insanların yaşadığı küçük köyü. Aşağıya onun bir resmini koyuyorum ayrıca benimde o yıllardaki bir gençlik resmini de tabi.  

 


KIZIK KÖYÜNÜN BİR RESMİ

Bakmadan Geçme