Dünya Gümrük Örgütü Genel Sekreteri Mıkurıya, Başkan Gürkan'ı Ziyaret Etti

Dünya Gümrük Örgütü Genel Sekreteri Kunio Mıkurıya, Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan'ı ziyaret etti.

Başkan Gürkan, “Gümrükler aynı zamanda devletlerin güvenlik kapılarıdır” derken, Dünya Gümrük Örgütü Genel Sekreteri Mıkurıya ise, “Malatya gördüğüm kadarıyla binlerce tarihi olan bir şehir” dedi. 

Ticaret Bakanlığı tarafından 9-11 Ekim tarihleri arasında Malatya’da yapılacak olan PICARD (Gümrükler Akademik Araştırma ve Gelişimde İşbirliği Programı) Konferansına katılmak üzere Malatya’ya gelen Dünya Gümrük Örgütü Genel Sekreteri Kunio Mıkurıya,  Fırat Gümrük ve Ticaret Malatya Bölge Müdürü Havva Eksilmez ve beraberindeki heyet, Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’ı ziyaret ederek, bir süre sohbet etti. Burada konuşan Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, “Gümrük ve Ticaret Bakanımız da Malatyalıydı. Gümrük ile de çok yakın ilişkiler içerisindeydik. Bu anlamda da güzel bir gümrük binasına da kavuştuk Malatya olarak. Belediye olarak gümrük İle çok yakın ilişkilerimiz olmazsa da ticari anlamda veya diğer anlamda,  başka parametrelerdeki gelen öneriler ile ilgili arkadaşlarımız olsun, uymak noktasında veyahut ta isteklerini belirtme noktasında gayret gösteriyoruz.  Japonları da ayrıca mensubu olduğunuz milleti severiz. Çalışkan bir millettir. İşlerini doğru, düzgün yapmaya gayret gösterirler. Öğretim hayatımda Hacettepe Üniversitesi’nde okurken Japon eğitim sistemini bize vermişlerdi. O vesile ile Japon büyükelçiliğine gittik. Ve eğitim sistemindeki müfredat programını da çok beğendiğimi belirtmek isterim. İnanıyoruz ki sizler Dünya Gümrük Örgütü Genel Sekreteri olarak, gümrüklerimizin daha sağlıklı işlemesi konusunda hassasiyetinizi biliyoruz. Aynı hassasiyeti de orada yansıtacağınıza inanıyoruz. Malatya’mız tarihi geçmişi itibariyle insanlık tarihi ile özdeşleşmiş bir mekan.  Geçmiş 9 bin yıllık tarihi bir geçmişi vardır. Değişik medeniyetleri, uygarlıkları ve kültürleri bünyesinde barındırmış bir il. Dünya kültür mirası listesinde aday olan Arslantepe höyüğü aynı zamanda ilk yerleşik hayatın, ilk devlet hayatının, ilk bürokrasi hayatının, ilk muhasebe kayıtların tutulduğu, medeniyetin başladığı yer olarak ifade ediliyor.  Gümrükler aynı zamanda devletlerin güvenlik kapılarıdır. Bu anlamda biz temenni ediyoruz ki o güvenlik kapılarında bir başka milletlerin ve ülkelerin güvenliğini sıkıntıya sokacak geçişlerinde verilmemesidir” dedi.

Dünya Gümrük Örgütü Genel Sekreteri Kunio Mıkurıya ise, “Türkiye'nin ev sahipliği yaptığı bu organizasyonda bulunmaktan dolayı büyük bir memnuniyet ve onur duyduğumu belirtmek istiyorum. Bu çerçevede gerçekten bu konferansın Malatya'da düzenlenmiş olması bizim açımızdan da çok büyük önem taşıyor.  Bu vesile ile bize göstermiş olduğunuz misafirperverlikten dolayı da teşekkür ediyorum. Dünya Gümrük Örgütü ve idaresi ile çok yakın ilişkiler olduğunu ifade etmek isterim. Türk Gümrük İdaresi aynı zamanda Dünya Gümrük Örgütü’nün kurucu üyelerinden ve ülkelerindendir. Bu anlamda Türk Gümrük İdaresi’nin yapmış olduğu çalışmalarının önemini bir kez daha burada ifade etmek isterim. Gümrükler özellikle sınırlarda toplumların bağlantılarını sağlamak açısından son derece önemli bir görev ifa etmekteler. Bu çerçevede aynı zamanda sınırlarda gümrükler hem refahın,  hem de istikrarın temini konusunda da önemli bir rol oynamaktadır. Bizde bu konferans vesilesi ile çalışmalarımızı burada daha çok geliştirmek ve derinleştirmek için burada olduğumuzu ifade etmek isterim. Bu noktada Malatya gördüğüm kadarıyla binlerce tarihi olan bir şehir. Bu noktada devletler olunca sınırlar oluyor,  bununla birlikte bir mali yapının test edilmesi gerekiyor. Bu çerçevede gümrük idarelerinin de bu manada devletlerin dolayısıyla uygarlıkların kurulduğu ve oluştuğu yerlerde faaliyet göstermeleri de bu şekilde ortaya çıkıyor. Bu noktada Yine dünyanın en eski mühürlerinin Malatya'daki kazılarda çıkarılması, bu manada çok önemlidir” diye konuştu.  

Bakmadan Geçme