Ege İnci'nin Yazar Mustafa Doğan İle Röportajı

Ege İnci'nin Yazar Mustafa Doğan İle Röportajı

1.Kısaca kendinizi anlatır mısınız?
1971 yılında Malatya’da dünyaya geldim tahsilim mersinde tamamladım 25 yıldır özel bir şirkette çalışıyorum evli 3 çocuk babasıyım. Bu güne kadar ikisi şiir biri çocuk hikâyesi olmak üzere üç kitabım basıldı.

2.Ne kadar zamandır yazıyorsunuz?
Tam zamanını hatırlamıyorum ama o zamanki ortaokul denilen okul sıralarında şiir yazdığımı biliyorum uzun bir ara verdikten sonra iki binli yıllarda başladım diyebilirim. Bir başak deyişle 22 yıl. Şunu da itiraf etmek gerek. Önce şiir yazdım sonra şiir yazmayı öğrendim daha sonra hikâye tiyatro radyo tiyatrosu olarak devam etti. Ama ana fikrimde hep şiir oldu. 

3. Yazmanızda en büyük etken nedir?
Ben bunu içsel patlama olarak görüyorum. Yazma hissi Allah’ın bir ihsanı olsa gerek. Her düşünen yazamıyor her yazan da konuyu çok iyi aktarma gücüne sahip olamayabiliyor.

4. Yazarken çektiğiniz en büyük zorluk nedir peki?
Yazarlık insanın boş vaktinden çalarak yaptığı bir şey gibi duruyor. Mesela çalışıyorsunuz ama şiir yazma hissi vuku buldu. İzin alabiliriminiz? Elbette hayır. Ya da bu gün şu romanım bitirmek istiyorum bana beş gün izin deseniz. Yazmak isteyen her koşulda yazıyor ama hep geçim derdinin arkasından kalan zamanla.

5. Kitabınız daha çok hangi yaş gruplarında ilgi çekiyor?
Ben daha çok yetişkinler için yazıyorum. Çocuklar içinde olur umarım bir hikâye kitabım çocuklar için ama ben kendimi daha çok şiir yazmakla mükellef hissediyorum.

6. Yazarken ilham aldığınız şey nedir? Bir kişi olabilir bir nesne olabilir. O ilham periniz size ne olunca geliyor?
Toplumu yaralayan her şey şair için bir kaynaktır. Elbette sadece sevdiklerimize değil nefret ettiklerimize de yazıyoruz. 
Ben o periyi biliyorum gelir kulağıma söyler gider ya bir mısradır ya da bir tek kelime gerisi sana der çeker gider. Tamamı verse zaten şiiri o yazmış olur

7. Beğendiğiniz ve kitaplarını okuduğunuz bir yazar var mı?
Ben daha çok Necip fazıl Kısakürek Bülent Yavuz bakiler, Cemal Safi Bahattin Karakoç, Sezayi Karakoç ve Abdürrahim Karakoç’u beğenir ve okurum.

8. Peki yazarlarla görüşme imkânınız oldu mu? Bir araya geldiniz mi hiç? Gerek günümüz şairlerini gerekse yakın zamanda kaybettiğimiz pek çok ünlü veya ünsüz pek çoğuyla tanışma imkânım oldu. 

9. Konularınızı nasıl seçiyorsunuz?
Konu kendi gelir konu seçmem hissiyatımı kalem dökecek ne varsa benim için konudur. 

10. Peki son olarak Buradan okurlarınıza seslenmek isteseniz ne derdiniz?
İçinizdeki çocuğu hala öldürmediyseniz beni okumalısınız. 

Güle düşen gözyaşı şiir 2013 
Benden bilme şiir 2019
Asinin çığlığı hikâye 2019 
Üç bin mektup 2016 tiyatro 
Radyo tiyatrosu Dinmeyen sızı Bosna,  Ebabil gazabı, Biber suyu 
Türkiye çapında 60 civarı şiir dalında ödül. 

Mersin Şairler ve Yazarlar Derneği Başkanı 
Mustafa DOĞAN 

Bakmadan Geçme