Gelin ve kaynananın ekmek mücadelesi

Erzurum'un Uzundere ilçesinde 2 çocuk annesi Ayşegül Geçer kaynanası ile tandır yaparak geçimini sağlıyor

Erzurum'un Uzundere ilçesinde yaşayan 2 çocuk annesi Ayşegül Geçer, kayınvalidesi Behiye Geçer'den öğrendiği ve unutulmaya yüz tutmuş tandır yaparak ailesinin geçimine katkı sağlıyor. 
Uzundere ilçesinin Gölbaşı köyünde yaşayan ve büyüklerinden öğrendiği ekmeğin pişirildiği tandır yapma işini yaklaşık 40 yıldır yapan 58 yaşındaki Behiye Geçer, 10 yıl önce çırak olarak yanına aldığı gelini Ayşegül Geçer'e de aynı işi öğretti.
Gelin ve kaynanalar arasında yaşanan anlaşmazlıklara rağmen çok uyumlu çalışan gelin ve kaynana, birlikte tandır yaparak elde ettikleri gelir ile hem geçiniyor hem de unutulmaya yüz tutmuş bu mesleği yaşatıyor.
Gelin Ayşegül Geçer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ekmek pişirilen tandırı 10 yıldır yaptığını ifade ederek, "Bu mesleğe önce kaynanamın yanında çıraklık yaparak başladım. Şimdi ise kendim bile tandır yapıp aile bütçeme katkı sağlayabiliyorum. Karadeniz ve Türkiye'nin birçok yerinden gelerek tandır alanlar oluyor." dedi.
Çevredekilerin ihtimal vermemesine rağmen mesleği öğrendiğini ifade eden Geçer, "Kayınvalidemin işini elinden aldım. Yaptığım tandırları satarak aileme katkı sağlıyorum. Satışlar çok düzensiz ama iyi para kazanıyorum. Günde bazen 5, bazen de ayda 10 tandır satıyoruz. Tandırlar, yaz - kış satılıyor." diye konuştu.

Tandır nasıl yapılıyor
Tandırın toprağının özel olduğunu, toprağa keçi kılı ve su katıp çamur haline dönüştürdüklerini aktaran Geçer tandır yapımını şöyle anlattı:
"Tandır için çamuru ve toprağı biraz bekletip dinlendiriyoruz ve aşama aşama yapımına başlıyoruz. İlk başta daire şeklinde alt sırayı yapıyor, sonra sıra sıra üst taraflara geçiyoruz. Tandır yükseldikçe içe doğru eğim veriyoruz. Son olarak tandırın ağız kısmını yapıp bitiyoruz. 

Zahmetli bir iş
Ama tandırın tam satış haline gelmesi 1 ayı buluyor. Çünkü tandırın taşlanması var. Tandırın içinden ve dışından taşla vurarak çatlamaması için kuruyana kadar sürekli sıkıştıryoruz. Bu iş çok zahmet ve uğraşlı. Tandır yapımı bir hafta sürüyor ama taşlaması ve kurumasıyla yaklaşık 1 ayda bir tandır hazır hale geliyor."
Tandır yapımının güç gerektirdiğine de işaret eden Geçer, mesleğin unutulmaması için bu işi çocuklarına da öğreteceğini sözlerine ekledi.

Gelin kaynana, ana kız oldu
Kayınvalide Behiye Geçer ise gelini Ayşegül Geçer ile gelin kaynana ilişkisinden daha çok ana kız gibi olduklarını ifade etti.
Büyüklerinden öğrendiği tandır yapımını yaklaşık 40 yıldır yaptığını anlatan Geçer, "Gelinime tandır yapmayı öğreterek meslek sahibi olmasını sağladım. O da bu işi elimden aldı. Yine elimden geldiği kadar gelinime yardımcı oluyorum. Yaptığımız tandırlar Türkiye'nin her yerine gidiyor. Tandırın büyüklüğüne göre fiyatı değişiyor." diye konuştu.
Kayınvalide Geçer, bu mesleği gelinine öğrettiği için mutlu olduğunu anlatarak, "10 yıldır gelinimle beraberiz, kötü kaynana değilim. Gelinimle kaynanadan ziyade ana evlat gibiyiz. Ölürsem bu mesleği gelinim sürdürsün." ifadesini kullandı.

Bakmadan Geçme