Gıdada enzim kullanımı artıyor

Ankara Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Gıda Güvenliği Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Nevzat Artık, 'Nüfus arttıkça beslenme ihtiyacını karşılamak üzere gıda endüstrisinde bilimsel gelişmelerden yararlanma artarak sürüyor. Gıda endüstrisinde enzimlerin kullanım alanları da giderek artıyor. Buna bağlı olarak 2016 yılında 4.61 milyar dolara ulaşan global suni enzim pazarının, 2022 yılında 6.3 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaşması bekleniyor' dedi.

Ankara Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Gıda Güvenliği Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Nevzat Artık, "Nüfus arttıkça beslenme ihtiyacını karşılamak üzere gıda endüstrisinde bilimsel gelişmelerden yararlanma artarak sürüyor. Gıda endüstrisinde enzimlerin kullanım alanları da giderek artıyor. Buna bağlı olarak 2016 yılında 4.61 milyar dolara ulaşan global suni enzim pazarının, 2022 yılında 6.3 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaşması bekleniyor" dedi.

Ankara Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Gıda Güvenliği Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Nevzat Artık, endüstriyel gıda üretiminde Türk Gıda Kodeksi’ne uygun katkı maddeleri ve işlem yardımcı maddesi olarak enzimlerin kullanıldığına dikkat çekerek, "Gıda endüstrisinde kullanılan enzimlerin sağlık açısından zararlı olduklarına ilişkin bilimsel bir bulgu görülmemektedir. Tüketicilerin ürün etiketlerinde doğru bilgilendirilmeyi her zaman talep etmeleri gerekir" dedi.

Gıdada enzim kullanımı olmadan üretim yapılamayacağını belirten Artık şunları söyledi:

"Enzimler bazı endüstriyel işlemlerde, gıda, analitik ve organik kimyanın bazı dallarında 1930’lardan bu yana kullanılmaktadır. Bu alandaki gelişmeler özellikle son yıllarda baş döndürücü bir hıza ulaştı ve bunun da denetimi zorlaştı. Proses yardımcı maddesi olarak enzimler, güvenli gıda üretiminde nişasta ve pektinin parçalanması ve uygun gıda üretimi için çok önemli bir maddedir. Ancak enzimler özellikle gıda endüstrisinde; üretimi hızlandırmak, üretimin her aşamasında stabilite sağlamak ve böylelikle maliyetleri düşürerek verimliliği artırmak amacıyla kullanılabiliyor. Özellikle yaz aylarının gelmesi ve sıcaklıkların yükselmesiyle birlikte, alkollü ve alkolsüz soğuk içeceklere olan talep artıyor. Bu sektörde talebe yetişebilmek amacıyla üretimi artırmak ya da hızlandırmak için yaz aylarında proses yardımcı madde olarak enzim kullanımına daha fazla başvurulabiliyorlar. Bu durumlarda tüketicilerin doğal üretim süreçlerine ilişkin doğru bilgilendirilmeyi talep etmeleri gerekmektedir."Proses yardımcı maddesi olarak kullanılan enzimler, gıda endüstrisinde süt ürünleri başta olmak üzere meyve suyu, unlu gıdalar, bira üretimi ile et işlemede, yanı sıra hayvan yemi, deterjan imalatı ve deri işlemede kullanılıyor. Ayrıca gıda endüstrisinde kullanılan bazı özel katkı maddeleri, enzimlerden yararlanılarak üretiliyor.

Bakmadan Geçme