Kiraz, Bir Haklılığımızın Daha Tescil Edildiğini Görüyoruz

Bütünşehir yasasıyla belde ve köylerden, mahallelere dönüştürülen yerleşim yerleri için kırsal mahalle tanımı getiriliyor.

Bütünşehir yasasıyla belde ve köylerden, mahallelere dönüştürülen yerleşim yerleri için kırsal mahalle tanımı getiriliyor.

CHP Büyükşehir Meclis Grubu 2021 yılının ilk toplantısı öncesi İl Başkanı Enver Kiraz başkanlığında bir araya gelerek yeni yılda yapacakları çalışmalar, eksik kalan hizmetler gibi konularda değerlendirmelerde bulunarak kararlar aldılar. 

İl Başkanı Enver Kiraz, yaptığı değerlendirme de yeni yılın ilk büyükşehir meclis toplantısı gerçekleşecek, öncesinde belediye meclis üyelerimizle bir araya gelerek geçmiş yıllardan devreden birçok eksiği tespit ettiğimiz gibi önümüzdeki döneme ilişkin yapacağımız çalışmaları da planladık. Büyükşehir belediyesinin geçmişten gelen büyük borçlarının oluşturduğu faizler başta olmak üzere yapılan yanlış ihaleler vb. durumlar hizmet noktasında önemli sorunlar yaratmaktadır. Özellikle Sayıştay raporlarına da yansıyan birçok usulsüz durum, kiralamalardaki hak kaybı, imarda yapılan rant anlayışlı uygulamalar, Malatya’nın geleceği noktasında olumsuz durumları derinleştirmektedir. Ayrıca bu çağda bile kırsal kesimde birçok yolun yapımının başlanmadığı ya da bitirilemediği, birçok yerleşim yerinde kanalizasyon ve altyapı noktasında eksikliklerin giderilemediği bir dönemde 2021 yılına yönelik büyükşehir belediyesinin çalışmaları da başlamıştır. 

Biz Cumhuriyet Halk Partisi Grubu olarak geçmiş yıllarda olduğu gibi olumlu, sorunların çözümüne yönelik bir muhalefet anlayışını devam ettireceğiz. Bu çerçeve de eksik gördüğümüz giderilmeyen bütün sorunları gündeme getirirken yapılan doğru hizmetlerinde yanında olacağız. Yerel yönetimde Cumhuriyet Halk Partisi’nin objektif, halktan yana anlayışı yıllardır bütün kesimler tarafından destek görmektedir. Malatya’da Arguvan, Hekimhan ve Arapgir belediyelerimiz çalışmalarıyla Malatya’nın bütün belediyelerine yol göstermekte, ışık tutmaktadır. Belediyelerimizin hizmetleriyle her zaman gurur duyduğumuzu ifade ediyoruz. 

Yerel yönetim anlamında bir haklılığımızın daha tescil edildiğini görüyoruz. Daha önce bütünşehir yasasıyla köy ve beldelerin mahallelere dönüştüğü süreçte bu anlayışın kırsal kesime hizmet götüremeyeceğini, köylerin köy tüzel kişiliği iptaliyle tarım, hayvancılık faaliyetlerinin yapılamayacağını, kırsalda yaşayan insanların su parası, emlak, çöp benzeri bütün vergilerinin ciddi oranda artacağını en ücra köyde yaşayan kişinin attığı her adımda Malatya’nın en lüks semtinde oturan kişi kadar su parası ve vergi ödeyeceğini ifade etmiştik. Bu anlamda çıkarılmak istenen yasaya karşı güçlü şekilde muhalefet etmiştik. 

Gelinen noktada bütünşehir yasasının kırsal kesim başta olmak üzere birçok noktada hizmet anlamında sorunları çok daha fazla derinleştirdiği görülmüş, çıkarılan yeni yasayla talep olması halinde ilçe belediyelerinin önerisi büyükşehir belediyelerinin onayıyla ilçelerimizin daha önce köy ve belde statüsünde olan yerleşim yerleri yeniden kırsal mahalle olarak belirlenecek, köylerin köy tüzel kişiliğine ait mera, çeşme, hazine gibi alanlar iade edilebileceği gibi kırsal mahalle statüsüne geçen yerlerde su parasında, vergilerde önemli indirimler yaşanacak, bürokratik engeller kaldırılmış olacaktır. Cumhuriyet Halk Partisi’nin Hekimhan, Arguvan ve Arapgir belediyeleri kendi ilçeleriyle ilgili önerilerde bulunacaklar. Büyükşehirin de aynı duyarlılıkla hareket etmesini bekliyor, önerileri onaylayarak yeniden kırsal kesimin tarım ve hayvancılık yapabileceği, cebinden daha az para çıkarak yaşayabileceği bürokratik engellere takılmadan ev, ahır gibi yerlerini inşa edebileceklerdir. Bu duygularla yeni yılın büyükşehir yerel yönetim hizmetleri ve çalışmaları açısından verimli olmasını diliyor, çalışmalarda başarılar diliyoruz.

Bakmadan Geçme