Kura Nehri, Çoruh'a mı akacak?

Ardahan´da, Kura Nehri´ne ait suyun Çoruh Nehri´ne aktarılacak olması gerekçesiyle 'Kura Ardahan'ındır' eylemi yapıldı.Kura Nehri'nin Üzerine yapılacak olan Beşikkaya HES Barajı ile nehir suyunun büyük bölümünün Çoruh Nehrine...

Ardahan´da, Kura Nehri´ne ait suyun Çoruh Nehri´ne aktarılacak olması gerekçesiyle ‘Kura Ardahan’ındır’ eylemi yapıldı.

Kura Nehri’nin Üzerine yapılacak olan Beşikkaya HES Barajı ile nehir suyunun büyük bölümünün Çoruh Nehrine akıtılması projelendirilen Nehrin suyunun yönünün değiştirilip, Ardahan Ovasının susuz kalacağını iddia eden Ardahanlılar ‘Kura Ardahan’ındır’ eylemini yaptılar. Ardahan Kura Nehrini Koruma Tanıtma ve Güzelleştirme Derneğinin organize ettiği ve Ardahan ilinin simgelerinden olan tarihi Rus Köprüsü üzerinde yapılan eylemde Kura Nehrinin yönünün değiştirilip, suyunun %70’inin Beşikkaya HES Barajı kanalıyla Çoruh Nehrine akıtılmak istenmesinin Ardahan’ın geleceğini kurutacağına dikkat çekildi.

Kura´nın Çoruh´a aktarılmasıyla Ardahan Ovası´nın susuz kalarak çölleşeceğini savunan Dernek Başkanı Şener Uslu, ’’Ardahan Kura Nehrinde Çoruh Havzasına Su Transferini Ön gören Kura Çoruh Enerji Grubu Projesini Beşikkaya Gülüç HES Barajına aktarılarak, suyun %70’lik bir kısmının yerin altında tünellerle Çoruh Havzasına akıtılacaktır.

Ardahan’ımızın can suyu olan Kura Nehrimizin kurutulması Ardahan’da ki tarım arazilerinin ve yetiştirilmekte olan tarım ürünlerinler inin kuruması ve yok olması anlamına geliyor.

Değerli Ardahanlılar Beşikkaya Barajına sadece Baraj anlamında yapılıyor olarak bakmamak lazım.

Bir kolu Allahüekber Dağlarından ve bir kolu Yanlızçam Dağlarından doğan Kura Nehri Vadisinin Beşikkaya mevkisinde birleştiği alanda HES Barajı yapılarak ya da önü kesilerek suyun büyük bir kısmının Çoruh Nehrine ve oradan da Karadeniz’e götürülmek isteniyor. Bu suyun buradan ters istikamete götürülmesi demek Kura Vadisinin ve Ardahan Ovasının Kuruması demektir. Aynı zamanda bölgedeki endemik yapının ve ekolojik dengenin bozulması demektir. Türkiye’de ki tek genetiği bozulmamış Sarıçam Ormanlarının yok olması demektir. Çeşitli medeniyetlere hatta büyük Selçuklu Devletine beşiklik etmiş tarihi dokunun, tarihi eserlerin, oradaki kulelerin, mağaraların yok olması anlamına da gelmektedir. Türkiye’nin yaban hayatının ender bulunduğu canlılarında yok olması demektir. Ardahan’ın ve bölgenin en çok yağmur aldığı ve oradan da Ardahan Ovasına yağacak yağmurun engellenmesi demektir. Bu bölge bakir bir bölgedir. Buradaki su içme suyu olarak kullanılacak kadar çok değerli ve çok temiz bir sudur. Buradaki asıl mesele var olan suyumuzu gasp ederek, buradan birilerinin rant sağlamaktır. Önümüzde ki yıllarda dünya da su kıtlıkları yaşanacağı bilimsel olarak açıklanmıştır. Bu bilinçle bizler Kura Nehri Derneği, Ardahan’ın diğer dernek ve stk’ları olarak halkımızın bilinçlendirilmesi Kura Nehrine, Kura Vadisine, Ortak yaşamımıza, Doğamıza kısacası hayatımız olan suyumuza sahip çıkmayı ve yapılacak olan Beşikkaya HES Barajının yanlış olduğunu bizlere yarar değil zarar vereceğini biliyoruz. Gelin Bu yanlışa hep beraber dur diyelim.’’

Bakmadan Geçme