Mahalleli ekmeğini tandırdan çıkarıyor

Bayburt'ta hayırsever bir vatandaş tarafından yaptırılan tandırda mahalle sakinleri, hem köy geleneğini yaşatıyor hem de ekmek yapıp yemeğini pişiriyor.

Bayburt’ta hayırsever bir vatandaş tarafından yaptırılan tandırda mahalle sakinleri, hem köy geleneğini yaşatıyor hem de ekmek yapıp yemeğini pişiriyor.

Esentepe Mahallesi’nde Nevzat Oruç tarafından yaptırılan ve halkın ortak kullanımına sunulan köy tandırında, komşular bir araya gelip tadına az rastlanır yöresel lezzetleri hiçbir ücret ödemeden pişiriyor. Mahalleli aynı zamanda ekmek ihtiyacını da odun ateşiyle yakılan bu tandırdan karşılıyor.

Çocukluğunda tandırda pişirilen ekmeğin ve yemeğin özlemini çektiğini belirten Nevzat Oruç, çoğunluğu köyden göç ederek mahalleye yerleşen ve kendisi gibi bu geleneksel fırının özlemini çeken mahalleli için kendi arsasına ‘mahalle tandırı’ yaptırdığını anlattı.

Mahalle tandırının özellikle kadınlar arasında bir diyalog kurulmasına vesile olduğunu söyleyen Oruç şunları kaydetti:

"Tandırda pişirilen ekmeğin, yemeğin lezzetine doyum olmaz. Bu amaçla mahalleye böyle bir tandır yaptırdım. Vatandaşlar geliyorlar burada ekmeklerini, yemeklerini ve meşhur Bayburt ketesini yapıyorlar. Mahalleli arasında güzel diyaloglar oluyor. Mahallenin kadınları zaman zaman burada toplanıp hem ekmek, yemek ihtiyacını gideriyor hem de sohbet edip güzel vakit geçiriyorlar. Burası sadece mahalleliye değil bütün vatandaşlara açık. Merak edip gelip köy ekmeği, Bayburt ketesi yapmak isteyenler burada rahatlıkla yapabilirler."

15 günde bir tandırı kullandığını anımsatan Ayşe Demir, "Ekmek, kete ve yöresel yemeklerimizi pişiriyoruz. Düğünlerde, bayramlarda özellikle böreğimizi, baklavamızı da burada yapıp evimize götürüyoruz" dedi. Mahalle sakinlerinden Binali Karadeniz ise, "Allah razı olsun Nevzat amca mahallemize bir güzellik yaptı. Mahallemizde kolu komşu gelip burada ekmeğini, ketesini, yemeğini pişiriyor. Özellikle ramazanda tandır yemekleri yapıyorlar. Komşular arasında güzel bir diyalog yaşanmasına sebep oldu. Kendisine ve bütün ailesine teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Bakmadan Geçme