Maski, Scada Sistemi İle Suyu Daha Verimli Kullanıyor

(MASKİ),  içme suyunun bilgisayar ortamında adım adım izlenip ölçüldüğü SCADA (Merkezi Denetim ve Veri Toplama) sistemiylesuyun anlık kontrolü ve daha verimli kullanımısağlıyor.

İçme suyunda kayıp-kaçak sorununa kalıcı ve sistematik çözüm üretmek için alt yapıda önemli çalışmaları hayata geçiren Malatya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (MASKİ),  içme suyunun bilgisayar ortamında adım adım izlenip ölçüldüğü SCADA (Merkezi Denetim ve Veri Toplama) sistemiylesuyun anlık kontrolü ve daha verimli kullanımısağlıyor.
“Hedefimiz suyumuzun kayıp-kaçak oranını her geçen gün daha da azaltmak”
Malatya’nın sahip olduğu içme suyu kaynağını koruma altına almak, suyun anlık ve daha verimli kontrolünü sağlamak adına sistemin büyük önem taşıdığını belirten MASKİ Genel Müdürü Ertan Mumcu, “Hedefimiz Malatya’nın suyunun bir litresinin bile israf edilmesininönüne geçmektir. Bu belki yüzde 100 oranında gerçekleşmez ama hedefimiz suyumuzun kontrolünü daha güçlü bir şekilde sağlayıp, bir su kenti olarak Malatya halkının su sıkıntısı yaşamasını önlemek. SCADA Sistemi bize tüketicinin talebine göre su arz etmemizi sağlayacak. MASKİ olarak Malatya’nın içme suyu network sistematiğini kurduk ve şuan sağlıklı bir şekilde işletiyoruz. SCADA ile hem dağıtım sistemini yeniden kurguladık, hem de merkezi otomasyon izleme sistemi ile suyun nerede kaybolduğunu, hangi noktada şebeke dışı kaçak kullanım olduğunu tespit ediyoruz. Su Seviyesi Uzaktan İzleme Sistemi’ni Malatya merkezde bulunan su depolarımıza kurduk. Yaşanabilecek herhangi bir olumsuzlukta anında haberdar oluyoruz. Özellikle su seviyesinin düşmesi ve suyun taşması durumlarında ekiplerimizin anında müdahale etme şansı oluyor. Gelecek nesillerimize kaliteli hizmet sunmak için gayret ediyoruz. Bundan sonra da yapacağımız hizmetlerin tamamında teknolojiyi kullanacağız”” diye konuştu.

Bakmadan Geçme