Nesibe Aydın Okullarından LYS-4 yorumları

Nesibe Aydın Okullarının ilgili zümre başkanları Lisans Yerleştirme Sınavları Sosyal Bilimler (LYS-4) oturumuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Nesibe Aydın Okullarının ilgili zümre başkanları Lisans Yerleştirme Sınavları Sosyal Bilimler (LYS-4) oturumuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Üniversiteye girişte ikinci aşama olan LYS maratonu bugün saat 10.00’da sosyal bilimler sınavıyla başladı. Sınava 538 bin 885 aday girdi. Tarih, coğrafya-2, felsefe grubu, din kültürü ve ahlak bilgisi derslerinden soruların yöneltildiği Sosyal Bilimler Sınavı 135 dakika sürdü. Sınavdan çıkan öğrencilerin geri dönüşleri doğrultusunda, sınavla ilgili Nesibe Aydın Okullarının ilgili zümre başkanları değerlendirmelerde bulundu.

"Müfredat dışı soru sorulmamıştır"

Tarih zümresi tarafından yapılan değerlendirmede, sınava giren öğrencilerle, sınav sonrası yapılan görüşmeler sonucunda, LYS-4’ te yer alan tarih sorularının, 9, 10, 11 ve 12. sınıfların tarih müfredatına uygun olarak eşit bir şekilde dağıtıldığı belirtilerek, “Konu dağılımı bakımından önceki yıllarla uyumlu bir sınav olduğu gözlenmiştir. Sorular genelde bilgiye dayalı hazırlanmıştır. Müfredat dışı soru sorulmamıştır. Düzenli çalışan bir öğrencinin çok zorlanmayacağı türde sorulardan oluşmuştur. Sorular bilgiye dayalı olmakla birlikte, 30 civarında soru, YGS bilgisiyle cevaplanabilecek düzeydedir. Bu yıl ilk kez uygulanan açık uçlu soru tipinden 1 soru gelmiştir. Bu soruda, yapılabilecek düzeydedir” denildi.

"Zorluk derecesi geçen seneye paralel olarak orta düzeydedir”

Coğrafya Zümresi tarafından yapılan değerlendirmede ise “LYS-4’ te yer alan coğrafya sorularında, müfredat dışına çıkılmadığı, açık uçlu sorular dahil olmak üzere LYS bilgilerinin esas alındığı görülmüştür. LYS-4 Coğrafya sorularının genel olarak uzun ve paragrafa dayalı olmadığı, bilgiyi yorumlamaya yönelik olduğu görülmüştür. Sorular çelişkiye düşürmeyecek kadar açık ve anlaşılır niteliktedir. Zorluk derecesi geçen seneye paralel olarak orta düzeydedir” ifadelerine yer verildi.

"Öğrencilerin, mantık soruları dışında zorlanmadıkları söylenebilir"

Felsefe ve Din Kültürü Zümresi tarafından yapılan değerlendirmede ise şunlar kaydedildi:

“LYS-4’ te yer alan felsefe grubu sorularının, konu dağılımı bakımından önceki yıllarla uyumlu olduğu gözlenmiştir. Sınav, 8 psikoloji, 8 sosyoloji, 8 de mantık (4 klasik, 4 sembolik mantık) sorusundan oluşmuştur. Açık uçlu soru, psikoloji (savunma mekanizmaları/gerileme) alanından gelmiştir. Açık uçlu sorunun konu eksiği olmayan öğrenciyi zorlamadığı tespit edilmiştir. Öğrencilerle sınav sonrası yapılan görüşmeler sonucu, bu yıl çıkan sorularda müfredat dışından soru olmadığı anlaşılmıştır. Psikoloji sorularının daha çok bilgi ağırlıklı olduğu, sosyoloji sorularının daha çok kavram bilgisinin yorumlanmasını gerektirdiği; öğrencilerin en çok zorlandığı mantık sorularının ise bilgi ağırlıklı sorulardan oluştuğu anlaşılmıştır. 2017 LYS-4’ün felsefe soruları, geçmiş yılların soruları ile müfredat ve zorluk derecesi açısından benzer nitelik göstermiştir. Öğrencilerin, mantık soruları dışında zorlanmadıkları söylenebilir.”

Din kültürü ve ahlak bilgisi grubu sınavının değerlendirilmesiSınava giren öğrencilerle, sınav sonrası yapılan görüşmeler sonucunda, LYS-4’ te yer alan din kültürü ve ahlak bilgisi sorularının, 2016 LYS ve 2017 YGS din kültürü ve ahlak bilgisi sorularına göre kolay olduğu kaydedilerek, sorulardan 2 tanesinin doğrudan bilgi gerektiren; diğer 6 sorunun ise “anlam-yorum-paragraf“ sorusu biçiminde olduğu ifade edildi. Değerlendirmede, “Bilgi gerektiren soruların birisi İslam mezhepleri; diğeri ise Musevilik konularından gelmiştir. Paragraf soruları ise oruç, Hz. Muhammed gibi genel İslami konulardan oluşturulmuştur. Sorularda orta öğretim müfredatı dışında bir içerik görülmemiştir. Bu sınav, dini konularda donanımlı öğrencilerin kolay; bilgi birikimi olmayan öğrencilerin nispeten zor bulduğu bir sınav olmuştur” denildi.

Bakmadan Geçme